用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 唉~~~
樓主: treema101
go

唉~~~   [複製鏈接]

回覆:hugub 的帖子

我想知鄧鏡波是否b2尾,校風如何?

引用:我想知鄧鏡波是否b2尾,校風如何? +

原帖由 Classroom 於 14-01-06 發表
我想知鄧鏡波是否b2尾,校風如何?
其實五旬節中學都ok,宜家好似係band3a

回覆 Classroom 的帖子

鄧鏡波 BAND 2B - 2C , 校風不錯, 也設有英文班 (NOT SURE 1班OR 2 班) BAND 2 男生保險線學校

引用:回覆+lopoto+的帖子 interview+開平同黃笏

原帖由 opclk 於 14-01-06 發表
回覆 lopoto 的帖子

interview 開平同黃笏南 > successful %=0
是呀,開平雖然重視田徑,但必須是band one成績才有入讀機會

你的女兒成績似乎是BAND 3.英文程度是怎樣?比她入到一些BAND 1中學如協恩她可以追得上嗎?如果成績太差好容易會自卑,更加冇心機讀書.所以我覺得沙田林大輝中學或一些BAND 2直資似乎更適合你的女兒.

opclk  林大輝 not recommend.......  發表於 14-1-6 23:35

我覺得樓主都唔應該再沉醉係田徑的成績之內。況且上面有講,囡囡成績太弱,就算田徑有表現都會好難選校。不如切切實找一間2B去搏下,希望田徑上的表現幫到成績上之不足。我提議試胡兆熾,再找一間2C的,唔知你會否考慮彭學高或九龍塘。就算唔得最多就玩大抽獎囉!

要靠田徑彌補成績之不足而入到band 1學校的,可能你囡囡今天在田徑場上的表現尚有不足。或留待上了中學後,只要繼續在田徑場上發光發熱,機會仍舊在等你!
:verycold: :verycold: :verycold:

回覆:我個囡成績差 ,但田徑佳 , 九龍城區可選什麼中學

如有特異功能,名校係會收成績差嘅學生,但樓主個女未到呢個程度。

如果以協小小六約有 109 人來說,考 93 名以外,在統一派位時屬 band 3 的機會很大。

若真的是 band 3 學生的話,要在自行越級挑戰的話,最多是選一間 band 2c 學校,胡兆熾是 band 2b 學校,有英文班,囡囡在自行階段入到的機會很低。

不過實話實說,希望不要介意!如果真的是 band 3 學生,若在自行階段找到一間校風好的 band 3 學校取錄,總好過在統一派位時,被隨機派到 band 3 學校,到時發現獲派的 band 3 學校校風不理想時,要周圍找校風好的 band 3 學校會很旁惶的。

希望不要介意,德蘭確是一間校風好的 band 3 女校,是可以考慮的。有無考慮過勞工子弟中學?校風不差的。

treema101 發表於 14-1-6 17:08
我心目中想培正 (只收番培正小 d學生) , 但可以直接send 信給學校校長 , 佢地會唔會收到都當收唔收到嫁??? ...
Forget about it ! 我大女升中時班主任話,培正雖喺中中,但唔喺band1,唔好揀。

有冇考濾直資基督教崇真中學? BAND 2A , 校風好又係英中... 我囝讀緊,我覺得OK... 坦白講我囡又係協小,她考緊D grade... 我都打定輸數, 打算過2年報考埋崇真再等協中

引用:據知培正每年呢個時候都會收到某某知名校友

原帖由 憫父 於 14-01-06 發表
據知培正每年呢個時候都會收到某某知名校友,或某某培正中學禮拜堂執事、或某某校董、或某某浸信會牧師送來 ...
咁如果校長以前求過某D人,依家要還人情都好正常啦!

ohnono 發表於 14-1-7 01:11
我覺得樓主都唔應該再沉醉係田徑的成績之內。況且上面有講,囡囡成績太弱,就算田徑有表現都會好難選校。不 ...

對,始終要回歸現實,搵屬於自己banding既學校,唔好只靠特異功能,我在學校工作,認識一個學生,佢畫晝好靚,簡直係天才畫家,攞好多公開繪畫比賽獎,但成績差,連藝視科成績都不太好(所以我成日話藝視科唔係畫畫叻就取到高分數),屬於Band 3尾。

佢屋企人就係沉醉於特異功能,專揀Band 1,2 學校,結果自行收生失敗,見過好多Band 1,2的直資又唔收,最後只能靠派位,但原來佢屋企人連派位都揀晒Band 1,2 學校,當然派唔到,由電腦隨機派一間野雞中學俾佢,最後要去叩門,但竟然仲要去叩Band 1學校,當然又係失敗收場。

elbar  當局者迷,旁觀者清   發表於 14-1-7 12:03

引用:+本帖最後由+goodboy1+於+14-1-7+11:57+編

原帖由 goodboy1 於 14-01-07 發表
「娛」論嘛,就不用太認真……

回覆 benny2014 的帖子

呢個結局一定對那個學生家長是個好大打擊
‹ 上一主題|下一主題