用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 太細個係咪睇唔到自閉特徵?
樓主: rabbit2010
go

太細個係咪睇唔到自閉特徵? [複製鏈接]

WWM1124 發表於 14-4-8 02:04
我仔現在差不多廿一個月大。剛被懷疑有自閉傾向。我想問係咪就算之前識講野,但後來慢慢就會唔講?我仔之前 ...
你講個種係倒退型自閉,唔係個個自閉的都會咁,但將來會唔會係真係唔知。我當時都好擔心,除咗擔心倒退,又擔心出現 ADHD,個時我唯一可以做嘅就係保住個腦仔先,盡量俾佢食有機菜肉,多食西蘭花(排毒,我一定係買有機/澳洲),戒牛奶,唔好俾佢積毒上腦,再加食魚油同迫佢爬地下,希望幫助腦神經生長。
我做以上嘅野都係網上睇資料返嚟再篩選出我能力範圍做得到嘅野。只能參考,因為個個 A 仔情況都唔同。

回覆:太細個係咪睇唔到自閉特徵?

謝。可以分享多些點叫耐同重複嗎?

回覆:太細個係咪睇唔到自閉特徵?

我女25個月,偏食,五多望人,講話少,這個月底見健康院醫生,我五多樂觀,如果轉介時間太長會出去做評估。

亞仔今年12歳,細個都好靜,影相叫極都唔望鏡頭,讀幼稚園和低小時,好似遊雲咁,放學問佢學校做過D嘜,都答唔出,功課都算跟得上,幸好2歲開始做訓練,一切都進步中,我相信家長越早知道問題,改善到機會越大。雖然亞仔而家唔似有問題,但有時同唔熟的人相處都不太自然,所以我哋都教佢要多觀察,學習其他人的眼神及身體語言。

引用:Quote:WWM1124+發表於+14-4-8+02:04+我仔現

原帖由 jjcow 於 14-04-10 發表
你講個種係倒退型自閉,唔係個個自閉的都會咁,但將來會唔會係真係唔知。我當時都好擔心,除咗擔心倒退,又 ...
點解要介牛奶?死喇,我仔飲好多鮮奶

jjnetnet 發表於 14-5-29 23:41
點解要介牛奶?死喇,我仔飲好多鮮奶
因為網上資料有說我地啲仔係分解唔到奶嘅蛋白,會積毒上腦......我當時都係姑且一試咋。咁有效果,佢又肯食固體,我咪繼續戒囉。

引用:Quote:jjnetnet+發表於+14-5-29+23:41+點解

原帖由 jjcow 於 14-05-30 發表
因為網上資料有說我地啲仔係分解唔到奶嘅蛋白,會積毒上腦......我當時都係姑且一試咋。咁有效果,佢又肯食 ...
感覺我個囡好似少飲左配方奶,好似真係好少少

引用:唔好意思我想問重複好多次。幾耐先叫做耐同

原帖由 WWM1124 於 14-04-10 發表
唔好意思我想問重複好多次。幾耐先叫做耐同多呢?謝謝!
係固執&重複
係會有特定時間、地點、行為⋯ 有routine.... 你一改變佢,好大反應!

回覆:依媽媽 的帖子

謝分享。咁我仔暫時未有。希望keep 住訓練對佢有幫助。

回覆:rabbit2010 的帖子

頭一兩個月,已經覺得bb成日無望人,
我都有些怕

回覆:Draculat 的帖子

我個仔宜家21月大,講嘢唔得,冇單字,只講BB話,偏食,便秘,自賤,其實响一歲多已發現徵狀,但時好時唔好,一直同啲健康院啲pk姑娘講,佢哋話我大緊張,直到前日健康院個兒科醫生話佢講嘢同大肌肉唔得,先幫我寫信去見CAC做testing,我因為冇$先排政府做治療,如果有$,有懷疑唔好等,去私人做咗testing先

‹ 上一主題|下一主題