用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英華同陳守仁點揀好?
樓主: dimsumsumsum
go

英華同陳守仁點揀好? [複製鏈接]

兩者最大分別, 就係睇你想英小定中小, 同埋一條龍係咪咁重要。

有人辭官歸故里, 有人漏夜趕科場, 真係自己先知係邊種適合。

if boy, of coz YW la, no hesitation...

男女校 vs男校, 基督教vs無宗教,

I don't know whether TSL need to learn at least musical instrument or. YW, you do.

引用:if+boy,+of+coz+YW+la,+no+hesitation...

原帖由 YanYan08 於 14-01-08 發表
if boy, of coz YW la, no hesitation...
TSL 男仔六年之後咪又考YW中學

bubuG 發表於 14-1-8 11:52
TSL 男仔六年之後咪又考YW中學
不一定囉.....

引用:Quote:bubuG+發表於+14-1-8+11:52+TSL+男仔

原帖由 silvia_ng 於 14-01-08 發表
不一定囉.....
當然。但絕對唔考有幾多個。

回覆 bubuG 的帖子

If you like YW, why don't you choose YW PS now? Through-train school has its advantage, at least your kid has already got used to the environment, schoolmates and school culture, and parents can save the hazzle to fight for a place in a good secondary school after 6 years. 進可攻,退可守!

引用:男女校+vs男校,+基督教vs無宗教,+

原帖由 mummyWai 於 14-01-08 發表
男女校 vs男校, 基督教vs無宗教,
可以apply 埋DBS vs TSL.

今年小一面試競爭相信係近年黎最激烈既一年,隨著出生率越黎越高,往後只會更加激烈。

所以,絕對有理由相信六年後升中會再遇到類似既激烈競爭。

現時就要睇樓主選校所考慮既一切,如宗教,中文或英文教學,男校或男女校,升中想官校或直資等..

個人意見,YW 會比較保險

silvia_ng  同意! 唔想玩多次就唔好博。  發表於 14-1-8 15:42
我並不需要看到你現在跑得有多快,只寄望看到你日後跑得有多遠

bubuG 發表於 14-1-8 12:14
當然。但絕對唔考有幾多個。
以我所知真係唔多人考囉!
09-10 p6 - 1個入, 10-11 p6 - 3個入, 11-12 p6-1個入, 12-13 p6-3個入

我地當全級165人, 一半男仔, 我諗唔會少得咁可憐掛?! 同埋聽其他家長傾開計時, 大家都冇咩考慮過英華呢。

TSL的中學校網在油尖旺,油尖旺對男仔是很好的,有兩間全無直屬小學的男校-九華和聖芳濟,如果囝囝是B1的男仔都有好多的選擇,如果是B2就無可能考到,所以考去英華的學生自然相對少!

引用:Quote:bubuG+發表於+14-1-8+12:14+當然。但

原帖由 silvia_ng 於 14-01-08 發表
以我所知真係唔多人考囉!
09-10 p6 - 1個入, 10-11 p6 - 3個入, 11-12 p6-1個入, 12-13 p6-3個入
你提供的入讀數據很正確。多謝資料。

英華書院向招生的只有50人,TSL畢業考入書院人數少好正常。

silvia_ng 發表於 14-1-8 15:41

以我所知真係唔多人囉!

09-10 p6 - 1個, 10-11 p6 - 3個, 11-12 p6-1個, 12-13 p6-3個

考(報名)同收(取錄)唔係兩回事咩?!

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

引用:英華書院向招生的只有50人,TSL畢業考入書

原帖由 wendysuperbaby 於 14-01-08 發表
英華書院向招生的只有50人,TSL畢業考入書院人數少好正常。
係呀,所以如果小一考到YW,真係唔係咁容易放棄YW.

引用:Quote:silvia_ng+發表於+14-1-8+15:41+以我

原帖由 奥脫福 於 14-01-08 發表
考(報名)同收(取錄)唔係兩回事咩?!
對呀,取錄同最後有冇入學都是兩回事

bubuG 發表於 14-1-8 16:34
係呀,所以如果小一考到YW,真係唔係咁容易放棄YW.
有網友講得好既,讀完英小,可以試下投考其他中學啫.考到好既米行人囉. 如果考得唔理想米直升囉.

linlai 發表於 14-1-8 16:39

對呀,取錄同最後有冇入學都是兩回事

人地點我唔知,在家長群中我自己就好低調,甚少問其他家長報左邊間,而
其他家長亦都無問我仔仔報左邊間。(不過我有問班主任其他同學多數報左
邊間,特別係同我仔仔差唔多水平o既)

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

個人必定選英華。
‹ 上一主題|下一主題