用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2A1B 1D張明添有機會嗎
樓主: kwongciu
go

2A1B 1D張明添有機會嗎 [複製鏈接]

回覆 AmyLam2007 的帖子

你係咪都係同我一樣 張明添+匯基, 我其實想保險d叫佢選協同佢死都唔制, 你呢孩子成績怎樣

kwongciu 發表於 14-1-9 16:15

你係咪都係同我一樣 張明添+匯基, 我其實想保險d叫佢選協同佢死都唔制, 你呢孩子 ...
如果大雄 及張明添 好 定 匯基 +張明添好, 那個會較保險

kwongciu 發表於 14-1-9 16:15

你係咪都係同我一樣 張明添+匯基, 我其實想保險d叫佢選協同佢死都唔制, 你呢孩子 ...

我都係張明添+匯基.
果時我見協同同張明添都係band2, 但見張明添有3科必定係英文教, 而且近屋企d, 咁咪選佢law.

kwongciu 發表於 14-1-9 18:31
如果大雄 及張明添 好 定 匯基 +張明添好, 那個會較保險

長沙灣band 2生多數選大雄, 石硤尾band 2生多數選匯基, 2間都係好學校, 2間都多人爭, 不如好似我咁, 選間就近上學la

回覆:kwongciu 的帖子

我仔上年自行,匯基加大雄,兩間都面試失敗了,匯基係全部學生都有得面試,面試內容較容易,好似簡單英文對答,讀一段中文,計十條簡單數學,再傾下平時嗜好,阿仔說面試較大雄容易,大雄會選200 人面試,大雄話收左45百份表,面試內容有一段較深既英文要讀,一段中文,好多深字,阿仔間小學既band2 生差吾多無人在自己階段入到大雄,而匯基同大雄我都覺得叩門機會極渺茫,所以要在自行時有好表現!

回覆:cheukmanlai 的帖子

補充一點,如果吾想博,大抽獎時張明添填第一,應該一定入!

請問小朋友邊間小學。如我選張明添和協周會否保險一點。因為此終數學唔合格

我覺得自行階段不用選協同吧!

回覆 cheukmanlai 的帖子

唔該晒你先,老稍叫佢只係選一間就算唔好攞兩間去面試, 但我堅持要兩間起碼有選擇先, 今晚再問佢最後點樣, 可能大雄+張明添 到時統一再講

引用:+本帖最後由+lucia6119+於+14-1-7+17:26+編

原帖由 lucia6119 於 14-01-07 發表

回覆 kwongciu 的帖子
想請教,我仔3A1B,操行B+,學校話佢係B2尾,如深水埗區有咩選擇?

佢有3A1B這成績沒可能是B2尾吧, 請問你讀那間小學

間間小學不同,阿仔的小學很多3a1b都是band2 尾,因為有些小學程度較淺,出卷較易,拎a不難。

引用:佢有3A1B這成績沒可能是B2尾吧,+請問你讀那

原帖由 kwongciu 於 14-01-10 發表
佢有3A1B這成績沒可能是B2尾吧, 請問你讀那間小學
達之路果間私小,人少競爭大,我都無諗到咁嘅成績要去到2尾

死啦, 如果係咁我女2A1B1D咪好大鑊, 老師話佢B2中至尾

其實可以考慮劉皇發,我仔後來叩門入左,而家讀緊中一,我覺得校風吾錯.

因為協同我識得一D家長覺得校風麻麻

kwongciu 發表於 14-1-10 09:57
回覆 cheukmanlai 的帖子

唔該晒你先,老稍叫佢只係選一間就算唔好攞兩間去面試, 但我堅持要兩間起碼有選擇 ...
點解老師叫你地剩係選一間?
我心態同你一樣, 多一個面試就多一個入讀機會, 我地band2中尾0既, 一定要爭取表現, 唔試就直程冇機會.

我小朋友話上年張明添自行面試, 都係個人普通中英對答, 而老師都好nice, 所以佢面試完都話好開心話如張明添收佢,佢一定讀.

我想保險一點。張明添。協同。因為有些會見但成績難跟人爭

見到你呢個post, 你個情況好似我上年, 其實上年我又好想博, 但又驚博唔到, 博唔到又唔知第日去左邊, 但如早早報d程度低d, 又驚晨早收左自己, 大抽獎都冇得抽........., 果大半年我真係個腦0係度諗諗諗, 人都傻.

不過你而家決定保守都好, 咁張明添。協同, 你點排?

張明添會先排第一。協同第二
‹ 上一主題|下一主題