用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 怎樣去發展資優兒
樓主: sumyau1012
go

怎樣去發展資優兒 [複製鏈接]

回覆:bbfish1992 的帖子

跳級不只看成績,還要看孩子的心理成長。過去幾年一些報道不是都有介紹神童入大學,他們的中小學不就是會考慮跳級嗎?
但一般校長和老師都會深思熟慮才有安排。

bbfish1992  Thx  發表於 14-1-22 10:06

引用:跳級不只看成績,還要看孩子的心理成長。過

原帖由 Radiomama 於 14-01-18 發表
跳級不只看成績,還要看孩子的心理成長。過去幾年一些報道不是都有介紹神童入大學,他們的中小學不就是會考 ...
我仔學校校長有講笑咁叫我仔跳級,不過我真係唔會考慮住,我怕佢心態情緒上未得,而且我仔有焦慮,我擔心佢適應唔到,大啲上到中學,如果佢成績超卓先考慮囉!

回覆:Radiomama 的帖子

你好,多謝你一直給我的分享。你有在另一個自然主題回覆我的問題。相信你應該比較有經驗。請問有關我女女的問題,你可否分享多點意見給我。1,我經常與女為多功課煩惱,2我女讀傳統女校,校規嚴,但操行可以,在校有好朋友 3成績中上,只是功課求其,字體差。4左腦資優,但未發現 5很重感情,所以不願轉校。其實我係咪應該同佢約法,如果再經常為功課吵,就轉校,等佢努力。我已經用了很多方法去解決,但往往只能保持幾星期。有問過點解唔鐘意做功課,佢答1,抄寫好悶2,太難又唔想諗。點算好

sumyau1012 發表於 14-1-19 22:57
你好,多謝你一直給我的分享。你有在另一個自然主題回覆我的問題。相信你應該比較有經驗。請問有關我女女的 ...
老實講,小學時有中上成績我覺得足夠。最重要培養她有學習和自理的能力及良好親子關係。

功課求其是因為太多太累? 另外,沒有孩子喜歡抄寫吧,除非她看作遊戲玩。(我仔會將寫中文字當畫公仔和拼圖,所以也是相當醜樣。)

我記得您女女仍是初小,她還細,慢慢來吧。

最後您做的那個test有些怪,不如做個韋氏IV的評估吧。較主流,容易跟學校溝通,也可由學校推薦去資優教育學苑上額外的課程。

回覆 Radiomama 的帖子

你說得對,没有孩子喜歡抄寫,我字體靚唔靚,我都覺得唔重要,最重要係識唔識.

其實學校知道係資優,會有咩幫助?

醒目開學勳章 貢獻勳章

sumyau1012 發表於 14-1-20 10:57

其實學校知道係資優,會有咩幫助?

我唔敢期望學校會幫d乜,但阿仔學校自從老師知道後,課堂上明白佢點解會做得快,明白佢因為悶所以畫枱,開始俾d小任務佢做,等佢忙d,起碼,老師無再因為畫枱而寫手冊!

依家仲細,希望第時提名校外課程時有份就好喇!

恐龍家

小曳人 發表於 14-1-20 15:53
我唔敢期望學校會幫d乜,但阿仔學校自從老師知道後,課堂上明白佢點解會做得快,明白佢因為悶所以畫枱,開 ...
嘩,呢d諒解已經好好好重要啦!

我仔今年year 5,學校開始有些活動會預他一份,也會較樂意推薦他去中大和資優學苑上課。這種被重視的感覺,對小朋友的成長好重要。

醒目開學勳章 貢獻勳章

的確係!我聽見真係眼濕濕....多謝都嚟唔切!
機會嘅嘢,慢慢嚟,重點係保住學習動機先!唔好怕咗返學
恐龍家

回覆:小曳人 的帖子

咁我係咪應該搵學校傾下。之前一直無諗過俾知,諗住一班咁多人,都幫唔到d咩。又驚有負面影响。因為我女自己都未知。

回覆:Radiomama 的帖子

咁你仔仔係咪因為成績好,先會被推薦?

醒目開學勳章 貢獻勳章

sumyau1012 發表於 14-1-20 23:31
咁我係咪應該搵學校傾下。之前一直無諗過俾知,諗住一班咁多人,都幫唔到d咩。又驚有負面影响。因為我女自 ...

好睇佢有無"曳行為"
如果佢响學校表現OK,咁又未必要講
其實學生係咪醒,老師應該知架!
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

sumyau1012 發表於 14-1-20 23:32
咁你仔仔係咪因為成績好,先會被推薦?

資優教育學院好似每年得4個quota

但我就希望唔好用"成績"好嚟定推薦目標,因為成績好嘅學生,未必係資優
上次家長分享會度,有位家長要求學校推薦佢參加某大學搞嘅課程,學校一句:你又唔係成績最好嗰幾個!
咁樣拒絕佢....

恐龍家

回覆 小曳人 的帖子

我女係學校的行為,應該問題不大.老師有投訴過上課時發夢,易分心,字體差...

回覆 小曳人 的帖子

資優教育學院的課程有咩吸引力...點解咁多人都鐘意上.

醒目開學勳章 貢獻勳章

sumyau1012 發表於 14-1-21 12:38
回覆 小曳人 的帖子

資優教育學院的課程有咩吸引力...點解咁多人都鐘意上. ...

其實暫時睇無乜大用,係認識多咗囉
但相信响各位前輩分享中,應該會搵到可行嘅路

sumyau1012    發表於 14-1-21 17:25
恐龍家

回覆:sumyau1012 的帖子

左腦資優,你可以試下教佢—些數學概念,看他反應如何及能否舉一反三。我仔都係左腦勁,所以邏輯數感好好。

回覆:derek0811 的帖子

我無特別訓練佢左腦,所以唔覺得特別強,但知佢理解能力高。

回覆 sumyau1012 的帖子

想問下你囡囡在那兒test
‹ 上一主題|下一主題