用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 北角民生vs合一堂陳伯宏vs西灣河明我
go

北角民生vs合一堂陳伯宏vs西灣河明我 [複製鏈接]

請問以上三間K1各位會怎樣選?

北角民生較貴,不過有NET, 校舍雖小,但環境尚可

合一堂陳伯宏, 小班一點, 資料不多,有學卷,好像是Happy School

明我好像課程深一點,口埤不錯,不過面試當日的老師令我感覺不良,校舍就......,,可能隔聲會差一點.

煩腦中, 其他該校家長怎選?各校的中英文程度如何?升小又那一個好一點?本人是14區的

謝謝指教.

1    0    0    0

回覆:ballj 的帖子

明我谷Dlor,好多入基湾

明我環境是否仲比民生差?

回覆 Ammeyogi 的帖子

Interview 太趕, 沒時間細看, 我想地方也不算小, 但看數字收生挺多,感覺裝修古典一點, 可能要學生家長才能答到你

推推先

我唔鐘意明我, 我都係合一堂同民生揀,最後我揀左民生,因為語言好好多,合一堂唔係小班教學架,一班有成40人

回覆:北角民生vs合一堂陳伯宏vs西灣河明我

我仔讀合一堂,22個一班(k2)

引用:我唔鐘意明我,+我都係合一堂同民生揀,最後

原帖由 Kaibaby 於 14-01-02 發表
我唔鐘意明我, 我都係合一堂同民生揀,最後我揀左民生,因為語言好好多,合一堂唔係小班教學架,一班有成40 ...
合一堂咁大班的嗎?你問過學校?Thx~

引用:我仔讀合一堂,22個一班(k2) +

原帖由 viscattery 於 14-01-02 發表
我仔讀合一堂,22個一班(k2)
請問合一堂一星期有幾多英文堂o架?有net嗎?Thx~

引用:Quote:原帖由+viscattery+於+14-01-02+發表

原帖由 ZELY1005 於 14-01-02 發表
請問合一堂一星期有幾多英文堂o架?有net嗎?Thx~
老實講,程度淺,但老師愛心同心機一流,有英語老師(口音不是perfect 那種)有普通話老師。我仔怕羞不得了,老師引導到佢。我再揾人喺出面同佢補

引用:Quote:原帖由+ZELY1005+於+14-01-02+發表請

原帖由 viscattery 於 14-01-02 發表
老實講,程度淺,但老師愛心同心機一流,有英語老師(口音不是perfect 那種)有普通話老師。我仔怕羞不得了, ...
Thx~

回覆:Kaibaby 的帖子

謝謝

回覆:viscattery 的帖子

英語老師是港人嗎?英普時間有多少?校舍大嗎?看視學報告合一堂評價不錯的

回覆:Kaibaby 的帖子

請問民生你選擇了三文兩語還是英普班,其實兩者有什麼分別?

回覆:ballj 的帖子

我認識的合一堂好像都是二十多人一班,地方大,學術方面本人覺得己足夠應付小學,老師好,我小朋友畢業了多年,在街上遇見老師,她們還記得我小朋友,推行品格教育是我最欣賞的地方。

回覆 ballj 的帖子

去年我囡入 N 班, 揀了民生. 合一堂也有 offer, 也覺得不錯. 但綜合交通, 語言環境等等, 我們最後揀了民生. 我囡的老師的確很好, 除課本上的知識, 還教她一些很細微的習慣, 很細心! 加上每天都有外籍老師教英文, 不是很多問幼稚園能做到. 當然, 合一堂的寬敞環境, 民生是欠缺的, 我覺得亦是民生最弱的地方. 至於明我, 我就沒有意見了......

回覆 Silver 的帖子

謝謝, 你女兒是讀K1嗎?選了英粵還是英普呢?

回覆 ballj 的帖子

我囡囡現讀 N 班, 明年才 K1, 但可能轉校了, 實捨不得...... N 班沒有英普班之類, 只有上下午及全日班之分. 民生的課程我不敢說很深, 但一定不是淺. 我看過另一間學校, 說 K1 會教認識數字 1 - 10; 但我囡囡在民生 N 班已識數 1 - 1x, 所以看到教學的成效. 但要留意, 如你小朋友是很活潑好動, 民生的小校舍的確要認真考慮.

回覆:Silver 的帖子

其實都有遊樂場。。活潑好動都有舒發既地方丫。。上堂就係課室。。3個鐘。。應該好充實

回覆 hehawendy 的帖子

是有滑梯隧道之類, 但我個人覺得那個場空間不太夠, 可能對一般小朋友都夠玩; 但玩得一年半載, 好動的小朋友可能會開始覺得有點悶, 所以都好睇小朋友好不好動, 如喜歡跑跑跳跳的小朋友, 可能選一間校舍大的幼稚園會較適合.
‹ 上一主題|下一主題