用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 DGJS VS TSL
樓主: bbliang
go

DGJS VS TSL [複製鏈接]

回覆 Jingle-Bell 的帖子

幾耐之前,大抽獎年代生態好吾同ga。

如果dgjs, marymount, maryknoll and st.mary? which one will u choose?
still dgjs?

回覆:DGJS VS TSL

我想澄清女拔每年捐錢都只是一次同埋係自願性質,唔捐絕對冇問題,我識好多人都只捐一千幾百,有啲直情唔捐。
我是用家,我真不覺有什麼嚴重階級問題存在,有都只是家長諗多咗,都係嗰句,當啲女問你點解人哋有乜有物而佢冇時,其實係好機會教佢正確價值觀。今日學校遇唔到,他朝出來做嘢也一定會遇到,我寧願在好細時,仲聽教時教識佢點處理同點諗。
我亦有朋友的女兒由Maryknoll考入DGS中一,她親口說DG的女孩子比MCS的更平易近人呢!
可能女拔家長一向低調,冇乜人出來講內裡情況,所以好多謠言越傳越多。

引用:我想澄清女拔每年捐錢都只是一次同埋係自願

原帖由 aachan 於 13-12-30 發表
我想澄清女拔每年捐錢都只是一次同埋係自願性質,唔捐絕對冇問題,我識好多人都只捐一千幾百,有啲直情唔捐 ...
多謝哂你嘅分享,有offer但冇朋友仔讀緊,傳言好多,所以心情忐忑,CKY 同TSL會在一月有結果,但女拔簡介會要等到二月中,可以再講多啲學習嘅情況嗎?

Tatabunny 發表於 13-12-30 20:02
多謝哂你嘅分享,有offer但冇朋友仔讀緊,傳言好多,所以心情忐忑,CKY 同TSL會在一月有結果,但女拔簡介會 ...

若然DGJS已offer, 足以證明你女兒有能力, 也就不用擔心跟不上。 認識的幾位女拔女孩, 大多數都很有drive, 小小年紀已有自己的奮鬥目標 (不是父母給定的), 七/八年前, 跟三個仍讀中三的女拔女孩對話, 她們已說有信心考要能取6A以上, 有人立志入港大讀醫, 有人說dream school 是University of Chicago 唸politcal science, 亦有人說要讀UCLA, 現在她們已是所說大學的三/四年級學生。

小兒一幼稚園同學和她姐姐也是小女拔生, 她們都是strive for excellence類. 很少聽到DGJS學生家長說要勞氣温習和功課, 反而GH的較多

當然, 亦會有一些追得辛苦的例子, probably they are marginally admitted. It happens in all schools, not DGJS alone.

回覆:DGJS VS TSL

女拔小三以下課程不算深,小一甚至是頗淺易,比德望或其他津校教得慢和淺。功課不多,平均每日大約3樣左右。

每星期會有一次中、英文默書,數學每星期有測驗或mental (心算),所有嘢都計入全年分數。上學期10月中左右開始有中英常測驗,但默書及數測不會停,普通話亦開始有筆試及口試。不停的測驗至11月中,12月頭考試(只考中、英、數,維期3日),之後就好輕鬆,有school picnic, 及其他活動,輕鬆心情可至農曆新年後,下學期有兩輪測驗,6月頭考試。學校老師不會跟分數派卷,亦不會有排名,成績表只會透露每科的median 供參考。老師很少會主動跟家長聯絡,測驗成績不太理想(如70分左右)也不會有恐嚇電話。但小一通常個個都好高分,因教得很淺,所有測考內容會跟範圍,冇什麼所謂挑戰題的東西。

總括來說,測驗期間真的有點排山倒海令人窒息的感覺,因功課默書等不會讓路,但過後可讓小朋友輕鬆的時間也很及長,令到啲女學識work hard and play hard, 這點是我頗喜歡的。

回覆:spiderlily 的帖子

Thx Spiderlily.  我地係普通人,冇特異功能,真係冇諗過有Offer,希望佢適應到,學校生活愉快就好嘞

spiderlily  Your girl can make it.  Cheers  發表於 13-12-31 08:45

引用:女拔小三以下課程不算深,小一甚至是頗淺易

原帖由 aachan 於 13-12-30 發表
女拔小三以下課程不算深,小一甚至是頗淺易,比德望或其他津校教得慢和淺。功課不多,平均每日大約3樣左右 ...
Thx aachan. Very useful information. Much appreciated. 依家了解咗,起碼有心理準備,知道小一至三大概嘅狀况,希望都幫到樓主作決定。至於小四之後嘅生活,就算DGJS開始谷,相信TSL同其他冇中學Back up嘅小學一樣,一啲都唔會輕鬆,3年後小朋友發展路向會更清晰,若有需要,到時再作打算。

aachan 發表於 13-12-30 19:53
我想澄清女拔每年捐錢都只是一次同埋係自願性質,唔捐絕對冇問題,我識好多人都只捐一千幾百,有啲直情唔捐 ...

也有聽聞dg d女比較平易近人叻又有實力,Maryknoll 就階級觀念比較重點。可能是個別觀點,好難一概而論!

aachan 發表於 13-12-30 21:10
女拔小三以下課程不算深,小一甚至是頗淺易,比德望或其他津校教得慢和淺。功課不多,平均每日大約3樣左右 ...
請問測驗考試範圍是否圍繞老師所教? 抑或有所謂教淺考深,要於課外另補?
謝謝!

回覆:Christi 的帖子

教乜就考乜,不用擔心

spiderlily 發表於 13-12-30 17:14
我認識的女拔不是這樣的, 有很多低調的中產家庭

這也是生活教育, 所謂"人比人, 比死人", 孩子的自信應是 ...

同意,我認識的女拔家長中,有中層公務員,有私人機構文職人員,並不是所有都是所謂 blueblood
Sweetheartb

引用:+本帖最後由+Jane1983+於+13-12-29+19:50+

原帖由 Jane1983 於 13-12-29 發表

回覆 picture 的帖子
Ok 明白了!

謝提點!

引用:回覆+Jingle-Bell+的帖子 幾耐之前,大抽

原帖由 Jane1983 於 13-12-30 發表
回覆 Jingle-Bell 的帖子

幾耐之前,大抽獎年代生態好吾同ga。
Dgjs 不嬲都是c校,邊有抽獎

回覆 bubuG 的帖子

系講中學wor, 個討論系講到升中。

bubuG 發表於 13-12-31 12:14
Dgjs 不嬲都是c校,邊有抽獎
早年既dgjs係大抽獎入, 夠運就讀得......後期先轉私校....
St. paul co-ed 都係, 後期先轉直資...

回覆 bbliang 的帖子

點解對DGJS有這樣的錯覺呢? 我有朋友在DGJS一直都是拿補助讀書, 家住公屋, 中六還去了SPCC, DONATION係量力而為, 冇錢可以出力.

回覆:KittyMelody1 的帖子

早期DGJS 肯定係抽獎,
朋友家境麻麻,做小販,
朋友個女唔夠一年就俾勸走,
不過講緊廿年前。

引用:+本帖最後由+Jane1983+於+13-12-31+12:19+

原帖由 Jane1983 於 13-12-31 發表

回覆 bubuG 的帖子
雖然我妹當年係讀女拔中學,佢大部份嘅同學都係由小女拔(私校)升上嚟。佢同這些同學相處融洽,唔覺有乜階級觀念。

‹ 上一主題|下一主題