用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有冇朋友女兒讀英華VS聖士提反女子中
go

有冇朋友女兒讀英華VS聖士提反女子中 [複製鏈接]

7    0    0    0

引用:邊間好些 1 +

原帖由 rubbyducky 於 14-01-07 發表
邊間好些
聖士提反,全面D,唔會死讀書,對全人發展有幫助

回覆:mummy911 的帖子

可參考今期親子王

請問 St. Stephen's Girls College 校風純樸嗎? 同學對外來生的接受程度好嗎?

回覆 PW2002 的帖子

No problem at all, they are very nice, don't worry.

之前都有分享過自己既經驗, 唔爭在po多次, 希望唔好俾人當係hard sellXD

其實我覺得係要視乎你囡囡既特點, 我既首選就係聖士提反
我個女活躍d鍾意試新野, 而ssgc無論體育定音樂無可否認都好過英華好多
成績其實都好好, 雖然坊間流傳近年成績差左. 但我女話岩岩畢業既師姐有好多入左三大/外國一流大學, 合乎入大學資格都有8成幾
佢而家讀得好開心, 又有一班好好既同學仔
但如果你囡囡靜d傳統保守d就可能比較適合英華~

9498mami  請問有無實際數字,經聯招入香港八大院校呀?可以比家長作為參考。  發表於 14-1-14 15:41

Thanks for sharing !

vinnie707070 發表於 14-1-10 21:50
之前都有分享過自己既經驗, 唔爭在po多次, 希望唔好俾人當係hard sellXD

其實我覺得係要視乎你囡囡既特點, ...
agreed no more !

回覆:vinnie707070 的帖子

vinnie707070 發表於 14-1-10 21:50

其實我覺得係要視乎你囡囡既特點, ...

請問有冇分精英班制度? 還是如親子王所說主科5班分7組? 另外, DSE 選修科是任揀定套餐制呢?

5好意思, 太多問題.

vinnie707070  初中時並無分精英班, 但高中就有(D=E>A>B=C)
但初中主科的確係5班分7組, 按能力分abcdxyz組,(好似係)
DSE選修科係基本上偽任揀~小女揀左文理商(Geog, Bio, Econ)   發表於 14-1-17 16:30
耶穌拯救人, 人間真有幸, 從此做人冇閉翳, 歡欣讚頌神, 好開心, 耶穌在我心,你與我樂共聚, 歡欣讚頌神.

主科5班分7組是真的, 按能力分, 好處係因材施教.
選科就唔清楚詳情, 因女女仲係初中.
女女都係讀得好開心, 同學相處融洽, 學校活動多, 合我女女外向的性格.

回覆:Jennie 的帖子

選科是仼擇,當然亦要看學生能力先。一定不是套餐!成功率很高,沒有聽到有人不高興。可能熱門科目比較多位,ie 不只一班咁少,開多幾班大家開心

多謝mummy911的資料, SSGC可以按自己喜好選科太好了。

回覆:johnnywalker 的帖子

我細女讀緊英華F1,感覺很好,功課不算太多,壓力也不算太大,對學校有歸屬感,慶倖女兒自己選了英華作為她的第一志願。

johnnywalker 發表於 14-1-15 12:05
其實好難比較兩間學校,除非有兩個女兒分別讀緊兩間。我大女宜家讀緊英華,細女讀緊ssgps,所以都唔敢講英 ...

1.公開試成績不是一切,英華成績好d唔代表間學校整體好d,要睇學生自己
-------------------------------

如果學生好,英華成績又好d,咁都係英華好d!

2.英華宜家在深水步,環境遠不及聖士提反,到2018年搬番完址後,就英華校舍會比聖提好
--------------------------

咁即係英華好d,有新校舍!

3.英華體育成績並唔會比聖提差,特別係泳隊同籃球
-------------------------

咁即是英華都唔差!

4.聖提係小學升上去既佔多數,樓主問得呢個問題,相信女兒都係外來生,我自己經驗係外來生比較難以融入原校生(6-9年一起,始終會close好多)
--------------------------

咁即係街外生揀英華好d!

好似都係英華好d咁喎!

Yanamami    發表於 14-1-15 23:29
:verycold: :verycold: :verycold:

我女女係校外生考入,同小學部升上去的同學相處融洽。最初我都有擔心融入的問題,一學期下來,見女女是相當喜歡學校和同學。所以我想校外生入讀該不是問題。反而要想下哪一間比較適合女女的個性。像英華的斯文大方;還是SSGC的活潑外向呢?
‹ 上一主題|下一主題