用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 統一派位選校名單出咗喇!
樓主: iantsang
go

統一派位選校名單出咗喇! [複製鏈接]

睇番我個區(12網), 有D奇怪發現:

學校名稱

2014小一學位

學校網站公佈自行分配已用學位

扣除自行公佈額後統一派位餘額

教育局公佈統一派位餘額

備注

軒尼詩官立上午小學

有一個自行中咗無去登記?

軒尼詩官立下午小學

聖公會聖雅各小學

多咗3個自行?  定留位俾叩門?

東華三院李賜豪小學

寶血小學

多咗2個自行?  定留位俾叩門?

嘉諾撒聖方濟各學校

多咗4個自行?  定留位俾叩門?

瑪利曼小學

聖保祿天主教小學

聖若瑟小學

多咗5個自行?  定留位俾叩門?

番禺會所華仁小學 (上午)

多咗1個自行?  定留位俾叩門?

番禺會所華仁小學 (下午)

多咗2個自行?  定留位俾叩門?

點解咁多學校可以"多收"自行公佈出嚟o既學生人數??? 就算係留俾叩門, 咁有咩准則??

醒目開學勳章

noplanner 發表於 14-1-8 15:43
回覆 iantsang 的帖子

借問聲 unused capacity 是指什麼?謝!
empty classrooms.

noplanner  謝!  發表於 14-1-8 17:39

醒目開學勳章

回覆 taktakchichi 的帖子

All schools are allowed to save one seat per class for P.1 repeat.  If no needs, then they can use for door-knocking.

醒目開學勳章

catcc2000 發表於 14-1-8 15:51
望見12網我已經想暈,所有熱學校,除左st joe,其他都係咁少位
It's like this every year.  No special this year.

回覆 iantsang 的帖子

樓上提及 80, 81 名單。裏面寫着「學校最終開辦小一班級的數目須根據既定準則而定。The number of P1 classes to be operated by a school in the end is determined according to the established criteria.」

「既定準則」又係 D 乜?謝!

回覆:思思baby 的帖子

祝大家好運
以往粉嶺參加派位的填法肯定要改學上水
即第一志願不中就排好後

引用:+本帖最後由+taktakchichi+於+14-1-8+16:19

原帖由 taktakchichi 於 14-01-08 發表

睇番我個區(12網), 有D奇怪發現:
我嘅理解係,世襲食咗大抽獎嘅位

回覆:noplanner 的帖子

這段文字年年都有
反而大家今次要注意那些附註符號
因為註明可以隨時加收加派
今年意外派出大埔應該不存在
因為村校會接收
但肯定是雙非天堂,無人肯填

Ian,  想問問你知唔知12月尾啲家長回覆教署放棄已註冊的自行位(決定入讀私校),會放入大抽獎定歸叩門位?

醒目開學勳章

引用:Ian,++想問問你知唔知12月尾啲家長回覆教署

原帖由 fefemom 於 14-01-08 發表
Ian,  想問問你知唔知12月尾啲家長回覆教署放棄已註冊的自行位(決定入讀私校),會放入大抽獎定歸叩門位? ...
以我所知放出嘅自行位會入大抽獎,但要視乎時間早晚。

fefemom  Thank you.   發表於 14-1-8 22:13

引用:Ian,++想問問你知唔知12月尾啲家長回覆教署

原帖由 fefemom 於 14-01-08 發表
Ian,  想問問你知唔知12月尾啲家長回覆教署放棄已註冊的自行位(決定入讀私校),會放入大抽獎定歸叩門位? ...
入大抽獎位

叩門位只有3種:
1. 留班位
2. 大抽獎後冇去註冊嘅位
3. 註冊後而係開學前放嘅位

回覆 chingcging 的帖子

我個發現係話, 點解學校11月公佈咗自行名單後, 統一派位學額會少過預期?

好似華仁下午校, 自行收咗30人, 咁正常計統一派位應該仲有30個, 但依家得番28個.

如果好似 Ian 咁講, 係每班扣嚟做留班. 咁其實就算自行唔超收, 統一派位多數都唔會有一半學額校啦.

我睇88網, 都一樣睇唔明,

東莞工商總會張煌偉小學, 不是只開4班, 100人嗎? 現在有119個位派??

陳元喜小學, 應該是開4班, 120人, 但現在只有51個位? 是每班人數少咗, 還是自行超收??

禧年(恩平)小學, 不是只開4班, 100人嗎? 現在有116個位派??

請問可在那裡找到每間學校收生總人數? 謝謝

回覆 taktakchichi 的帖子

我理解係

學校可以每班扣起一個位

俾留班生

叩門

學校扣唔扣呢 D 之後隔離順嫂個女,還是呀「個」個」,隨校心,睇需求所以好難講統一派位多數會定唔會有一半學額校。無人留班又估無人叩咪氹晒落個箱到囉!

呢 D 係俗稱皇帝位嘅部份。
P.S. Ian,  想問問你知唔知既定準則」又係 D 乜?

請問邊度睇到D 學位分配學額 餘額 urgent, 找不到

引用:回覆+chingcging+的帖子 我個發現係話,+點

原帖由 taktakchichi 於 14-01-09 發表
回覆 chingcging 的帖子

我個發現係話, 點解學校11月公佈咗自行名單後, 統一派位學額會少過預期?
自行時世襲多,用咗統一派位啲位填上

真係有心, thank you

‹ 上一主題|下一主題