用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 教育唔係深就得
樓主: bartsimpson0317
go

教育唔係深就得 [複製鏈接]

引用:绝對贊同香港有沒常識的家長,其實古今中外

原帖由 5tgb 於 14-01-03 發表
绝對贊同香港有沒常識的家長,其實古今中外皆有,不足為奇呀!
問題係數量有上升趨勢。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

引用:唔深家長會揀嗎?學校迎合家長口味! +

原帖由 skkeung 於 14-01-03 發表
唔深家長會揀嗎?學校迎合家長口味!
唔深唔緊要,最緊要升中好,入U高

回覆:教育唔係深就得

想講小小有關國際學校。我認識的朋友中,入讀國際學校的有二類。一類是從沒打算在港續繼升學,並打算入讀與學校接軋的外國學府。其賣點主要是有接軋學府,而不是課程深淺。而第二類是想入讀本地的學府,選取國校的語境及自由,但私補小學整過課程。在一線官小,每年都有這些人空降四年級,其選 國校的主因亦與深淺無關。當然,最多的第三類是因其唔谷而入讀的,但限於人脈不足,身邊並無此類朋友。

回覆:shadeslayer 的帖子

有唔深!但主流是深!明嗎?

引用:有唔深!但主流是深!明嗎? +

原帖由 skkeung 於 14-01-04 發表
有唔深!但主流是深!明嗎?

主流?你之前唔係咁講。你話唔深無人揀。

前言不對後語,明嗎?

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

以看官的身份去理解無人選這話,我會理解為相對較小家長選為首選。如這是原意,我覺得是合符現實。如無人選的意思是零入學,則托大其詞啦!

5tgb 發表於 14-1-4 10:12
以看官的身份去理解無人選這話,我會理解為相對較小家長選為首選。如這是原意,我覺得是合符現實。如無人選 ...
合理評論。

近來EK多咗新家長誇誇其談,只求夠響, 冇乜討論空間!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

教得深未必受大部份家長歡迎,但卻較容易找到客源!

以一間小學計,谷到升中,有40-50%或更多B1生自然不怕排名低,至於是否谷得盡,中學後能否維持,對小學已不重要了!

對於一條龍學校,教得深亦有一定好處,進度慢的唔多唔少會知難而退,又或者唔及格就可以勸退,得以保持優質學生及高入U%!

只是部份家長學生,不自量力,死操難谷,妄求一線翻身機會,卻不少就此浪費了因才施教的時機!

回覆:Band5 的帖子

K3人仔都未睇清係龍係鳳。有家長竟留言話選小學仲要考慮第時係想入band1定2既中學,想入b1就吾好選教得淺既學校啦!我考慮既係阿仔現時係乜料(即家庭投放左幾多資源在什麼方向)、性格係點(小孩的心智、情緒、意願、表現),我想佢既發展方向係點(對未來的願望)。其實第時係乜程度,k3咁細又睇得清幾多呀?

學校係教深定淺,對學生黎講又係深定淺,全都因人而異,選什麼學校家庭因素影響最大。學校只是按市場需要去調整或改變供應。

要教育孩子沒有比量材施教,讓孩子及家長在無壓力下學習更好。但在現實環境中,這則近乎天方夜談。家長沒有計劃升中階梯,在選小時己困難重重,遑論升中。因在二線小升一線中的機會會較低,一線小升二線中的則較易。你如能入到一線小,升中階梯會較順。所以家長都越來越早計劃,做成KG己有競爭。

5tgb 發表於 14-1-4 10:12
以看官的身份去理解無人選這話,我會理解為相對較小家長選為首選。如這是原意,我覺得是合符現實。如無人選 ...
唔深無人選,可理解為絕大多數家長選深的學校。忽然變成「主流」,則弱好多,因為49%都可能不成為主流。新派直資私校國際校十分受歡迎,加埋有冇十幾巴仙?可不可以叫做「唔深無人選?

我試下答啦!因為在理據上是立足點不足的。我相信在現實生活上,並無可能 數量化到唔深就不選的家長,因選校是—個極其複習的決定,很小人會單以深就選。笫二,選校的意向與是否就讀亦無必然關係,你選A校,可能你現在讀B校。我們祗可以大多數學校的辦學方針去推算家長的想法。註:由於沒有理據支持,以上全部靠估。因為可能已有人能成功量化選校意願。

你想得太多,我只想指出,「學校唔深有人選咩?」這句話不乎合現實,因為新派直資私校如港同,蔡繼有等為數不少,亦甚受歡迎,加上一百幾十間國際校,大把人爭崩頭。不是主流也不致於「學校唔深有人選咩?」掛?
‹ 上一主題|下一主題