用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 元朗基朗還是羅貴祥難入呢
go

元朗基朗還是羅貴祥難入呢 [複製鏈接]

心大心細,請指教……謝謝無施tips

1    0    0    0

123smile 發表於 14-1-5 20:18

或試自行 1.羅桂祥 2.裘錦秋; 直資 - 青年會

引用:+本帖最後由+elbar+於+14-1-5+20:55+編輯+\

原帖由 elbar 於 14-01-05 發表
?? 基朗勁過羅桂祥嗎? 謝謝

王家爸爸  POST 錯   發表於 14-7-17 15:50
王家爸爸  叩門基朗成功,你的囡囡可能是Band1尾,不是Band2。  發表於 14-7-17 15:49
王家爸爸  差別雖然不大,但羅桂祥應該勁過基朗少少。  發表於 14-7-17 15:39

小囡band 2 學生, 但極心儀羅桂祥, 所以 自行收生揀 1)羅桂祥 2)基朗.
統一派位 1)羅桂祥 2)基朗  結果派第六志願, 即去羅桂祥及基朗叩門, 羅桂祥只收了成績表, 沒有機會考試,基朗約收160份申請表, 約110人考試, 30人有機會interview.叩門人數收了10個, 幸運地小女可入讀基朗,
希望這些資料可幫助下一屆升中同學仔家長.

王家爸爸  叩門基朗成功,你的囡囡可能是Band1尾,不是Band2。  發表於 14-7-17 15:49
王家爸爸  元朗Band2生自行和統一不應揀羅桂祥因為元朗Band1位不夠,好多Band1生要讀Band2頭學校。  發表於 14-7-17 15:47

123smile 發表於 14-1-5 20:18
Band 幾?頭定尾?

回覆 Chaney媽咪 的帖子

小女在三次呈分試中, 確實屬band 2學生, 學校老師指引很清晰, 呈分試後也非常努力練習,考好畢業試預備叩門.
能夠成功叩門入基朗, 感到非常高興及幸運.

如果小女係band1學生, 跟據敎育署派位制度, 派完band 1學生先至到band 2學生. 我們理應派獲第一志願羅桂祥2A學校, 因羅桂样大部份係band 1學生, 小部份係band 2學生.

羅桂样係中中, 基朗係英中,當然基朗好D,況且我參觀過羅桂样, 學生真係麻麻

醒目開學勳章

回覆:dlmf222 的帖子

基朗精英班先用英文,唔算英中。

引用:小囡band+2+學生,+但極心儀羅桂祥,+所以+自

原帖由 Chaney媽咪 於 14-07-17 發表
小囡band 2 學生, 但極心儀羅桂祥, 所以 自行收生揀 1)羅桂祥 2)基朗.
統一派位 1)羅桂祥 2)基朗  結果派第 ...
哇,真係好險,恭喜你女女脫穎而出!我有朋友派咗去,係band1尾band2頭,1月有面試,4月揀第1的。我學校好似得2個派咗入羅(>﹏

dlmf222 發表於 14-7-18 09:09
羅桂样係中中, 基朗係英中,當然基朗好D,況且我參觀過羅桂样, 學生真係麻麻 ...
上年12月份, 我都參觀過羅桂祥open day, 印象非常良好, 所以鎖定為第一志願學校.
基實羅桂祥有兩班英文班, 但基朗得一班英文班, 不過好在基朗中文班有啲科目都係用英語敎學, 例如數學, science.......
雖然我同囡囡一早已有叩門心理準備(因自知呈分試係band 2學生, 好難派到入羅桂祥及基朗), 但無諗過羅桂祥連考試都不獲安排, 囡囡確實非常失望, 就我今次事件來看, 雖然排名兩間差不多, 但我覺得羅桂祥要求高過基朗.

""元朗Band2生自行和統一不應揀羅桂祥因為元朗Band1位不夠,好多Band1生要讀Band2頭學校""

王家爸爸講得好啱, band 2 學生不應揀羅桂祥為第一志願,

回覆:元朗基朗還是羅貴祥難入呢

B1生在第三志願仍可放羅桂祥,仲有入到嘅機會架,所以B2生真係要小心選!
B2生選基朗做第—志願比較易入,有朋友女兒都係咁入到。

水晶媽咪 發表於 14-7-18 14:01
B1生在第三志願仍可放羅桂祥,仲有入到嘅機會架,所以B2生真係要小心選!
B2生選基朗做第—志願比較易入, ...
元朗區校網 Band 1 生競爭非常激烈,所以不能用九龍城或港島區的思維和方法來選校。
‹ 上一主題|下一主題