用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 北區Band 1中 田家炳 / 恩主教 / 王肇枝 如何選擇 ...
樓主: Wennita
go

北區Band 1中 田家炳 / 恩主教 / 王肇枝 如何選擇 [複製鏈接]

羅定邦中學現在屬 band 幾 ? OK 嗎 ? Thanks a lot.

回覆 mrs.so 的帖子

mrs.so ,妳是否記錯,恩主教 80至90年代是仝港Top 1學校之一,
在大埔區中七預科可以開3班的只有恩/迦/莫 這3間.如全收 B2這句話,
絕對錯.學術方面入U的學生和成繢都優於王/沐,

回覆 rainysunny 的帖子

你把近五年學校年告中的會考和高考成績作對比便知對 錯,真假.

喜歡程度因素包括,宗教,沒有運動埸只得藍球埸,選校排序先後.
恩在數理科在區是很有名氣,你去問區內的補習社或補習老師就會話你知
因補習社會有學校數理考試卷:

引用:喜歡程度因素包括,宗教,沒有運動埸只得藍

原帖由 cckalex 於 14-01-09 發表
喜歡程度因素包括,宗教,沒有運動埸只得藍球埸,選校排序先後.
恩在數理科在區是很有名氣,你去問區內的補習 ...
恩記通識也很强!

我的數據由來,喺我太太90年初就讀王x枝,表妺在北區鄧x教數學
亦在中—,二補小兒,姪兒在鄧x讀,哥的仔女讀甲寅.

回覆:cckalex 的帖子

我記錯完全唔出奇,致歉!

當年既80-90年代係用5個banding分級,我當年升中選校都係用5個banding

直至上年我大仔選校,我舊同學們知道我心儀恩主教時都唔明我點解揀恩主教,話恩主教幾時轉英中?連恩主教畢業既小學同學都唔知今時今日恩主教係大埔五間英中其中一間

當然莫壽增既家長會支持莫壽增,恩主教既會話恩主教最好

如果睇大埔不同小學策略選中學,大埔最熱門既小學建議b1生首輪向柏雨/莫壽增/王肇枝,到大抽獎會叫家長放第三恩主教及沐恩,事實上第三志願派入恩主教既亦不少

我記得恩主教開放日時有講過叫B2生可以一試首輪,我聽了幾年大埔五間英中講座唯獨恩主教係叫B2生一試,但入得恩主教既B2能夠有好成績,恩主教的確有實力唔可以抹殺。

愛是永恒!但願我兩個寶貝仔健康快樂,做個開心快樂人!

請問田家炳中學似乎曾在家長講座表示入大學率約為40%(若有錯請指正),請問是指學士學位,還是包括非學位﹖謝謝﹗

第一届dse時是50%入學士學位, 學校有公佈, 之後又親口問咗校長. 第二届暫时未八到, 如果第二届40%學士學位應該都合理.

回覆:chiuchun 的帖子

請問知唔知恩主教轉DSE 後的入U率(只計學士學位課程)?謝謝!

In 2013 DSE, Valtorta  47.4% of 192  students obtained JUPAS offer i.e. around  91 students.  

For these 91 students, they were admitted by different universities as follows : -

HKU/HKCU/HKUST     50%
City U                         15%
Poly U                        10%
OUHK                         10%
Baptist U                     7%
Lingnan U                    6%
HKIED                         2%

回覆:ricetaster 的帖子

Riceetaster, 唔該晒。
我喺恩主教的網頁睇到佢有47.4%經聯招入大學,但無提及當中有多少%係學士學位。另外,有些家長表示恩記這兩年文憑試的成績在區內頗佳,甚至有人說超越莫,但見各校網頁,2013年DSE  3322: 莫:89.3%,王:80.1%,恩:70.8%,
田家炳:79.77% 。
而入U率(學士學位),莫:76/177=43%, 王:71/191=37%,恩則只公佈經聯招入大學率,請問如何得知恩的文憑試成績較好?是否我用錯了方法比較? 請賜教!

我唔係太清楚你真係想問什麽, 你可入以下恩主教嘅 School Document Link, 揀Annual School Report (2012-2013)

http://www.valtorta.edu.hk/documents/?page=2

及以下學校簡介得到資料

http://www.valtorta.edu.hk/userfiles/files/學校簡介%202013-14.pdf

所謂 3322 無乜意義, 例如入HKU Eng 都要28分左右, 有幾多學生真係入到本地大學, 其至三大才是我所關心,因為小兒在恩記讀緊 F.6, 我無其他中學資料, 其他中學的成績我答唔上, 我相信一般人所指過去兩年恩記 DSE 成績OK, 係指有多位成績標青嘅學生, Students’ Academic Achievements 上的 DSE 大部份科目的各級(上述Annual School Report中找到、 成績比例及經 JUPAS 入本地大學的百份比, 我只係手痕, 路過答吓嗲, 唔好再問我嘢, 我成兩三年都無乜點答過問題,只不過你哋問開恩記, 我口痕答下嘴, 唔需要睇到過哂龍, 要睇子女性格和學習態度, 以上中學有大把學生入到U, 亦有好多入唔到, 根本就係靠自已, 就算你入到上述任何一間中學讀緊中一, 你都確定唔到五年後你入唔入到U, 只要唔好太低入U率就可以了。

P.S. 我對田家炳3322 有 79.77% 有D保留。

vincher  sgree...沒有最好,只要揀最适合子女的!  發表於 14-1-17 14:52

回覆:ricetaster 的帖子

Ricetaster, 謝謝你的詳盡回答。

家長想了解學校程況可直接打電話找負責中—入學的主任,
她會詳細解答你問題,,五年前我跟她差不多討論了半小時
在選校除了是選受歡迎的學校,家長們必須留意是中四選科時的每科學位
因選科是跟校內名次,如想入讀受歡迎科目必須60名以內,m2,40名以內

3322 真係完全冇意思的分數, 就算入U比率也不過是個數字, 雖然我不熟大埔中學, 但個人認為, 北區, 大埔除咗鄧X特別標青, 其他分別並不是太大, 入U多10%或少10%影響不大, 間間學校都有出色的學生, 但自己仔女如何, 其實主要睇小朋友自己, 學校適合小朋友才是重點, 比如我個仔懶散, 所以我一定要揾間嚴的中學. 祝各位都入到自己心目中理想中學!

回覆:cckalex 的帖子

cckalex, 謝謝你的解答及提醒。

回覆:chiuchun 的帖子

chiuchun, thanks.

回覆:北區Band 1中 田家炳 / 恩主教 / 王肇枝 如何選擇

同意,入U率只可作為參考。北區我唔太清楚,只較熟悉鄧顯。大埔5間英中其實都不錯,當然要細分柏雨莫壽增較出色,但唔代表其他幾間差。

我覺得睇3322意義不大,我個人都會睇入3大多d。假如學校有90%入到大學,但小朋友係剩下既10%內,咁間學校入U率幾好都與你無關啊,對嗎?不過我都同意,入U率好的話可理解為普遍同學努力讀書,學習氣氛濃厚。

好似 chiuchun 所講,每間學校都有出色既學生,所以揀學校真係要揀適合自己小朋友,睇學校學術水準之餘,校風亦係一個重要因素。

回覆:YuYuMother 的帖子

唔該晒,YuYuMother 。

YuYuMother  加油啊!  發表於 14-1-15 19:32
‹ 上一主題|下一主題