用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 York分享
go

York分享 [複製鏈接]

見到咁多媽媽對YORK有咁多問題, 不如我略略講吓啦...仔仔今年8月開學, 返學頭兩日家長可以陪同幫助小朋友熟習環境, 嗰兩日老師主要同小朋友唱下歌, 又會吹下bubbles, 小朋友都好開心個個喺度追波... 返學頭一,兩個week學校已經幫佢介埋片, 我自己從來無幫佢介, 呢樣嘢真係好多謝學校, 之後成日喺屋企唱歌, 之前唔知佢唱乜, 後來睇返學校d上課進度表, 入面有寫每個月會教唱乜嘢中英文歌, 睇返d歌詞就知佢唱乜, 我唱第一句, 佢會唱埋之後嗰幾句(中英都係)之後好快到中秋, 到時小朋友可以著中國特色衫, 帶燈籠返學,到HALLOWEEN, 學校有PARTY可以自由參加, 參加既小朋友可以扮鬼扮馬, 家長都可以一齊玩, 因為其中一個環節係俾小朋友行下catwalk, 又會玩集體遊戲, 無記錯既話當日係全程英語, 活動當日會喺金巴倫道大校舍舉行, 有一part係k班既小朋友表演, 佢地會唱歌跳舞, 之後n班小朋友會分批上課室同k班哥哥姐姐玩trick or treat, 佢哋預備咗candy俾n班d小朋友, 唔參加當日活動既同學當日唔駛返學, 但之後嗰日返學都係可著扮嘢衫, 因為學校都會有halloween party, 不過家長就唔駛參予, 到聖誔節, 可以幫小朋友預備小禮物俾佢地同同學互相交換, 臨放聖誕節徦期前, 每位同學派本畫簿(見圖), 可以貼上相片, 同小朋友一齊畫下,最多做3,4頁, 放完徦佢哋返學會自己拎住本畫簙要present, 同同學分享自己christmas holiday做過d乜, 我仔仔放完學返嚟, 我求其俾本書佢, 叫佢做一次佢點present, 佢一路揭本簿, 一路話, 我同爸爸媽咪....去咗睇燈飾, 同xxxx去咗xxx食buffet......, 我見到仔仔既表現真係覺得好開心^^, 同埋我見佢都有勞作, 又成日唱歌, 所以返am2hrs既媽咪絶對唔駛擔心, 我自己就覺得足夠了.
   15    0    0    0

回覆:strawberrymame 的帖子

謝謝你的分享!

回覆:York分享

Song books and art work

Happy halloween party

請問你番邊個時段?

我都冇特別教囝囝present, 番完兩日學,佢就係屋企不停見人就講聖誕做咗咩同去咗macau玩水。好開心見佢識得分享假期經歷。

校服好靚架

引用:請問你番邊個時段?

原帖由 winicelwp 於 14-01-07 發表
請問你番邊個時段?
Am 2hrs

有無女仔校服可分享下?

可唔可以分享下d 費用呀??

引用:校服好靚架+ +

原帖由 strawberrymame 於 14-01-07 發表
校服好靚架

好多謝你,你真係好NICE,很用心將一個用家的心聲說出來,比起其他'聽乜水講' '聽邊個話'更有用和有說服力!! 你仔仔好叻,你都知,我都諗緊係咪應該要讀3小時,但其實既然2小時用家都覺得OK,主任都講左課程是一樣,我覺得早上返學,下午睡覺是比較好,因為早上是學習的黃金時間,所以都係不改了(又或者,沒有機會改吧)。
再次多謝你的分享~~

請問有無上課程序表之類可以分享?好想知上課流程。thx

引用:+本帖最後由+strawberrymame+於+14-1-7+19:

原帖由 strawberrymame 於 14-01-07 發表

見到咁多媽媽對YORK有咁多問題, 不如我略略講吓啦... ...
多謝樓主真心分享!令我地剛收到offer 既jm 可以肯定自己既決擇!
請教一下,York 的老師overall有愛心嗎?search 一些舊post 有說York 很商業化(但這不是壞處吧,只是非不牟利的另一稱呼吧?!)超額收生導致有突擊巡查時學生有走鬼情况,屬真屬假?有學生要到姊妹學校standford 上課嗎?

Thanks for your sharing,真係好有參考價值。

引用:有無女仔校服可分享下? +

原帖由 noviasobb 於 14-01-07 發表
有無女仔校服可分享下?
因為避免身份曝光及影響同學,好多相都唔方便放,男仔夏天運動衫背面個York logo,女仔係會放落深藍色裙仔pat pat位度,好靚架!

引用:可唔可以分享下d+費用呀??

原帖由 seastop 於 14-01-07 發表
可唔可以分享下d 費用呀??
Ok,later!

好多謝你的真心分享, 你的一字一句影響了我的決定, 多謝!
請問12年11月出世幾時可以報名?

引用:Quote:原帖由+strawberrymame+於+14-01-07+

原帖由 babyBenz 於 14-01-08 發表
多謝樓主真心分享!令我地剛收到offer 既jm 可以肯定自己既決擇!
請教一下,York 的老師overall有愛心嗎? ...
我同其他家長就無聽 ,過要走鬼同去 stanford上堂,一直以來都喺約道,所以真係答唔到你,我仔班上3個老師都好nice,开学一,兩日有打俾我話俾我知返學情況,返學遲到過十分种有老師會打嚟,之後老師係會有特別事先會打俾家長,可能會有家長覺得同学校少溝通,我开学初期接親仔仔放学都问老師仔仔有冇曵曵,有日老師話無喎,佢都幾乖喎,點解我成日問,問我佢喺屋企係咪好曵,我先發觉自己有D過份緊張,所以小朋友返学無咩特别老師都好少打嚟,但家長想問小朋友嘅嘢,班主任都會即日回覆!仲有上个月喺学校操埸見到一盆盆小植物,上面有小朋友既名,我先知學校有教種小植物,btw,我都係tko人'

‹ 上一主題|下一主題