用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 聖三一
樓主: fishsze
go

聖三一 [複製鏈接]

引用:回覆+carol0914+的帖子 我都未收到信

原帖由 月光夢魔兔 於 14-01-16 發表
回覆 carol0914 的帖子

我都未收到信
Me2

我小朋友都收左了

乜老師問小朋友咁多野既,我個囡當日IN時,個老師完全無問過小朋友問題,同埋只係問家長點解揀全日制既學校. 我地宜家都係WAITING LIST.

zhiheng718 發表於 14-1-16 13:04
我不是住附近啦, 我住新界的....

BB當日表現正常, 有笑容, 入到課室已經自己主動行埋位自己拉凳坐, 可以同 ...
你bb識講又識做咁多, 你平時點train佢架? 好叻豬啊, 你住新界都報呢間既? 搭車都好遠喎, 你點知有呢間school既?

回覆:聖三一

我住沙田,問過學校放學可以有校車返到屋苑樓下,約半小時,我覺得都ok;朝早我哋應該自己揸車送到佢,咁就多d時間可以親子下囉;坦白講,我睇過自己區內其他學校,就算有校車都係要兜好多個點,時間都係咁上下,去九龍城其實已經比塞落九龍塘好好多了....

我哋唔係好大力train小朋友的家長,亦無心追求好高的學術能力,我哋重視小朋友的品德同埋佢對生活的積極態度多d,所以我哋平時都係一齊玩多,無上playgroup無去學2文3語;不過我哋好堅持每日落街搭lift見到其他人都同小朋友一齊主動打招呼,就算遇到負面事情都即時會講返正面d(eg搭車俾人打尖我哋會同小朋友講"哥哥趕時間呀,我哋唔趕讓佢先啦"),同埋我哋成日鼓勵小朋友自己嘗試照顧好自己,希望以身作則感染到佢可以有禮待人同埋培育樂觀心態.....

所以我哋好喜歡聖三一因為個教育理念接近,亦希望小朋友從細「學好做人」先!人生好長、好多機會去學知識,但品格一定係從細薰陶培養,將來先唔容易走歪路!

純粹分享下我自己的觀點,共勉之

回覆:聖三一

Reject左我女,你地話好冇照寫求位信?

好奇一問,如果聖三一同st cat/kv個類學校都收,大家會點選擇?

我唔知其他朋友點解揀聖三一, 但我自己就係認同聖三一既理念同教學模式先揀佢, 相信st cat/kv既教學方針同模式, 應該同聖三一都非常唔同.......

回覆:fchangel 的帖子

可唔可以分享吓面試考啲乜野同你小朋友當時嘅表現?因為好似好難入,想知多啲。

當日入去時,小朋友叫左早晨老師,入左去就俾左的玩具佢玩,老師問佢中意邊樣,教佢點玩,跟住叫佢可唔可以俾人地玩,我小朋友諗左一陣跟住肯俾。跟住就問我問題,例如點解簡呢間學校,會唔會太早俾小朋友讀書,邊個湊佢,有冇細佬妹等等。跟住就叫佢去後面攞玩具,再番來俾老師,中間都有叫佢講野,佢講左好多野,好似多謝老師,俾你,唔該哂你呢類。其實都冇咩特別。仲有送左條毛巾俾佢,叫佢講多謝~

都幾好笑,老師知道佢有個細老,就問佢細佬係邊丫,佢答係果邊,屋企,又問佢,你錫唔錫細佬,佢話心悅錫細佬(小朋友叫心悅)
‹ 上一主題|下一主題