用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 一點感慨
go

一點感慨   [複製鏈接]

昨日阿囡說了一件事令我很感慨:
某個我識得但不熟的學生, 當年大抽奬入了一問地區 BAND 1A 中學(自行沒報此間), 中一因成績跟不上要留級, 以致信心大失, 無心向學, 溝仔食煙還學會去蒲"老蘭"......

她的父母該有多心痛啊.
   7    0    0    1

SK22 發表於 13-12-23 11:06
某個我識得但不熟的學生, 當年大抽奬入了一問地區 BAND 1A 中學(自行沒報此間), 中一因成績跟不上要留級, 以致信心大失, 無心向學, 溝仔食煙還學會去蒲"老蘭"......

她的父母該有多心痛啊.

選校宜親身觀察 按天賦才能配對

SK22 發表於 13-12-23 11:06
某個我識得但不熟的學生, 當年大抽奬入了一問地區 BAND 1A 中學(自行沒報此 ...
選校要根據自己仔女的程度去選,將孩子搏到程度高的名校,孩子在一群頂尖學生中,面對的是超壓力與自卑,信心都沒了,孩子如何學得進去,最后只能自暴自棄,我們家長要引以為鑒。只有極少部份有潛力的孩子(男孩居多),小學平平,到了中學會發力,成績猛升,這些孩子進取選校也是可行的。

978212  非常同意只有少數小朋友可以到中學開竅。  發表於 13-12-25 11:36

del
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

我個囝係B2頭, 當初都想他搏B1, 依家發覺想在B2學校名列前茅都不是件容易事呢.....還是實際D好....

CynthiaSin  agreed!  發表於 14-6-22 21:48

王國會長

引用:昨日阿囡說了一件事令我很感慨:某個我識得

原帖由 SK22 於 13-12-23 發表
某個我識得但不熟的學生, 當年大抽奬入了一問地區 BAND 1A 中學(自行沒報此 ...
溝仔食煙去蒲唔見得一定跟學業有關,又或許是先誤交損友

tttw1   good point.借口人人都會說.牛唔飲水點攃得牛頭低  發表於 13-12-29 16:11
vincher  朋輩影響最大,背後一定还有原因!  發表於 13-12-24 23:33
SK22  也有可能, 好似是在補習社識了損友  發表於 13-12-23 12:32

其實揀間適合自己嘅中學好重要~
我畢業自一間唔錯嘅英中,揀係因為小學成績OK
點知升到上去個個都叻過我
但學校又唔會有補底班
初中啲堂都無學過野
老師又唔會點關心學生
屋企有巨變,無老師同學關心我
同學唔善良,有欺凌
我係靠自己努力,成績先OK,有啲唔努力咪變到品行唔好。
我天資唔聰明,我相信如果遇到好老師,學業上會更好。
大家畢業都無咩感覺。

我嘅好朋友O係間差少少,BAND2學校做老師,
有補底班,啲老師相對關心學生(都有啲擺明HEA做),
同學關係好,有小圈子就避免唔到,但無嚴重欺凌,最多係口頭講一兩句。
學校俾好多功課力谷學生。(呢個見人見智)
學生尊重老師
大部分畢業都會勁唔捨得
俾我重頭揀,我會揀我朋友O個間學校。

引用:昨日阿囡說了一件事令我很感慨:某個我識得

原帖由 SK22 於 13-12-23 發表
現在S2? 其實看學校也要看本質,也有一個例子,本來成績可抽讀b1(已知她無心向學,自行也放棄) ,最後抽入第一志願b2a, 升中後成績也在最後,可升班但最後也在S2被迫退學,如果轉校後肯乖還好,否則家長很頭痛,初中是反叛期,不是家長能控制

感同身受,雖然阿女沒有去到那麼極端,但那段反叛期,真係好難頂,D老師完全只為成績,完全沒關心女兒。反而後來去到間band3 學校,入了精英班,信心才回來,也學會了珍惜。所以奉勸家長如察覺此類情況、最好立即轉去低一些 banding 的學校,以免我女兒那樣,最後要選band 3 的學校

我囡同她一同入讀, 現在我囡中三, 她中二

引用:食煙溝仔蒲老蘭正常喎後生女唔去蒲,+唔通等

原帖由 miffy 於 13-12-23 發表

食煙溝仔蒲老蘭正常喎
做你仔女一定無乜壓力

唔知為什麼以前多這類case: :;pppp:
d人覺得自己唔需要咁勤力, hea幾年到考會考高考先發力, 定係遲開竅, 死到臨頭先黎讀書 , 但又死唔去, 或許可以大學畢到業.

唔知為什麼現在多這類case:
d人覺得自己讀到死都讀得唔夠人好, 真是走去死

唉!今時吾同往日。

簽名被屏蔽

回覆 miffy 的帖子

唔係個個都可以識得喪玩後, 又可以回頭是岸的!
除非佢地嘅中英數的基礎能力有返咁上下, 又或者父母有能力送佢地放洋, 否則, 十分不樂觀!

joyjoyparent 發表於 13-12-23 21:53
回覆 miffy 的帖子

唔係個個都可以識得喪玩後, 又可以回頭是岸的!
無錯!喪玩完自己又識攞返起本書,可能100個中有2、3個,睇到呢2、3個吾等如全部人都可以。
而且現今社會同以前已好不一樣。

miffy  不過學你話齋, 100個得2-3個得  發表於 13-12-24 15:01
miffy  但以前得兩間大學仲難入  發表於 13-12-24 14:59

作為父母左算右算,為仔女做盡所有,到時後,好睇仔女的做化,亦都好睇父母的做化。睇吓你的價值觀,書重要,錢重要,人重要,還是關係重要。見到好多親戚為小朋友預備好,去到中學,仔女識到D壞朋友,對讀書完全提不起興趣,最後前功盡廢,慘。
‹ 上一主題|下一主題