用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港浸會大學附屬學校王錦輝中小學 如果沒有評分試, 如果想小6時投考其他中學咁點算 ...
go

如果沒有評分試, 如果想小6時投考其他中學咁點算 [複製鏈接]

如果小六時, 想轉其他中學, 係咪吾得架?
   0    0    0    0

應該只可以考返直資或私校吧?

引用:如果小六時,+想轉其他中學,+係咪吾得架?

原帖由 pipip929 於 14-01-06 發表
如果小六時, 想轉其他中學, 係咪吾得架?
可以試直g私校,津校可以試第一輪,由學校挑選收與否,不可以抽獎但公報結果後可以叩門。

沒呈分,那些津中用甚麼機制挑選?一般會預留多少給沒呈分學生?

回覆:如果沒有評分試, 如果想小6時投考其他中學咁點算

有無得自己出去考?我聽過音小家長分享會時講過有人自己出去考呈分, 但當時無上心,無追問。

回覆:如果沒有評分試, 如果想小6時投考其他中學咁點算

不是所有學校也要呈分嗎

hebe2010 發表於 14-6-6 13:33
不是所有學校也要呈分嗎
好多一條龍直資學校都不設呈分試, 所以如想中途轉其他學校需要自行考入,如想知心儀學校有無呈分試可以致電學校查詢

ozoz 發表於 14-1-15 19:21
可以試直g私校,津校可以試第一輪,由學校挑選收與否,不可以抽獎但公報結果後可以叩門。

...
報第一輪自行派位要放棄中學直資學位,即是說如果hold住中學學位,會被教育局取消第一輪資格,但自行結果放榜要等到中央派位放榜,如果到時先知自行唔收又返唔到中學部就好危。

要去官津校,除非肯定一定不會直上中學部,第一輪唔得就去派位,否則看來只可以之後去扣門。

‹ 上一主題|下一主題