用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問景領, 德雅的BANDING及 校風如何?
go

請問景領, 德雅的BANDING及 校風如何? [複製鏈接]

如題,  謝謝!

elbar  景領稍佔先   發表於 13-12-25 17:26
   1    0    0    0

我都知道, 不過冇辦法, 小朋友係BAND 2.  另外請問景嶺是BAND 1 嗎?  好似唔係好多人提及此校.

老實講, band 2生入景嶺機會好低好低, TKO每年都有部份band 1生要入band 2A學校

Thank you! 不過小朋友是英小, 培道就不合適了.

回覆 LH0517 的帖子

培道也有開英文班, 所以如果 BAND 2A 英小, 培道也絕對合適 ,

opclk  Sorry! revised - 唔怕貨比貨  發表於 13-12-28 14:55
opclk  Good Point!!
最怕貨比貨  發表於 13-12-28 14:54

如果樓主係對景嶺有興趣的話,我讚成試一試。基本條件係樓主小朋友雖係band 2成績但假若是2頭的話,可以藉著自行未有banding出的時候,搏高一線。此外,另一個條件係要英語表達能力極強。

或者可以解釋一下,自行時的要求,很多家長都有唔同程度的理解。有的以為一定要band 1才可選band 1學校。有的以為要考幾多名之內才可以報那些學校。唔緊要,最緊要每間學校或者每個區去睇。

首先,將軍澳區內今年升中的同學多是九年前開始在區內讀幼稚園或六年前搬入將軍澳區由小一讀起的。那時的將軍澳,大型的私人住宅區不多,主要人口來自幾個公共屋苑。今天我們會發覺區內幾間英中學校除了迦密主恩之外,普遍在英文科成績都像欠一點爆炸力,衝唔到上來。你可能會歸究於有接近1/3band 1同學要在自行時跨區外出。但這情形不是讓求才若渴的區內英中學校對於有極強英語表達能力的同學給與另眼相看的對待嗎!

:verycold: :verycold: :verycold:

回覆 opclk 的帖子

AGREED 培道絕對 比德雅 受歡迎 ,

引用:我都知道,+不過冇辦法,+小朋友係BAND+2.++

原帖由 LH0517 於 13-12-27 發表
我都知道, 不過冇辦法, 小朋友係BAND 2.  另外請問景嶺是BAND 1 嗎?  好似唔係好多人提及此校. ...
兩間校風都不錯,景嶺是將軍澳四大之一,校風不錯,環境又好,自成一角,b2生自行入都唔係咁易;德雅小學b1cb2生都想直上,啱b2女生

謝謝你們. (especially ohnono, opclk)

opclk 發表於 13-12-29 11:15
別客氣!加油!
樓主女女英小(英文ok)自行有D著數,
Try Try:

有甚麼制度就要用甚麼方法去平衡。既然制度是要求語文科目強的話,學校就會將矛頭轉向。英文語言、文字表達能力強的一定會對本已中文強的學校有平衡作用,而英文科良好的同學絕對有助於整體英文科學術的提升。當今之下,沙田曾肇添、聖瑪利都收了不少在國際學校讀小學的同學。就連喇沙都改了收生一貫的方向,歡迎以全英語接受小學教育的同學了。此亦潮流所趨,沒有人可抗拒!

正因如此,將軍澳區內一眾band 1英中,經歷了兩年的DSE後,已經掌握了最缺競爭力的地方。迦密主恩要開辦英國文學唔多唔少除了突顯在區內唯一在英文科的優越之外,就是想藉此吸引到更多有英文底子的同學原本諗住往外區的都可以留下。
適值明年開始,考評局又將中文科文言文加入了範文,除了中學在中文科方面可鬆了口氣之外,其實又只是將戰場推返去英文科那裡。所以今年一些學校收生標準,好像不約而同都強調在英語的表達和溝通能力之上。

最重要的一點還要講到景嶺的第一輪面試是全in的,絕對是一個好機會給同學一個大顯身手爭取表現的好機會!

:verycold: :verycold: :verycold:
‹ 上一主題|下一主題