用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 還小朋友一個快樂童年
go

還小朋友一個快樂童年 [複製鏈接]

2    0    0    0

回覆:rbg2011 的帖子

謝分享

謝分享,獲益良多

Very good! 但某類家長會覺得係 bullshit

人各有志,無得講的,但而家社會有比較大的回響,有機會令迷失左的家長醒番。

lauwingtai    發表於 14-1-8 11:08

快樂童年~ 有時都唔係每個家庭都做得到~

有線news 講小朋友起跑線~ 入面有三個小朋友~ 最快樂個位~ 升小學入讀國際學校~ 呢o的唔係我呢類升斗市民負擔得到~

係不能也~ 非不為也~

熱血勳章

每個父母都想自己子女快樂健康,但好似搞唔清小朋友眼中的快樂同大人世界的快樂是不一樣的。多謝這引人深思的分享

引用:快樂童年~+有時都唔係每個家庭都做得到~有

原帖由 tccgabriella 於 14-01-08 發表
快樂童年~ 有時都唔係每個家庭都做得到~

有線news 講小朋友起跑線~ 入面有三個小朋友~ 最快樂個位~ 升小學 ...
請問有冇得重看節目?

learning through play is happy and meaningful in my opinion.  Kids learn to explore and think instead of getting information pushed into their brains to memorize (i.e. losing creativity).

引用:learning+through+play+is+happy+and+meani

原帖由 victoryu19 於 14-09-19 發表
learning through play is happy and meaningful in my opinion.  Kids learn to explore and think instea ...
絕對認同。學習興趣和態度勝於其他。
一世流流長,咁快逼太緊,容易反效果。

The importance of play

https://www.youtube.com/watch?v=h_-1O_rBLPU

回覆:還小朋友一個快樂童年

其實係家長對小朋友既選擇,最驚果d又要讀無學劵學校又成日話自己學費貴。

回覆:球星媽咪 的帖子

其實而家p1課程咁難,要還小朋友一個快樂童年,真係要由正苦做起,如果唔係,就算幼稚園讀happy school, p1都追到氣咳

引用:其實而家p1課程咁難,要還小朋友一個快樂童

原帖由 vincentchun 於 14-09-20 發表
其實而家p1課程咁難,要還小朋友一個快樂童年,真係要由正苦做起,如果唔係,就算幼稚園讀happy school, p1 ...
同意!就因為家長唔想小一才追,所以由幼稚園開始谷,等佢地一開始已經習慣谷既環境 - 聽不少家長這樣說

這個城市已經病入膏盲,連playground 也難發現讀local k2或以上的小朋友。
小學不單課程深,校舍也似監獄,千禧校舍的課室陰暗,窗口細小,我們納稅人的錢就這樣用不得其所!大家也枳有忍聲吐氣,難爲了我們的下一代!

Cowboy100 發表於 14-9-20 22:12
同意!就因為家長唔想小一才追,所以由幼稚園開始谷,等佢地一開始已經習慣谷既環境 - 聽不少家長這樣說

...
我都想做happy mama,happy child,但係唔比番d野小朋友學,又驚佢上p1唔知會點,唯有只選1-2樣佢好鍾意既野比佢學啦

回覆:還小朋友一個快樂童年

Thanks for Sharing...值得參考

朋友個女K讀保良局, P1升李兆強, 功課測驗多到嘔, 聽佢講都覺得好慘. 總之, 家長真係要睇下子女同埋父母自己係咪真係咁有毅力, 先好讀超谷學校呀!
‹ 上一主題|下一主題