用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國升學幾問,急問!
樓主: soysso
go

英國升學幾問,急問! [複製鏈接]

回覆:英國升學幾問,急問!

即係你唔係去讀書啦!

小朋友,don't waste your parents' money on a super long vacation.  You should try going to a boarding school in HK first.  You are so naive.

我真係想讀書架!因為我現在讀band2 頭中學,成績OK唔錯,但始終驚升唔到大學,又想到英國睇波,故想出國留學

香港升大學率始終較低,所以希望到英國,穩升大學,不會浪費人生.仲有本人中文差劣,恐再本地再升上去會唔掂

soysso 發表於 14-1-4 13:54
香港升大學率始終較低,所以希望到英國,穩升大學,不會浪費人生.仲有本人中文差劣,恐再本地再升上去會唔掂 ...
I bet your English wouldn't be better

caa 發表於 14-1-4 13:56
I bet your English wouldn't be better
我英文好過中文,但可能因為香港英文較淺

回覆:soysso 的帖子

如果你想過去睇波,咁一定會失望,星期一至五放學唔可以出去,電視只得一個,仲唔係得你一個用。而且英國中學男生主要運動係 rugby 而唔係足球!B2頭英文好,諗住過到去可以應付到,如果你諗住過去讀 yr 10 唔係你諗得咁易,因為一方面你要熟習英文另一方面又要應付 GCSE 。我朋友個女讀女拔,過到去都話唔易讀!如果你只想 hea 住讀,只想有個美好回憶,請不要浪費父母辛苦賺回來嘅錢,想體驗就自己出黎賺夠錢先去吧!

Ding

Ding 發表於 14-1-4 16:25
如果你想過去睇波,咁一定會失望,星期一至五放學唔可以出去,電視只得一個,仲唔係得你一個用。而且英國中 ...
咁D學校有冇足球隊?

soysso 發表於 14-1-4 16:52
咁D學校有冇足球隊?
去到 six form 先會有, 中學時期打男打 rugby, 女打 cricket. 出去比賽都係 rugby
Ding

Ding 發表於 14-1-4 18:18
去到 six form 先會有, 中學時期打男打 rugby, 女打 cricket. 出去比賽都係 rugby
唔係掛? six form係咩

我仔學校year 10 有足球隊,仲可自已帶PS3, 又有TV, 不過全校園不設wifi, 及不準打電話。星期一至日不能外出。每朝六時多起身燙校服和刷皮鞋。晚上十時全宿舍關燈。男女宿舍分開,這種英國生活又如何?

引用:Quote:Ding+發表於+14-1-4+18:18+去到+six+

原帖由 soysso 於 14-01-04 發表
唔係掛? six form係咩
如果要去英國讀書,首先你應該好好睇下英國學校資料,了解一下整個學制才去諗過到去可以怎樣怎樣!

Ding

noel2010 發表於 14-1-5 02:24
我仔學校year 10 有足球隊,仲可自已帶PS3, 又有TV, 不過全校園不設wifi, 及不準打電話。星期一至日不能外 ...
唔係牙化?星期六日都唔比出街,仲要做D甘既野?

spiderlily  HK looks like the best place for you.  發表於 14-1-5 14:30

Ding 發表於 14-1-5 11:31
如果要去英國讀書,首先你應該好好睇下英國學校資料,了解一下整個學制才去諗過到去可以怎樣怎樣!

...
我明啦,six form即係a-level

bigfoothk 發表於 14-1-5 15:23
英國學校生活是嚴的,看來選錯地方,去其它地方,但又想看英超,如法國很方便,佢是歐洲其中一個便宜讀書地方,還 ...
去法國仲要學法文,又要坐車去英國睇波,好晒時間,其實大部份困難都可以克服.不過未問之前真係估唔到原來係嚴格成甘.我只係想搵間係newcastle就夠啦

sancheng138 發表於 14-1-5 18:03
請問你為甚麼想去英國讀書?  你是否很想去英國讀書 ? 我原本不想回應,因為對你提出的問題感覺困惑, 請問你 ...

主要都係想第時穩入大學,唔想係香港浪費時間讀D唔知咩野IVE呀咁,同埋睇波.以及係香港不大開心,冇咩朋友,又溝唔到女.以及中文差,怕到時影響入大學既機會.大部分困難我相信都可以克服到,老實講係香港真係未盡全力,因為大多遊戲,足球,色情等等誘惑,令我專心唔到讀書,都係想遠離色情.因為以我所知broading school都會block晒咸網

引用:+本帖最後由+soysso+於+14-1-5+20:02+編輯+

原帖由 soysso 於 14-01-05 發表
Guarantee?  There is no guarantee.  Are you looking at top, elite uni or some 野雞大學?You need to work hard and super hard to get into top uni.  If you are using money to "buy" a degree, you can wait till you flunk in HK before going to whatever uni anywhere in the world.  

I was in a top first band girls school in HK and though my English was really good.  It was not good at all when I went to grade 7 at an elite all girls boarding school in England.  That school did not allow ESL in lower forms, so I had 3 hours of extra English tutoring.  I got an A for my GCSE English and eng lit.  But then the first 2 years were a lot of hard work.  

There is no free lunch.  And it is not "setting a life free" for British boarding school.

‹ 上一主題|下一主題