用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 馬鞍山合一堂,康傑,綠茵幼稚園,如何選擇? ...
go

馬鞍山合一堂,康傑,綠茵幼稚園,如何選擇? [複製鏈接]

如題請有經驗的家長分享一下
   3    0    0    0

讀緊康傑n,整體表現都幾好,好多活動,囡囡而家返學都幾開心,幾鍾意老師同姐姐書記,學術上程度應該算深,最唔好係唔就腳同埋上k冇學卷

邊間最近你屋企呀? 有無宗信仰, 我果時都想報合一, 不過一見到佢地嚴禁慶祝哈佬喂之後, 對於我呢D無完教信仰既人我太嚴肅了! 結果我印左份報名表, 但無填到...
不過三間入面, 合一堂校舍最大, 最重要好似有學券!
康傑感覺無綠茵咁商業, 家長評價唔錯!
綠茵學費最貴, 不過感覺學語言的話,配套唔錯!  

引用:如題請有經驗的家長分享一下

原帖由 begibegi108 於 14-01-08 發表
如題請有經驗的家長分享一下
GF, 語文好。

多謝大家分亨。康傑各方面都很好,且課程比較深,可幫助小朋友打好基礎,但對我來說他的位置比較不方面。
綠茵著重於兩文三語,語文方面较強。

合一堂校舍大,環境寬敞,位置好,課程比較淺,語境無甘好但著重小朋友的品格自理能力,且又有學卷可以慳番d$。
我不太清楚合一堂的教學質素(聽講合一堂近幾在課程改革後變得深左了,是吗?),請問有冇合一堂的家長可以分享一下比d意見呢?

三間都是不錯的學校,各有所長,我明白需要取捨,但是真的很難選擇呢!有冇家長都有或曾經有類似的抉擇烦惱?

回覆:馬鞍山合一堂,康傑,綠茵幼稚園,如何選擇

我仔讀梗Gf N班,我覺得佢貨真價實,有net班主任,每日有普通話。我比較過york主流班,都無咁好。所以出年要走,我都唔太捨得。同埋,gf个校長其實之前响hkps教過,我諗佢知道点train up小朋友。

回覆 Aprilbaby 的帖子

咁你是否下年會離開綠茵?是轉去九龍塘的幼稚園吧?!

引用:回覆+Aprilbaby+的帖子 咁你是否下年會離

原帖由 begibegi108 於 14-01-11 發表
回覆 Aprilbaby 的帖子

咁你是否下年會離開綠茵?是轉去九龍塘的幼稚園吧?!
系,因為轉半龍

請問有冇合一堂單家傳幼稚園的家長可分享一下經驗?子女讀得開心愛求學嗎?
近年課程上是否有些革新? 老師團隊穩定嗎?
多謝種種指教!

有冇家長仍然在這三間幼稚園的選擇中掙扎?
或是已作出決定?
我仍未能決定,請各位過來人賜敎。

其實如果唔介意冇學卷的話,康傑都真係幾好
記得上年我同daddy放棄哂手上所有offer.每日長途跋涉由大埔送囡囡到馬鞍山返全日班,呀囡由初時嘅唔適應,到而家非常喜歡返學,每日放學都會同我傾喺學校玩左啲乜,同埋發生左啲咩事,而家我話唔俾佢返學,反而佢會喊住話唔好
另外,感覺上小朋友自理唔錯,呀囡而家可以自己著鞋襪,穿衣服,自己食飯,去洗手間,情況ok
個人認為學術頗深,n班學A-Z,1-10,中英文圖案(例如圓形circle,菱形rhombus or diamond,六角形hexagon……),中文認字(大,小,牙,口,田,石……)
呀女今年升出九龍讀k1.幸運地有幾個offer.眼見身邊同學仔好多都考到出九龍,所以本人覺得康傑教得幾好

引用:Quote:原帖由+begibegi108+於+14-01-11+發

原帖由 Aprilbaby 於 14-01-13 發表
系,因為轉半龍
M2

康傑N班有中文認字(大,小,牙,口,田,石) ? 點解我個仔無既..

回覆 豆豆B媽 的帖子

睇手冊丫,逢星期五會派返屋企,入面有寫今期學乜

豆豆B媽    發表於 14-4-28 14:13

回覆 yip_ching 的帖子

謝謝你的回應。如果綠茵和康傑兩間比較,你知不知邊間好d?

回覆 begibegi108 的帖子

老實說,我唔係GF用家,所以唔太清楚,只係聽聞英文幾好康傑就俾我感覺整體表現唔錯,  老師都幾有愛心,就算唔係自己班嘅學生都會留意,而且班主任每日都有耐心回答家長問題(但當然每間學校都總會有一兩個老師黑面啲)

引用:回覆+begibegi108+的帖子 老實說,我唔係G

原帖由 yip_ching 於 14-05-02 發表
回覆 begibegi108 的帖子

老實說,我唔係GF用家,所以唔太清楚,只係聽聞英文幾好康傑就俾我感覺整體表現 ...
greenfield英文好好,康好全面。if must choose one, I will choose greenfield as my family hope the child has a good English.

引用:Quote:原帖由+yip_ching+於+14-05-02+發表

原帖由 lovebb2 於 14-05-13 發表
greenfield英文好好,康好全面。if must choose one, I will choose greenfield as my family hope the c ...
唔好意思,我係新手媽媽,又係新ek member,未爬好多文。。我仔先八個月多d,究竟應該幾多個月先幫佢報N班呢?唔報N班係咪比較難入K1㗎?綠茵好似係國際幼稚園,我都希望仔仔英文好d,咁請問interview果時係咪全英文同埋要識d咩英文字㗎?因為佢咁細個,平時我媽咪湊佢都係講中文,我試過同佢講下英文但係佢唔睬我,我應該點同佢練習好呢?全日同佢講英文?但老實講,我自己英文唔係好叻,如果講錯就教錯佢,仲衰?究竟點安排對小朋友最好呢?

回覆 doramanbb 的帖子

9個月可以安排返playgroup,平時播多啲英文歌仔俾佢聽,聽得英文多就自然有反應
‹ 上一主題|下一主題