用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Band 1C 男生應否選迦密, 還是佐榮?
樓主: ryanma2
go

Band 1C 男生應否選迦密, 還是佐榮? [複製鏈接]

多謝各位的建議. 我想我會選1間B1中, 1間B1尾.

ryanma2 發表於 14-1-10 13:08
多謝各位的建議. 我想我會選1間B1中, 1間B1尾.
老師提議你揀迦密、伊中你又唔聽,老師一定好失望。
不如係揀之前,定一定,跟小朋友從長計議。九龍城區佔盡天時地利架喇,只要是band 1同學,你好大機會最差都應該都係一些band 1C學校,但有機會抽到更加理想的學校。

係唔係太早決定,還要看小朋友的實際情況。三次呈分之後的結果是否可以保持在band 1組別就係關鍵。但我見你的老師提議伊中和迦密,會唔會係露了玄機。我諗你要想清楚,是否壞到第三次呈分可以令你跌落第二組別!

:verycold: :verycold: :verycold:

引用:Quote:ryanma2+發表於+14-1-10+13:08+多謝

原帖由 ohnono 於 14-01-10 發表
老師提議你揀迦密、伊中你又唔聽,老師一定好失望。
不如係揀之前,定一定,跟小朋友從長計議。九龍城區佔 ...
玄機係唔係在於出生率低左,放高一線機會大左呢
咁出年係唔係可以再進取一啲

回覆:lalalam27 的帖子

我都好想知玄機係乜?
有時站在老師立場都幾辛苦,又想幫到學生搵到心儀中學,但又想幫自己學校增取多啲名氣,但算盤一計錯,就會受到家長怪責
老師壓力真係大

lalalam27 發表於 14-1-10 16:32
玄機係唔係在於出生率低左,放高一線機會大左呢
咁出年係唔係可以再進取一啲

...
唔好諗得太複雜。老師本來就係最清楚每一個同學的情況的人。佢比出來的訊息雖然未必百份百準,但我諗作為參考都可以的,最多唔清楚就問到清楚。最怕反為係嗰d乜都唔講的老師就真。
我覺得這次樓主老師的玄機就係叫樓主都唔需要太膽心,小朋友的成績未至於差到第三次呈分會拖累到跌band咁差,否則好多老師都會話這類係邊緣人,若係邊緣人就要小心。

但係玄機始終是玄機,所以都要樓主跟小朋友從長計議,即係要小朋友應承繼續努力,不求進步也不要退步,最起碼要保持到成績,否則結果都會出現反轉。
:verycold: :verycold: :verycold:

引用:Quote:lalalam27+發表於+14-1-10+16:35+我

原帖由 goodboy1 於 14-01-10 發表
NO..  老師乜學校都無講 !
乜都無講,淨係退取啲

還是大部分學校老師都唔俾意見呀

咁真係好似賭大細喎

goodboy1 發表於 14-1-10 16:41
NO..  老師乜學校都無講 !
有沒有講名次、banding?

引用:Quote:lalalam27+發表於+14-1-10+16:32+玄

原帖由 ohnono 於 14-01-10 發表
唔好諗得太複雜。老師本來就係最清楚每一個同學的情況的人。佢比出來的訊息雖然未必百份百準,但我諗作為參 ...

lalalam27 發表於 14-1-10 16:35
我都好想知玄機係乜?
有時站在老師立場都幾辛苦,又想幫到學生搵到心儀中學,但又想幫自己學校增取多啲名 ...
有些老師好醒,事先叫你揀低一個等級,最多比你鬧兩句,之後d家長就會採佢都傻,如果唔係你點會見到年年EK呢度都有家長開post問你地會聽唔聽老師的見議之類的話題。而且,因為揀低一些又容易中頭三志願比率。老師如果叫你搏,除非間學校非同小可,可以在叩門時幫你攪返掂,否則d家長唔係鬧兩句,係怨你一世。有時甚至好似上年有家長唔喜歡你幫同學派得太好都一樣打你!

goodboy1 發表於 14-1-10 16:52
樓主何以認為自己小朋友是1C呢? 老師既然提議迦密、伊中, 可能有1B未定

如師兄所說, 要放入大 ...

我地唔知真實情形好難去估,不過如果係區內強校(呢方面我地唔知),又介乎1B與1C之間,況且老師的推算都只係靠推和算,都唔知有幾多偏差。再加上迦密的收生準則是全in的,好難講有冇機過喎!既然可能迦密係有機的話,咁無理由第二間中學會差過迦密架!如果單從理論上去睇,迦密和伊中都唔容易成功,既然唔容易成功就不如索性等大抽獎囉,呢個就係九龍城區的遊戲玩法。如果唔熟這區,有時走左寶都唔知,所以我覺得老師除了比我們熟之外,佢重知道同學的情況。

goodboy1 發表於 14-1-10 17:01
攻守兩難!  經過上兩次之後, 同學們又老練咗...
經過這幾年係ek累積的資訊,一般第三次呈分唔會像第一、二次那樣要分勝負,要留人才,通常都會正路一點。再加上有些同學的確會懶散左,特別係已被直資取錄的同學,亦有一些band 1中的同學,肯定又冇得攞學業獎,另一方面又唔驚跌band,有排都未輪到佢嗰d,就會不自覺地放慢了腳步的。

goodboy1 發表於 14-1-10 16:56
有, 但在版面不便透露 !
咁樣重好,唔駛縛住,你可以跟據這些資料去自由選學校了。

goodboy1 發表於 14-1-10 16:52
樓主何以認為自己小朋友是1C呢? 老師既然提議迦密、伊中, 可能有1B未定

如師兄所說, 要放入大 ...

但這裡有家長說音樂B都跌多十幾名 !

其實呢度已經有好多家長解釋左點解會跌10幾名的原因。亦都係因為這個原因,似乎係心魔多過係能力的問題。所以要家長跟同學先傾談,找出問題,然後再作決定都未遲!

回覆:lalalam27 的帖子

大角咀聖芳济?

‹ 上一主題|下一主題