用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嶺南大學香港同學會小學 嶺南大學同學會小學
go

嶺南大學同學會小學 [複製鏈接]

嶺小程度深嗎?英文是否net teacher 教?

1    0    0    0

係咪深唔敢講, 因為佢都係一年級用一年級書啫, 不過係星加坡書, 我只能說唔淺囉.  英文有一半時間有NET.

回覆:chanwendy 的帖子

如果小朋友英語程度較中文高,而嶺小只有一半時間有net, 英語會否退步呢?

英文有一半時間有 NET 其實唔算少喇喎, 而且好多時小息午息可以去搵 NET 傾偈或讀READER 佢聽.  個人覺得英文程度同有冇 NET 的關係唔係真係咁大.

Thanks,請問你是用家嗎?

係呀

請問中文是否普教?

shirleen 發表於 13-12-31 16:27
請問中文是否普教?

中文係廣東話教. 另設普通話科一星期兩堂.

Thanks for you information

返幾點放幾點? 多唔多break ? 午餐好食嗎? thx  

今年返八點放三點, 星期五如果冇參加課外活動, 可以家長一點到校接走. 如果唔接走可以食埋飯, 咁其他同學上課外活動時, 有老師睇住佢地, 佢地可選擇做功課或睇圖書, 等三點一齊放學.

小息有兩節, 每兩堂一個小息, 午飯三十五分鐘, 之後十五分鐘午息. 午飯係承辦商到學校新鮮煮的, 我女話好好味的, 兩餸一湯.

補充一點, 返學時間今年係因應校車的安排而有所更改過的, 因為學校細, 人數少, 所以冇咩校車公司願意投標, 所以有點被動的, 來年的上下課時間亦好有可能同今年有出入的.

請問一堂是多少分鐘?小息有多少時間?
除了星期五可以參加課外活動,還有其他日子有嗎?

Connieleo 發表於 14-3-3 15:58
請問一堂是多少分鐘?小息有多少時間?
除了星期五可以參加課外活動,還有其他日子有嗎? ...
一堂唔記得 30 定35 分鐘, 每兩堂一個小息, 15 分鐘.
星期五唔上課外活動可以一點放學.  小一二星期二兩點有課外活動堂, 如果唔玩課外活動, 就有老師睇住學生做功課. 小三以上就好似冇課外活動堂的, 咁就要放學後先上課外活動, 坐第二輪校車.

引用:Quote:Connieleo+發表於+14-3-3+15:58+請問

原帖由 chanwendy 於 14-03-04 發表
一堂唔記得 30 定35 分鐘, 每兩堂一個小息, 15 分鐘.
星期五唔上課外活動可以一點放學.  小一二星期二兩點 ...
小一二淨得星期二有課外活動堂, 其餘時間沒有?  Thanks

引用:Quote:原帖由+chanwendy+於+14-03-04+發表

原帖由 vivi_ma 於 14-03-08 發表
小一二淨得星期二有課外活動堂, 其餘時間沒有?  Thanks
仲有星期五午飯後

星期三四都可以上課外活動, 不過要坐二輪校車, 二輪校車要另外收錢的.
‹ 上一主題|下一主題