用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Band 1C 男生應否選迦密, 還是佐榮?
樓主: ryanma2
go

Band 1C 男生應否選迦密, 還是佐榮? [複製鏈接]

回覆:opclk 的帖子

想請教如果係女,band 1尾至2頭,你會点揀?如果自行選培道,咁你認為点?

chun媽 發表於 14-1-10 11:23
亞仔去年都是band 1c,在自行時選了兩間band 1b的中學,最後有幸入到一所band 1b 的中學,亦是亞仔的第一志願 ...

自己是過來人,去年全年心情都好忐忑,在EK亦得到不少高人指點迷津,特別要多謝khmama,所以,希望能提供一些資料比在苦海中的家長

多謝各人的分析.  多謝 Chun媽的分享. 為我打了一支強心針.  小兒是一個沒考試運的人, 但現自行不去博, 恐怕大抽獎便沒機會了.  小兒是一個很受同學影響的人, 所以我想為他選一個校風, 讀書風氣好的中學.

回覆 chun媽 的帖子

Chun媽,請問旅港著重運動嗎?小兒運動細胞可說是零,音樂不太好,只是讀書還可以?他是band1c,現在唸緊這所學校適晤適合!

培道不是女校嗎?不好意思,更正小兒是1b,謝謝

opclk  究竟你仔仔係2A定1B?定錯了BAND後果好大單,損失係你自己....攪清楚先好  發表於 14-1-15 00:46
opclk  我是答41樓條問題........  發表於 14-1-15 00:40

對不起,會錯答我

回覆 opclk 的帖子

博旅港、黃勿南可以嗎?

2012ma 發表於 14-1-14 23:24
回覆 chun媽 的帖子

Chun媽,請問旅港著重運動嗎?小兒運動細胞可說是零,音樂不太好,只是讀書還可以?他 ...
旅港出名是田徑和羽毛球,當年,亞仔只是踢足球,我認為旅港還是看成績為主,其他不是太重要

yukimum  唔好意思,路过的。您讲的好arm ,上到band1中学,真是读书为主,其他课外活动,用来减压看待。  發表於 14-1-15 14:22

ryanma2 發表於 14-1-8 13:13
老師說要進取些, 例故迦密, 伊中. 因近年佐榮都有收 Band 2 學生. 如選迦密, 是否太進取, 小兒並無特殊技能 ...

迦密同伊中唔會收band1c考生, 自行可以考慮銀禧同丘佐榮, 兩間都會見晒所有考生, 然後再安排第二次面試, 難得兩間所有面試時間都唔撞期, 可以考慮. 其實band1c入到迦密都會讀得辛苦, 選擇合適程度對小朋友更好.

回覆:khmama 的帖子

除了邱佐榮和銀禧, 還有多一兩間選擇嗎?

黃勿南1B排位高過旅港(1B-C)?????
我以為旅港叻D,今天黃芴南DSE差d

birdmom 發表於 14-1-15 18:09

黃勿南1B排位高過旅港(1B-C)?????
點解而家越整越長架。以前都係得1A、1B和1C,而家變成1B-C。再分落去就會1B-CA,咁1B-CA又會大機會過1B-CAB!
我成日覺得1A跟1B可能有少少距離,因為佢地除了成績、活動還有面試的表現都可能有參差,而學校又多數會呢間揀一個,嗰間揀兩個,所以1A要睇得較全面。有時我會讚成如果係學校內只要考頭三的而自信有其他方面的特長,那管是二、三線小學都應該去1A學校搏一搏。

至於1B和1C的學校比較冇咁瘋狂,但有時1B又去晒搏1A或者嗰d「1A-B」的學校,淨返1B去揀1B都唔知有幾多。就算你話學校揀200個學生來面試,我唔講學校可以揀到200個1B同學,可能都要夾雜些「1B-C」的同學。還有之前討論過嗰d第一志願、第二志願和後補生的關係,可能一間1B學校收到的可能有不知幾多是第二志願的同學,最後這些同學又去晒第一志願的1A學校都未定。

與其再鑽研那些1B-CABA,不如睇下自己在學業和其他方面有沒有可以贏人的地方,那怕只係三寸不爛之舌!

講真,我真係唔覺得還有需要去將黃笏南和旅港去分得這麼仔細。
:verycold: :verycold: :verycold:

引用:樓主不如參考參考銀禧和聖芳濟,這兩間都唔

原帖由 lalalam27 於 14-01-08 發表
樓主不如參考參考銀禧和聖芳濟,這兩間都唔錯
聖芳濟是否合1C同學自行選?他校長說只選100個成績最好學生才面试、1C學生会不會連面試機會也没有? 其實是聖芳濟好些、定是丘中或禧呢?請指教!

JOJA  係, 只得首100個有得IN, 我都驚.  發表於 14-1-15 21:20

回覆:opclk 的帖子

即揀1.銀禧/丘x榮  2.培道,那是正路!? 那揀銀禧好,還是丘x榮好?!

‹ 上一主題|下一主題