用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 金巴倫英文幼稚園 St Nicholas vs York 英文程度
go

St Nicholas vs York 英文程度 [複製鏈接]

聽聞york的英文程度好好,但St Nicholas亦是英文幼稚園,想比較一下這兩間幼稚園的英文程度。是否兩所幼稚園的小朋友都能以全英語對答呢?如程度不同,他們的分別又是什麼呢?

另外,想問下St Nicholas的家長,St Nicholas有沒有聽說過,來年學校會考慮替小朋友報劍橋試?我打電話到學校了解過,他說或者會,但未知道,所以想了解一下?現任家長又會否另外替小朋友在外報讀英語課程呢?

對不起,問題有點多!
   1    0    0    0

引用:聽聞york的英文程度好好,但St+Nicholas亦

原帖由 yuenwa1012 於 13-12-29 發表
聽聞york的英文程度好好,但St Nicholas亦是英文幼稚園,想比較一下這兩間幼稚園的英文程度。是否兩所幼稚 ...
York 國際班英文程度會高過SN

SN 係以廣東話教學為主有英文同普通話班。我覺得主流學黎講英文程度算唔錯。

SN 剛成功申請到成為Cambridge 考試中心,學校亦有Cambridge 補習班(須另付費)但人數有限如報名人數多要抽簽

回覆 addisonto 的帖子

明白了,謝謝!請問下SN是否K1已開始教?補習班又是什麼年級會有?

回覆:yuenwa1012 的帖子

K1 已經開始教phonics 同寫寫字母,K2開始要寫串字。

Cambridge 最少要由k2 先可以補讀,如果唔急我覺得小朋友k3讀會無咁辛苦,K2 會比較吃力。因為Cambridge 小朋友要自己睇題目要串字,如果小朋友英文底好就會好好多

謝謝你的解答😁,你小朋友現正就讀SN的嗎?補習班幾多錢個月呀?要每天留校補的嗎?

小女在讀K2

Cambridge 忘了多少一星期一天留校個半小時

果日甘咪冇校車返囉。。。

所有興趣班都會無校車接送(上午班無接,下午班無送)所以都有家長因為無人接送而無參加興趣班。學校無規定小朋友必須參加興趣班。

明白了,謝謝。
‹ 上一主題|下一主題