用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 蒙特梭利vs活動式教學
go

蒙特梭利vs活動式教學 [複製鏈接]

其實兩者有咩分別呢?
恩苗vs聖潔心,邊間好啲?

HKUBB  No major difference  發表於 14-2-1 17:02
   9    0    0    0

回覆 soupsoup 的帖子

兩間幼稚園我都唔識,但據個人認知,local學校無邊間係正式蒙特梭利學校,因為行蒙梭係要由學校設計、老師、教法等一齊配合,只有幾間國際學校有真正的蒙特梭利,有d學校有幾件蒙梭教具就話行蒙梭唔太正確,你再詳細了解下

Very different.  Montessori school has mixed aged groups and uses it's own materials.  The work is tailored for each child and they're allowed to work at their own speed in their own time.

There are a few Montessori Schools in hk but I don't know much about them.  I noticed some schools have Montessori equipments in their classroom but not necessarily use Montessori Methods.

I don't know the two schools you are talking about but I doubt any of them are Montessori school, most like just schools adapting Montessori method and materials into their curriculum.  

蒙特梭利是一種教學方法、老師是應該擁有專業資格的導師、好奇怪香港有些KG有教具就標榜自己是 蒙特梭利教學

引用:其實兩者有咩分別呢? 恩苗vs聖潔心,邊間

原帖由 soupsoup 於 13-12-23 發表
其實兩者有咩分別呢?
我可以分享小小蒙梭的資料。蒙梭係意大利人的名字。係2次大戰后,意大利發現有好多小朋友,因經過雙親死亡,学習出現嚴重障礙。意大利政找蒙特梭利去設計課程,結果能成功幫這些小朋友克服学習障礙。所以,我有時唔知應否把正常小朋友,送去蒙梭学校。另外,要解決咁大的学習障礙,絕對相信唔可能只靠幾件教具,一定是要整體配合。

回覆:penbird 的帖子

果個係兒童之家,尊重小朋友的權利,視遊戲為工作,透過遊戲和日常生活教小朋友知識,而且講求紀律,教具用完要放好。教具有自我修正,放錯了會放不到,讓小朋友自己領會。外國會混齡教學,大的會照顧小的,小的又向大的學習,不過香港就好似冇。由於是透過生活和遊戲學習,多數會是全日班,也要家長配合,在家也要跟學校的做法,不能一回家就hea.

回覆:蒙特梭利vs活動式教學

平安呢?not certified ?

引用:平安呢?not+certified+? +

原帖由 mybabycullen 於 14-01-17 發表
平安呢?not certified ?
我知有些傳統學校會有qualified montessori teachers,亦有montessori classroom。我小朋友間學校是有的,但只有一位qualified teacher,classroom亦只有一間,全校share用,所以每星期只有一堂。真正的montessori schools 是要所有教室設計都附合蒙氐理念,每天都有用教具時間,而用教具時最少要有一位qualified montessori teacher 在班內。你可以打電話問間學校

睇吓你係咪求學術表現, 如果係, 呢2種方法都未心啱你. 因為呢2種教學方法唔係太注重學術.
如要你日期諗住考小學, 可能會蝕底D
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

M 主要是訓練自立, 活動教學主要是靠活動去學習, 2者比較我覺得活動教育好些.

回覆 jenjenny 的帖子

請問係邊間呢?

引用:其實兩者有咩分別呢? 恩苗vs聖潔心,邊間

原帖由 soupsoup 於 13-12-23 發表
其實兩者有咩分別呢?
2個教學法教出黎既學生好唔同。
蒙梭唔適合係香港教育制度下生存。因為佢唔重學算同分數。
同埋香港本土既學校全部都唔係正統蒙梭。

個人比較鍾意蒙梭,因為學到既野係終身有用,無論做任何野都有幫助。

elizatyy 發表於 14-1-7 20:42
蒙特梭利是一種教學方法、老師是應該擁有專業資格的導師、好奇怪香港有些KG有教具就標榜自己是 蒙特梭利教 ...

有D仿製品教具都話蒙特學校
或買D木製的又當係.

引用:Quote:原帖由+soupsoup+於+13-12-23+發表其

原帖由 konew720 於 14-10-09 發表
2個教學法教出黎既學生好唔同。
蒙梭唔適合係香港教育制度下生存。因為佢唔重學算同分數。
同埋香港本土既 ...
agree,蒙特梭利著重訓練小朋友自理能力同培養學習動機,但對學術方面就唔會催谷,所以考小學可能較麻煩,但好一方面想, 個小朋友唔會怕左學習,雖然小時較輸蝕,但會自發探討自己有興趣的事物,可能對佢比有好成績更重要。

另外,如果會打算之後升IB或外國升學,蒙特梭利的小朋友的適應可能會好些

暫時我知嘅蒙特梭利校係九龍塘嘅兒童無限

有關蒙氏,我不是專家,亦沒有什麼有關的專業資格,但因為小朋友,所以上了幾課有關課程。可以在這裏分享下。
首先,蒙氏自己係一位女科學家,她在一所兒童之家研究出來的教學法。但這兒童之家好像不是只供有學習障礙的小朋友讀。所以,此教學法不是專教有學習障礙的學生,反而係給所有小朋友,讓其智能有所提升。但因為蒙氏研究到六歲就死了,所以此方法只發展到六歲以下的小朋友。
無錯,自理能力肯定係蒙氏的強項,但有關學術,佢係數學同認字都會著重,特別數學。但本身蒙氏係科學家,所以藝術方面的內容就較薄弱。
我自己有兩個小朋友,佢哋都返happy sch, 但就會返一所蒙氏的學校作加強英文和數學能力。

引用:果個係兒童之家,尊重小朋友的權利,視遊戲

原帖由 Potato001 於 14-01-11 發表
果個係兒童之家,尊重小朋友的權利,視遊戲為工作,透過遊戲和日常生活教小朋友知識,而且講求紀律,教具用 ...
我所知青衣有間係有混齢學習的。

引用:Quote:原帖由+Potato001+於+14-01-11+發表

原帖由 紫蘿蘭 於 14-11-25 發表
我所知青衣有間係有混齢學習的。
請問係邊間?

我仔上緊Montessori Playgroup, Little Montessorian係銅鑼灣
‹ 上一主題|下一主題