用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 為博仔女入B1A的家長請注意喇 !
樓主: goodboy1
go

為博仔女入B1A的家長請注意喇 !   [複製鏈接]

回覆 長生不老 的帖子

Agreed

我聽到有家長講, 比你入到神級學府都無用, 年年隨咗要比學費同补習,
囡囡到最后力有不逮追唔上學業, 运动又唔夠出色, 做咗中間夾心人,
最后無人理  

saiwanho 發表於 14-1-5 12:23
如果樂團出外表演,或球隊之類要出外比賽,99%都要去吧,基本上不能say no
如果某某科目的study tour,回來要交功課,真的可以選擇不用去?
自願性質的遊學團 / 交流團,那當然隨意,但是現在任何類型的學校,好多科目 / 課外活動 都要搞出阜,搞到我們家長搵少D都唔掂
勁 !
第八屆世界合唱比賽  拉脫維亞 香港拔萃書院男生合唱團 冠軍
第七屆世界合唱比賽  俄亥俄州辛辛那提市 林護紀念中學錦標賽混聲青年合唱 金獎

不過好似都係要自費參加

OK_下雨天 發表於 14-8-29 16:16
勁 !
第八屆世界合唱比賽  拉脫維亞 香港拔萃書院男生合唱團 冠軍
第七屆世界合唱比賽  俄亥俄州辛辛那提市 ...
做父母要省儉節用,預備子女上中學后的大花費

引用:Quote:saiwanho+發表於+14-1-5+12:23+如果

原帖由 VKwan 於 14-01-05 發表
我朋友個仔是YWPS的樂團,要出國比賽,真的幾皮一次架!睇佢個勢,仲似乎年年會去,咪話唔驚!雖然呢間直資 ...
我仔將入樂團,外婆說如果有幸被選中出國比賽,瞓身支持個孫旅費,因為是見識一種。但如你說是幾皮一次又年年要,睇怕外婆棺材本都冇埋

因此 配對是非常重要, 絕不可單靠運氣入 Band One, 必須應小朋友的興趣與能力

回覆 goodboy1 的帖子

Repeat 打好基礎, 也是好事

當年我朋友小四時也英明地堅決要求女兒留級, 結果五下已上到全級頭二十名, 現到了 E 中
‹ 上一主題|下一主題