用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 APS Vs SFA
樓主: conniesze
go

APS Vs SFA   [複製鏈接]

醒目開學勳章 貢獻勳章

serinac 發表於 14-1-2 09:03
請問SFA 是不是英語授課還是英書中教? 學生在校語言,是否規定講英語不準講中文?

...

開學前嘅家長會,校方講過係普教中,英書英教 (包括英文同GS),但小一學期初可能會讀少少廣東話
全校得一位NET,每個cycle得一堂NET 教Eng Lit.
而數學係以廣東話教授 (中文課本),加部份英數練習,英數quiz唔計分

其他科目如音樂/PE/VA,我未問過小朋友,所以唔清楚,不過阿仔班係由英文科老師教音樂,中文科教師教VA

恐龍家

上年我囝囝都有這兩間offer 最終選了APS
APS小一功課量算少頗輕鬆,大部份在校自修課已完成
學校不重抄寫,例如中文詞語每個字只抄4次

回應返會否教淺考深問題,我覺得唔係考得深,難既地方係唔會直接問問題,而係考小朋友識唔識上文下理去運用返出黎,例如英文是以passage型式考多
開學初老師會同家長講解考試測驗模式

另我覺得學校好鼓勵閱讀,除了每天有閱讀課20mins 每cycle day 1 學校會派6本英文圖書借給小朋友返屋企睇

引用:上年我囝囝都有這兩間offer+最終選了APSAPS

原帖由 happysusuki 於 14-01-02 發表
上年我囝囝都有這兩間offer 最終選了APS
APS小一功課量算少頗輕鬆,大部份在校自修課已完成
學校不重抄寫, ...
我今早去交留位費了。聽了很多家長都說宣小不是外間說的那麼谷。希望仔仔能適應小一生活!

引用:APS小一功課是非常少,不重抄寫,卻重閲讀

原帖由 mamaluk 於 14-01-02 發表
APS小一功課是非常少,不重抄寫,卻重閲讀和運用,中英常也有presentation。英文全年(是全年)得八次默書, ...
Thanks for your valuable information

mamaluk 發表於 14-1-2 17:30
APS小一功課是非常少,不重抄寫,卻重閲讀和運用,中英常也有presentation。英文全年(是全年)得八次默書, ...
多謝你分享!  聽聞APS 對於小朋友的紀律要求好嚴格,  如我仔經常坐唔定, 老師會如何對待此類小朋友?
老師是否都好嚴肅? 學校與家長之間的溝通如何?  

引用:Quote:mamaluk+發表於+14-1-2+17:30+APS小

原帖由 Leonachan 於 14-01-03 發表
多謝你分享!  聽聞APS 對於小朋友的紀律要求好嚴格,  如我仔經常坐唔定, 老師會如何對待此類小朋友?
老師 ...
APS的操行評分標準比較嚴格,好動的男仔能取得B+已很不錯。老師各有不同的風格,但整體來說都很關心學生。每年第一次派成績表會見家長,家長亦可隨時致電老師討論孩子在校的情況和學習需要,老師多數可即日回覆。

我擔心APS課程,对比其他學校太過淺,
而令到出外插班的能力降低啊!
這是我最大的憂慮。

引用:我擔心APS課程,对比其他學校太過淺,而令

原帖由 conniesze 於 14-01-03 發表
這是我最大的憂慮。 ...
宣小課程不會比外邊淺,插班競爭力不用擔心,之前阿仔有同學成功插班LS和DBS。

回覆 joannespapa 的帖子

但同SFA是不是差很遠呢!Thanks

mamaluk  沒有公開試作標準,點比較?  發表於 14-1-3 11:07

我都識一個男仔插左入DB

引用:回覆+joannespapa+的帖子 但同SFA是不是差

回覆 joannespapa 的帖子

但同SFA是不是差很遠呢!Thanks
抱歉SFA的情況不是太清楚,只能把我所知的告訴你,宣小插班和升中的競爭力都不弱,這點可從近年升讀公認對學術要求最嚴格的SPCC的人數可以看到。

mamaluk 發表於 14-1-3 11:04
回覆 conniesze 的帖子

你是少數擔心APS課程淺的家長,哈哈。放心吧,在APS學到的presentation skills 和 ...

為何約訓導主任食飯?  以前我地年代好驚訓導主任啊!  咁你小朋友是好動定好靜型呢? 我好驚我小朋友坐唔定會俾老師控訴, 影響操行....學業...sigh

mamaluk 發表於 14-1-3 11:22
回覆 Leonachan 的帖子

他們要早一個月預約,再抽中才可有此"honour "的,好搞笑。我估目的是讓師生多些交 ...

佢係學校都算係守規矩, 咁耐都無俾老師控訴過, 老師只係講佢有時坐唔定唔專心咁, 學業成績良好, 但驚入到APS 紀律要求標準唔同了, 佢會較難適應!

Leonachan 發表於 14-1-3 11:12
為何約訓導主任食飯?  以前我地年代好驚訓導主任啊!  咁你小朋友是好動定好靜型呢? 我好驚我小朋友坐唔定 ...
有些校長也會約學生食lunch, no big deal and is a good thing in my opinion

rainbowcov  agree.  發表於 14-1-5 14:26

假如選擇APS的話,而我阿仔对學樂器資質又不高的話,
應選APS嗎!又或APS其實從令一個角度看,在這裡學習
都係一間擁有相當競爭力的好學校啊!对嗎!

conniesze 發表於 14-1-3 10:25
這是我最大的憂慮。 ...
我不是用家,不過在ek也看過幾個sfa 插班例子,如thats ur priority, 咁答案很明顯吧, 但我估都要校內成績有番咁上下先大機會。

引用:假如選擇APS的話,而我阿仔对學樂器資質又

假如選擇APS的話,而我阿仔对學樂器資質又不高的話,
應選APS嗎!又或APS其實從令一個角度看,在這裡學習
...
孩子還小,很難斷定他是否有學樂器的資質,舉個例子,阿仔小一時跟另外四位同學參加一對五的次中音號初班,當時上堂有一男仔表現最坐不定,又不聽老師指示,想不到後來最早考到8級和最早入到高管的就是他,今年還是高管首席呢,所以說孩子是有無限的可能性。

‹ 上一主題|下一主題