用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 yw and tsl 不是神級?
樓主: boyboy_mama
go

yw and tsl 不是神級?   [複製鏈接]

回覆:yw and tsl 不是神級?

有信仰的,其實對神校兩字有些反感。

ltang7  我無信仰,對"神校"這詞也有些反感,但,有興趣知何為神校,奇奇奇。。。。  發表於 14-1-3 14:58
ltang7  我無信仰,對"神校"這詞也有些反感,但,有興趣知何為神校,奇奇奇。。。。  發表於 14-1-3 14:58

回覆 boyboy_mama 的帖子

吾使理神吾神,名吾名,豪吾豪,只要覺得啱仔女、考得入、讀得起,就去馬。
吾使理咁多,其實只不過係間學校、一個institution,讀得啱當然好,吾適合,Harvard都quit。

momoismybaby    發表於 14-1-1 15:32

引用:回覆+boyboy_mama+的帖子 吾使理神吾神,

原帖由 Jane1983 於 13-12-31 發表

吾使理神吾神,名吾名,豪吾豪,只要覺得啱仔女、考得入、讀得起,就去馬。
👍👍👍

引用:回覆+boyboy_mama+的帖子 吾使理神吾神,

原帖由 Jane1983 於 13-12-31 發表

agreed iloveit:

回覆:Charlotte_mom 的帖子

那三間

同意yw&tsl都不是神學。即使不是,兩間學校的fans各大有人在。入到都算好叻仔叻女啦。

引用:神校有神童,如果tsl同英華已是神校,我未

原帖由 boyboy_mama 於 13-12-31 發表
神校有神童,如果tsl同英華已是神校,我未必俾個仔讀,費事佢自卑,希望解答到我點解有此一問,真唔明點解 ...
甘勁,收都唔讀。

回覆:yw and tsl 不是神級?

其实小朋友讀得開心又學到知識,呢間就係神賜俾你小朋友的好學校,簡稱~神校~喇!

ltang7  同意  發表於 14-1-3 15:00
ltang7  同意  發表於 14-1-3 15:00

引用:因為神是三位一體嘛,何來滿天神佛有咁多呢

原帖由 iantsang 於 13-12-30 發表
因為神是三位一體嘛,何來滿天神佛有咁多呢?
Agree!

toutou1024 發表於 14-1-1 15:48
其实小朋友讀得開心又學到知識,呢間就係神賜俾你小朋友的好學校,簡稱~神校~喇!

...
Cannot argue with this!

估唔到連版主都是如此見識,世上真的有神級學校嗎?拜托,香港的怪獸家長已夠多,不要再助長這種風氣了。

fsforth 發表於 13-12-30 17:23
"全港最叛逆和反權威" 真的一針見血
WHY??
I'm just curious!!!!

lawsonmoon 發表於 13-12-30 14:58
以現時很多家長既標準,什麽入大學率,人均拿A率等,我可以話DBS現在唔係神校,以前都唔係。男拔可能係全港最 ...
ooh....really???
i mean  男拔可能係全港最叛逆和反權威既學校, 學生可以駁校長,老師嘴

ACE2126 發表於 13-12-31 02:07
多人報同神級無直接關係,只可以話熱門。
呢兩間學費相對收得平,可以歸類為平民學校。
...
"神級"一詞跟本上是民間那些怪獸家長美麗的幻想...毫不實際, 跟本無跡可循;

但現實歸現實, YW及TSL這兩間的確報考人數眾多, 尢其是TSL多達6000多人,  成當今全港最熱門學校當之無愧!

我無同我d仔報過TSL,來年亦不會同個女報呢間學校。
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

MyAshley 發表於 14-1-2 00:43
"神級"一詞跟本上是民間那些怪獸家長美麗的幻想...毫不實際, 跟本無跡可循;
但現實歸現實, YW及TSL這兩間的確報考人數眾多, 尢其是TSL多達6000多人,  成當今全港最熱門學校當之無愧!

我覺得TSL當然是一間熱門的好學校﹐但在這6,000多個報讀的考生當中﹐實際上又有多少個把這學校視作為首選的dream school﹐只要一被學校取錄﹐便義無反顧地註冊入讀呢﹖我認為“熱門的 dream school” 和“熱門的 back-up school” 是有所分別的。同時﹐我相信大部份一線幼稚園的家長 (e.g. CCKG, SPK, SPN, 寶山 etc) 亦未必會報考TSL。  

引用:+本帖最後由+Crabmeatsoup+於+14-1-2+01:58

原帖由 Crabmeatsoup 於 14-01-02 發表

MyAshley 發表於 14-1-2 00:43
幼稚園也有要分一線二線?  BB要不要因不同醫院出生而即刻分為一線B、二線B??

神級幼稚園?

醒目開學勳章 王國長老

引用:估唔到連版主都是如此見識,世上真的有神級

原帖由 jeremyphlam 於 14-01-01 發表
估唔到連版主都是如此見識,世上真的有神級學校嗎?拜托,香港的怪獸家長已夠多,不要再助長這種風氣了。 ...
神唔神校,在心中。就好似睇名車,Maserati係出名過Toyota,係事實,唔代表我要買,亦唔代表我建議人買。正如家長問選校我無建議過非神校不讀啊

‹ 上一主題|下一主題