用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 宣道vs 培僑
樓主: shiji84
go

宣道vs 培僑   [複製鏈接]

引用:I+choose+培橋,一條龍,六星級校舍,又平D

原帖由 crazymum 於 13-12-25 發表
I choose 培橋,一條龍,六星級校舍,又平D,試完考小一,升中還想再玩嗎?

...
同感....但宣小学術是否超班過培小好多....始终目標都係想入好大学

palmchristy  宣小學術並不超班的. 一條龍學校的確很好.  發表於 13-12-25 16:30

回覆:shiji84 的帖子

學術上,培僑並沒有教快、教深。如在這層面上,應是aps較優,但培僑也沒有淺,或淺過應有的,我想是適中。兩間學校教法相信亦有所不同,學校主流家長取向亦可能有明顯不同。我覺得Aps 家長因要考升中試應該會比培僑家長直升中學的更重視小孩成績及名次。有部份培僑家長的取向甚至是自由自發自己學習,考試並不會特別操練小孩,而是想小孩平常自己做功課、溫習、並認清那裡不懂需要加強、檢討,而不是要取得高分、排第一。評估考試前的假期是去全家去旅行,而不是提早溫習。評估是在平日課堂進行的,不是測驗周,所以評估期間仍會有功課要做。每科的評估時間不一,各科評估不會在同一日周進行,因此小孩是有足夠時間假後再溫書的。但亦會有部份家長如我是會提前跟小孩複習的,亦會協助溫習的。我覺得學術上適當程度就好,無需提早學習,反而希望小孩用空餘的時間大量閱讀中英文課外書,而不是在不斷操練習題。

幾位家長都講得好好,好清楚,系想睇樓主覺得小朋友適吾適合比較拼搏、力争上游的學習生活,又或者希望過JadeW說的循序漸進、較壓力較低的學校生活。

又或者家長有無心力再拼中一,對小朋友學習有無支持,無對錯,兩間都好。

我撞期無去宣小,無報培僑。我會選宣小,愛拼才會赢。

宣小、培僑相差太遠了!跟本無得VS, 諗都無諗過報培僑,而且培中根本無吸引力!

APS for sure

sure APS la

引用:Quote:原帖由+crazymum+於+13-12-25+發表I+

原帖由 shiji84 於 13-12-25 發表
同感....但宣小学術是否超班過培小好多....始终目標都係想入好大学
其實你睇返你小朋友適合邊種學校,當年我大仔無報宣小,因我知我仔鍾意學野,但唔係個d你話一就一,二就二嘅小朋友,你叫佢寫日記,好深嘅字佢都肯學,但你叫佢同一個字要寫好多次,佢會反而寫得唔好,所以我同佢揀培僑,今年G1,我地覺得我地無揀錯學校,因為佢嘅功課沒有太多操揀式,其實我唔知學校深定淺,但小朋友學會主動溫習,老師用好多方法鼓勵小朋友。加上我小朋友比較頑皮,老師都有罰有獎,我最欣賞老師係同家長討論點幫小朋友,而唔係推返比家長。呢d係9月到而家學校俾我嘅感覺。不過,培僑要抄寫嘅功課唔多,但如果要做齊學校俾你嘅野都唔少,相比起谷嘅學校,小朋友始終叫做有返少少小朋友應有嘅生活。你睇返你小朋友岩邊間學校。

引用:Quote:原帖由+shiji84+於+13-12-25+發表同

原帖由 lazyqueen80 於 13-12-25 發表
其實你睇返你小朋友適合邊種學校,當年我大仔無報宣小,因我知我仔鍾意學野,但唔係個d你話一就一,二就二 ...
同意!

我覺得宣小個好處係可以有機會入到很多家長都同意既好中學,但培僑因為有自己既中學,大部份同學都會直上中學部,所以無人知培小教出黎的學生學術水平是否也有能力考到同級的中學,但是否入讀宣小就代表可以考到band 1中學就要睇小朋友和家長下幾多苦功喇,因為我覺得入了宣小,同學間競爭都好大,因為大家都想派到band 1中學,我喺網上搵到一個blog, 其中一篇cover左鏗鏘集教育系列,內容都關於宣小,有時間可以一看來參考下。

http://find-kindergarten.blogspot.hk/2010/03/blog-post_23.html

吾計錢和遠近,APS!
心血少,想一条龍,PK!
子女有潛貭,别怕升中派位,
有实力自然有好选择!

引用:吾計錢和遠近,APS!心血少,想一条龍,PK

原帖由 vincher 於 13-12-26 發表
吾計錢和遠近,APS!
心血少,想一条龍,PK!
子女有潛貭,别怕升中派位,
讀六年培小后再出去博band one 直资中学又得唔得呢....係咪完全同宣小冇得揮...有力一拼嗎?....起碼衰咗都仲有培中打底....好煩!

引用:回覆+shiji84+的帖子 培僑沒有呈分,難度

原帖由 mamaluk 於 13-12-26 發表
回覆 shiji84 的帖子

培僑沒有呈分,難度極高。
係喎,冇呈分,冇退路,幾麻煩。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:Quote:原帖由+vincher+於+13-12-26+發表吾

原帖由 shiji84 於 13-12-26 發表
讀六年培小后再出去博band one 直资中学又得唔得呢....係咪完全同宣小冇得揮...有力一拼嗎?....起碼衰咗都 ...
讀得pk預左真上中學,吾好話41網就算考返沙田大圍band 1
中都吾昜,因同區d小學都好勁

回覆:laujoe 的帖子

根據過往小六家長匯報,每年都有若十干人會轉入男女拔及一線名校。但數量當然不是很多啦,因大部份家長都是心宜這裡的學習模式的,所以亦會選擇直升!又有部份可能是跳不走吧。我不能肯定是何者為主流又或比例如何,因不太認識高年級的家長,只是從個別人士得知以上消息。
但知道中間跳船的亦比比皆是,如轉去國際學校、名小。又知道有同學是初小轉出了名小、升中又返回培中的亦有。中二、三起更有很多選擇出國留學。所以話冇出路又吾係,但出路好似是因人而異。

我認為Aps轉出去較易!朋友儿子是Pk用家,
其實都認為PK很好,
英文主題教學,
经常要学生講、寫作,
認字量多!
但是中一想轉地區名校,
有难度!
因為成績表不是grade 或分数,
只是能力評估,一级、二级……
留下直升中学,
考得全级首1x名,
有自信,有目标!
习惯了教學模式,
而且不捨得同學,
学校又给予发揮潛能机会,
已經不想跳出去了!(当然this case 可能个别事件,每人際遇不同!)

根本就係兩種不同用家的追求。
分別實在很極端。

引用:根據過往小六家長匯報,每年都有若十干人會

原帖由 JadeW 於 13-12-26 發表
根據過往小六家長匯報,每年都有若十干人會轉入男女拔及一線名校。但數量當然不是很多啦,因大部份家長都是 ...
咁培中入港大中大或科大比例高嗎...?始终是十二年的賭注...另外...多外國人讀嗎?因为想阿女有國際视野....

我自己都選擇左培僑,但唔知佢而家入港大,中大,科大的數字,因為大家都知要自己小朋友入大學是12年後的事,現在的數字相對於12年後,我覺得是沒有關係,例如12年前還未有蔡繼有,完全沒有入大學的數字,但這幾年已發展到年年幾千人爭入,很老實說我自己也難保12年後是否仍然居住在香港,所以我完全沒有把入不入到大學放進我選擇小學的因素之中。

回覆:shiji84 的帖子

入三大數字不清楚,但今屆知道有人入左醫同法律科,但只是個別人士。我自己印象會是外國人應該一級有十來廿個,但外國人可以是指英美歐澳日韓星馬印中國,指非本地人而已。

‹ 上一主題|下一主題