用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 要成功考到小一,K3真係要學得咁深?
樓主: 甘恩
go

要成功考到小一,K3真係要學得咁深?   [複製鏈接]

引用:新聞中的仔仔的中文功課超深,+5歲k3要寫"高

原帖由 jaycee_mami 於 14-01-08 發表
新聞中的仔仔的中文功課超深, 5歲k3要寫"高興", 慶祝", "餐廳"這些字, 根本是小一程度.  
...
我個囡讀緊小一都未識寫依幾個詞語

回覆:要成功考到小一,K3真係要學得咁深?

醒目開學勳章

我覺得叫個K3學生學青蛙分頖真係好無謂!!

但想深一層"condensation"個conception我早排都有教過我K3個女..

早排天氣凍, 沖完澡廁所幅大鏡一定朦查查, 阿女仲同我一齊用手指畫畫, 十分開心!! 佢好認真問我點解幅鏡變成咁, 我亦都順理成章同佢講水蒸氣與到冷的鏡面就會"凝固".......

..我又會唔會太癲呢呢???

rainbowcov  唔會, 因為係個女見到咁的現象好奇地問你, 而唔係你硬要佢識嘛, 這便是有興趣地學習。  發表於 14-1-9 13:31

lovelyaudrey 發表於 14-1-8 13:34
我覺得叫個K3學生學青蛙分頖真係好無謂!!

但想深一層"condensation"個conception我早排都有教過我K3個女.. ...
I think Ok if you explained in Chinese.

回覆:556699 的帖子

對,是絕無幫助的!

回覆:5tgb 的帖子

同意!

醒目開學勳章

其實可能係我地中文社會見到學呢D英文字詞的反彈....如果在英語社會裒, 大家的反彈又不會那麼大

但最重要係教concept我還接受到, 但如果要默寫就真的過份了!!

其實好坦白,有邊個真係唔谷小朋友?真係做到,但真係唔多!
我身邊好多這類家長,停話人地點谷小朋友,好怪獸丫等等 ,但自己都做緊同一樣野!
好似,你學五樣野,得一樣係興趣班,其餘係學術,你就好怪獸,好谷!
佢就學八樣,有三樣係興趣,這些就唔谷囉!
又或者係屋企同小朋友谷,只係唔比錢出邊谷,表面做到唔谷囉!

谷唔谷每個人既角度唔同,你自己小朋友受唔受得,又係另一個問題!

四隻貓  我鍾意你夠真夠坦白.  發表於 14-1-8 18:13

回覆 hknote 的帖子

教和谷之間,是有個微妙的分別,家長應該感受得到。
教係一定要教,只要我小朋友有興趣,好似太空人,佢一路問,我一定奉陪到底,真係會講到幾大行星,外太空無重,所以要著幾百磅的太空衣...但只係志在比個concept佢,比d exposure佢,無要佢記得d生子,更吾會要佢串字。

到最後,佢記得" We are not alone." ,又有繼續尋根究底的興趣,我就好滿意。

以前以為KV好深,但宜家唔覺,佢地都係敎好基本的字,如K3都學緊big, little 呢D,而學生係真的完全掌握和應用的,唔係為深而深呢

其實教得深無問題, 最緊要有趣味.
例如教青蛙分類, 主要目的應該係令小朋友知道靑蛙係有好多種.
而唔係叫小朋友記字, 硬背特性.
上年參觀私幼, 見K3敎古生物, 考古等.  我都以為係怪獸幼稚園.
點知阿女間學券幼稚園, 今年K3都係教恐龍,
阿女日日同我講知唔知 "白垩纪" 之後係乜紀. 我連"垩"都唔識讀.
又同我講點分肉食同植食恐龍,
又俾圖我認邊隻係 "炳靈大夏巨龍", 乜野恐龍識飛....
我都要睇番套侏羅紀補一補先掂.
雖然内容頗深, 但老師無叫小朋友背,
而且小朋友自選恐龍研究, 有片睇又有恐龍公仔玩,
呢節主題係今年K3讀得最happy.

引用:Quote:lovelyaudrey+發表於+14-1-8+13:34+

引用:其實好坦白,有邊個真係唔谷小朋友?真係做

原帖由 hknote 於 14-01-08 發表
其實好坦白,有邊個真係唔谷小朋友?真係做到,但真係唔多!
我身邊好多這類家長,停話人地點谷小朋友,好 ...
我冇谷。
而且我d小朋友從冇in過直資私校

我諗係BH,佢應該係全港最深同最難入嘅幼稚園。

回覆:jacklynfok 的帖子

北 角 ?咁係話元朗屯門咩?

回覆 Gooblovebb 的帖子

Share the same view as yours!

回覆 jacklynfok 的帖子

應該吾係寶山。

我昨晚看到這條link,我真是瞓唔着。個小朋友用纸巾抹眼淚嗰幕好深刻。我個仔今年一歲搵緊幼稚園,如果我個仔五歲做功課做到喊,我諗我會喊埋一份點解我甘懦弱由得佢甘樣不斷透過學習打擊佢嘅自信心。

我見到條片有影元朗商會,唔知關唔關事

邊間都好,根本係虐兒

rainbowcov  認同。  發表於 14-1-9 13:38
‹ 上一主題|下一主題