用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 學珠心算好嗎?
go

學珠心算好嗎? [複製鏈接]

請問各位小朋友有學珠心算的家長, 覺得珠心算對小朋友數學上有好大幫助嗎?

1    0    0    0

回覆:hha 的帖子

我覺得係可以測試你仔囡的記憶力好不好(同同班比較),同谷唔谷得,因要恆常練習.但計極都加減,對數學無乜用

珠心算對數學幫助不大, 而是訓練小朋友專注力同持久自律的學習態度.

我就覺得學珠算啟發我兩小孩對數學的概念, 奠好基礎. 我就非常滿意

回覆:學珠心算好嗎?

舉例 12+56—34+58—45 . 現仔仔K3心算几秒計到, 但問佢俾20蚊買12蚊嘢找几錢佢可以唔知,佢有幫到小兒考小學,但概念嘢都係差。但從學習時观察到仔仔谷唔谷得同專唔專心,因反覆學習過程是很悶的

多謝各位, 其實值得花幾年時間去學嗎? 因為我個仔未開始學,唔知應唔應該開始好。

引用:多謝各位,+其實值得花幾年時間去學嗎?+因

原帖由 hha 於 14-01-02 發表
多謝各位, 其實值得花幾年時間去學嗎? 因為我個仔未開始學,唔知應唔應該開始好。

...
学幾年不值得,当学前興趣班玩下好了

回覆:stockmike 的帖子

請問仔仔學左幾耐?我仔學左10堂,仲用梗算盤計,學了三個口訣,想知幾時至唔駛用算盤,老師只叫我唔好咁心急

My son has never learn about this.  But my sister's had son learnt this for a few years.  Her comment is that it might confuse the arithematical calculation at a later stage cause normally, we add up the unit before adding up the tens.  But this one (sorry that I do not know the English name) is adding up tens before adding up the units.  My sister's son used a lot of time to correct the concept.

我學個間講明係其實最後教記憶,唔係教數,佢都講明計數計得快無乜用,但我仔仔本身記性都好好,加上末發現佢開始教記憶,所以唔知佢記性好同學珠算有無關,佢大約學咗一年

好多人都說無用 ,或者說d實際情況。
小兒和其他同期學珠心算的小朋友,
基本上p.1-2的說都係完全唔使擔心。對於只是加減數和到p-2才是簡单的乘除
而小兒我會這樣做 ,有時間教他一些三四年级的數,
在P3暑假時就開始教他p.5-6的數。

回覆 stockmike 的帖子

其實通過珠心算本身,自然記憶力不知不覺內在會加強,教方法只是表像的東西。還有是專注力和學習紀律。

現在新的珠心算會更加注重珠算應用,而不是死操或為了比賽獎牌。

數學分兩類:(數學是計數)+(數理即是文字題),珠心算是個計數機,幫我們行路,數理是跑步,

例如一

一支手槍,珠心算是子彈,我K1以經開始裝子彈,上了一年級,我就教他點發射(即是數理),

當然要教他射準,冇子彈,又要再裝過,即教兩種,小朋友會身苦小小,又要學計,又要學文字理解,

開頭會計得慢和錯得多,除非個小朋友是非常聰明,一敎就明,測驗考試要計時,做快D有著數,

可以夠時間覆多幾次數,我個囝K1以裝定了子彈,現教他開制發射,都敎到嘔血,但都贏了起跑線,

考試測驗都有九十多分,但點都冇100分,因教行易D,以經教了3年,教跑難好多,又用好多時間,D文字又陰濕.

例二:

小芬有紅花37朵,美美忠比她多5朵,她們共有花多少朵?=79

(教他skill,有兩個( 多+, 多+)即是37+5+37

又快又準

自己有兩個孩子,大囝K2學公文數,上到K3時已超越學年,程度等於小二。升上小一停左,因同香港小學不能接軌,完全兩回事。細囡天資無哥哥更叻,現K3。但對加減數都好混淆。於是報左珠心算。剛上了第一堂。回家後同老公講開今天的學習進度:是用算盤計數,像3-1+2,點知亞女即刻答等於4。若果是平時,她會想好耐先識。其實我只想佢打好加減數個底就夠。升上小一後可能又不能接軌,因現在小一的文字題越來越古惑!假如小朋友聰明可以谷可以報公文數,如果天資平庸,珠心算對打好數學底不失為一個不錯的選擇!但升上小學又另一個境界,家長們要自己𧗾量!

回覆 hha 的帖子

我女由K3開始學, 依家小二, 珠算可以加強佢計數, 已經學咗雙位連續10個加減, 雙位乘數同埋千位加減數, 嚟緊就嚟開始學除數, 每日都有功課做, 未必個個都鍾意, 你可以比佢去試下堂先, 睇下佢鍾唔鍾意啦

回覆 cowboybaby 的帖子

我女學咗2年幾, 一路都要用算盤, 其實係分開珠算同心算, 所以一路都應該要用算盤架.......

我個囡現時k3,大半年前開始學珠算,現在已懂萬位數心算加減!老師同時已經開始慢慢教除數,比起佢細表哥(讀小二),明顯阿囡優勝,而且我已經比小二下學期數佢做!我暫時覺得珠算ok!嚟近會同時學埋奧數
‹ 上一主題|下一主題