用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 個仔同你講自己讀唔好書只影響自己,沒有影響父母,你會怎 ...
go

個仔同你講自己讀唔好書只影響自己,沒有影響父母,你會怎辦 [複製鏈接]

個仔由中一開始至今年中二上學期都是沉迷打機,考試又唔溫習掛住打機,仲同你講自己唔想讀書,讀唔好書將來是自己辛苦,唔關父母事,要求父母不要限制他打機,你會點反駁他呢?
   0    0    0    0

stanleypyk 發表於 13-12-29 01:14
個仔由中一開始至今年中二上學期都是沉迷打機,考試又唔溫習掛住打機,仲同你講自己唔想讀書,讀唔好書將來是 ...

子女前途問題無可能唔關父母囉!!佢讀唔讀書都無可能沉迷打機的..

牛唔飲水,唔得牛頭低。

中學生有強烈意願唔想讀書的話,任你有三頭六臂都無符。讀書讀得好,是成功既捷徑;但係唔一定讀書好先會成功。不如同阿仔搵樣手藝仲好。

回覆:個仔同你講自己讀唔好書只影響自己,沒有影響父母,你會怎辦

家家有本難諗的經,唔清楚你的家庭關係如何,但如果仔女沉迷打機,可約法三章,比個信息個仔唔會全面禁機,同時傾多d 知佢點解唔讀,佢呢個悔氣問題唔駛答

我會同佢講:讀唔成書都要搵門手藝,不可終日打機,否則將來不能獨立生活,不能養活自己,到時還不是要依靠父母,怎可以說對父母沒有影響!

Yanamami  咪喺囉~你仲要我養,點可以話唔關我事呢?  發表於 13-12-29 16:09

引用:我會同佢講:讀唔成書都要搵門手藝,不可終

原帖由 mother904 於 13-12-29 發表
我會同佢講:讀唔成書都要搵門手藝,不可終日打機,否則將來不能獨立生活,不能養活自己,到時還不是要依靠 ...
今天第一次交收上網買的女裝,帶埋個s2仔一齊去拎,賣衫的居然是一個難以想像的男士,完全不像時裝達人,似宅男,約他兩點早到了他wsapp 回應現在梳洗出黎,阿仔話可能打機打天光,他們知對錯的,但打機真係几惡攪

簽名被屏蔽

回覆:個仔同你講自己讀唔好書只影響自己,沒有影響父母,你會怎辦

如果考試期間佢仲掛住打機5,6個小時都完不了,你會怎辦?

stanleypyk 發表於 13-12-30 16:56

去補習班.

stanleypyk 發表於 13-12-30 16:56

由頭到尾都係你好想個仔讀書,但係個仔一D都唔想。要個中學生捱義氣,用好大努力同自己完成夢想,難度極大。我就無咁嘅本事嘞。

引用:Quote:stanleypyk+發表於+13-12-30+16:56+

原帖由 hw1115 於 13-12-30 發表
去補習班.
試過幫他報補習,試過唔願去,寧願扣零用錢補貼學費都不願去!

唔知Ahling2004個仔而家點?

http://www.edu-kingdom.com/forum ... ead&tid=2544067

stanleypyk 發表於 13-12-29 01:14
個仔由中一開始至今年中二上學期都是沉迷打機,考試又唔溫習掛住打機,仲同你講自己唔想讀書,讀唔好書將來是 ...

我聽落,你兒子的情況應該幾嚴峻,我沒有類似的成功教子經驗,小小想法與你分享。

1.首先,自己唔好灰心先,亦唔好心急要佢立即改善,暫時放下學術方面,了解吓佢的心態。

2.有無可能發掘他的其他興趣?分散他對打機的關注?

3.學校是否合適他的程度?對上課有興趣嗎?有無要好的同學可以幫忙引導他?可以試吓找駐校社工請教吓嗎?

4.敢唔敢嘗試置諸死地而後生?同佢一齊打,問吓佢有咩game好玩?有咩咁好玩?如果阿爸/阿媽同你打機半日,可否跟住溫習吓?做吓功課

個人經驗是,用強,絕對無用,反而用軟功,還有成功的機會。

引用:如果考試期間佢仲掛住打機5,6個小時都完不

原帖由 stanleypyk 於 13-12-30 發表
想問佢係band 幾?同埋佢朋友係唔係狂煲機呢?學校風氣同朋輩影響都可能係原因,另外考試都玩會唔會係逃避,唔想負呢個責任,係咁就更要小心,有個小同就係小學谷行入b1a,到中學發現遊戲世界比現實更可愛而沉淪了!

dubbies 發表於 13-12-30 23:04
想問佢係band 幾?同埋佢朋友係唔係狂煲機呢?學校風氣同朋輩影響都可能係原因,另外考試都玩會唔會係逃避, ...
佢係band 2頭,學校社工和老師都找過溝通,都無符,現在要半監管式在考試期間不遵守每天在限定時間打機,開始鎖機至考完試為止,只有週六、日一段短時間給他打!

Make his life so miserable it is easier to just do some home work and revision.

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

這兩星期開始考試,因為只有他在家中,起初和他協議考試期間每天最多打机三小時,其餘時間溫習和間中休息看電視,點知前天在家中打了8.5小時,真是火都來,,跟著對他說父母不在家便鎖机,只有週六、日溫書才可打机,點知今天他打电話比我太太,話很悶要打机,本來只比他打2小時,點知又打了差不多四小時,,到晚上又同我們講數,如果明天無得打机便不溫習,我當然不妥協,比佢打的時間佢又唔遵守還多多藉口,好似用打机來交換溫習,嬲起來唔比佢打机,佢唔溫到時科科見紅大條道理以後封机!

有時很難過聽到這些情況,孩子未識諗,白白見他浪費光陰和自己才華,很心痛。

何時可開竅?是不是大了些反叛行為會過?還是一直变本加厲?

你小孩的問題有兩個。第一是沉迷打機,第二是不能主動學習。

打機問題容易解決,只要你當著他面,用錘子把電腦敲爛(記得先關了電源,否則會電死人!) ,以示你的決心。18歲以下的兒童,你跟他講道理是浪費時間。如果犧牲一臺電腦,救回一個孩子,你賺了。電腦遊戲的魔力很大,堪比毒品,本人在成年后,也曾花一年時間,每天沉迷遊戲,從開工打到收工,很恐怖!別指望孩子能靠自己的力量逃離遊戲的魔掌!

至於培養孩子主動學習,就有如開車前的發動引擎,要“撻”多久,每個小孩都不同,最重要是要“撻著”了,才能鬆手。像你這種極端個案,你應親身陪孩子去補習,陪他讀書溫習,陪他做功課。直到他懂得主動學習為止!

最後,別把責任推到孩子身上,這種情況,父母責任最大。請恕我直言了。

motivator_kids  第一點唔同意..我好肯定會有反效果
反而第2點較可取  發表於 14-1-10 22:57
‹ 上一主題|下一主題