用戶登錄
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 談幼稚園 一年又一年嘅reject
go

一年又一年嘅reject

上年以細B身份考咗十七間,最後得三間有學卷嘅happy school收,今年做超大B再戰也是沒有收獲,只可講句唔識人識飛都無人欣賞!死心加灰心!

是不是地區問題,太多人爭!別灰心,或者到小一好多offer 呢

回覆:一年又一年嘅reject

不用灰心。其實今年競爭應該比去年激烈,因為兔B多過虎B。我小朋友也是10年出生的细B,今年也以超大B身份報K1。其實無論結果係點,相信你都會留意到,小朋友今年的表現,比去年好好多!去年仍然很baby、一舊飯咁,但今年有問必答、又肯自己一個人去面試、唔痴身。見到自己小朋友有進步,已經值得開心~

回覆:tam_bb 的帖子

我覺得老師見到你係大B,對你子女嘅要求又會高D,你個B細個D,要求可能冇咁高到收,所以你會見到今年好多11,12月B反而都有唔錯offer, 其實都冇需灰心,學樓上講,見自己小朋友有進步,已經好開心。讀到名幼又唔代表D乜嘅,最緊要你D讀得愉快,學到野,咁就ok la.....

引用:不用灰心。其實今年競爭應該比去年激烈,因

原帖由 tam_bb 於 14-01-05 發表
不用灰心。其實今年競爭應該比去年激烈,因為兔B多過虎B。我小朋友也是10年出生的细B,今年也以超大B身份報 ...
認同,舊年一舊雞,今年都有問有答,起初以為大B身份必定間間收,原來不是的!加油啊,各位大B

all rejected recall school the coming July

我個囡舊年係11月細b, 全軍覆沒唯有係LH讀PN, 今年再考K就有幾間龍校offer

所以我覺得係年齡既問題, 細B真係未係時候

起碼原先讀緊嗰間會收吧,別灰心,等人放位啦。

好明白超細b既苦惱, 上年去in時兩歲未到, 真系似舊飯, c身唔多答問題

樓主:  我case同妳一樣, 今年以big b報考9間, 直至目前都no offer, 初初都好down!!!! 之後封信未拆已經知道, 哈哈....因為好薄一張紙, 之後都無乜感覺.  

不用灰心,過左去嘅改變唔到,最難嗰仗又嚟緊,諗下怎樣可以幫到佢。
仲有要好好享受孩子讀K1的樂趣吖!