用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Km, 劍鳴,浸幼和York 都有offer, 大家点選擇? ...
樓主: 88egg
go

Km, 劍鳴,浸幼和York 都有offer, 大家点選擇? [複製鏈接]

lovebb2 發表於 131222 22:28
s.kudo,講真,如對學校冇信心,不用可惜放棄km offer, 信心好緊要,不需勉強,我相信你另外兩間offer亦非 ...
hi lovebb2, 我想請教你,km 是否傳聞中那麼“谷“?因我女有km and LH offer, 现正選擇中。。tks in advance

引用:Quote:lovebb2+發表於+131222+22:28+s.kudo

原帖由 fabei 於 13-12-22 發表
hi lovebb2, 我想請教你,km 是否傳聞中那麼“谷“?因我女有km and LH offer, 现正選擇中。。tks in advan ...
我小朋友現k1, 非常得閒。聽km家長講,k2k3開始忙。

lovebb2 發表於 13-12-22 22:59
謝謝回覆。

引用:Quote:BethMum+發表於+13-12-22+16:51+如果

原帖由 s.kudo 於 13-12-22 發表
小女今年都有 KM offer, 如果唔係走甘多老師, KM 必定係首選, 現在慶幸還有另外兩間 offer, 睇依家情況就算 ...
"讀完三年後要靠大抽獎"......請問有邊間學校保證唔洗大抽獎?等我個細b參詳吓先。

我見km個升學list都有部份係津校黎喎,有可能係大抽獎入架。會唔會你一開始就落錯場?

坦白講, 我選km係希望小朋友打好個底上小學,功課上可獨立應付我已滿足。至於入到咩小學, 我唔會完全倚賴學校的。

引用:Quote:原帖由+fabei+於+13-12-22+發表hi+lo

原帖由 lovebb2 於 13-12-22 發表
我今日從朋友手上見過km聖誕後K2做評估的內容。 對我來說, 堅深!

回覆:s.kudo 的帖子

未正式開學前,我陪個囡上左兩星期暑期適應班,認識所有N班的老師,了解課程結構及上課方式,感覺學校透明度高,老師有愛心有耐性,而且身邊同學都係高質素的(尤其語言及專注程度,呢點在我眼中是很重要,因為同學影響力很高)。

開學後,班主任經常主動致電給我(之前讀另一間pn 4個月個net班主任係完全無電話),她們很了解我囡既性格。囡囡很喜歡她的班主任及同學,由於係細校,感覺她們很warm, 連隔離班既班主任都竟然記得我囡個名。學術方面,暫時中文較深,已經學詞語如玩具,皮球等,我囡本身英文較強,但學校教既中文字已記到8成,而且日日放學都話“我要做功課呀”

至於多老師離校,我未聽過,就算有,如果請來的都是有愛心又有經驗的,我覺得ok,我對校長既眼光有信心。

今年小囡有崇真英普am, 金巴倫am, york 國際am 等都全部放哂位了。

引用:Quote:lovebb2+發表於+131222+22:28+s.kudo

原帖由 fabei 於 13-12-22 發表
hi lovebb2, 我想請教你,km 是否傳聞中那麼“谷“?因我女有km and LH offer, 现正選擇中。。tks in advan ...
你小朋友好叻呀!現在讀緊邊間PN 呀?

Justsayhi發表於 13-12-22 唔31
小朋友好叻!現在讀緊邊間PN 呀
多謝你!你过獎啦!得到km offer 真係覺得好好好幸運,因知位極少,但叻的小朋友好多呢!
我女讀咗一個月pn 就冇讀lu, 原因係学校唔係我想像中甘,加上个女返学后成日病, 佢係9月尾b, 我係ftm, 所以決定自己教,冇再返pn 了。

回覆:Km, 劍鳴,浸幼和York 都有offer, 大家点選擇?

我朋友女兒讀km k3,佢話km換咗班底 ,師資無以前咁好,叫我如果有offer要考慮清楚

回覆:BethMum 的帖子

想請教你的孩子是讀劍鳴上午班還是下午班?上下午班教學師資、師生比例有不一樣嗎?

樓主如果對km沒有信心,咁不如早點放棄km offer,等那些以km為首志願的家長如願以償!我就放棄左kv, York and SN offers,等小朋友直升km k1

回覆:Km, 劍鳴,浸幼和York 都有offer, 大家点選擇?

其實好多間學校都有機會有老師走,結果新老師是好是壞無法預計,與其作無意思的猜想,倒不如睇下學校理念及教學方法是否同自己一致。間間學校都有其優點缺點,請樓主考慮清楚盡快放offer吧

醒目開學勳章 貢獻勳章

Cowbit 發表於 13-12-22 22:18
KM走好多老師消息從何來?
老師自己講? 學校公佈? 邊級? 教邊科?
我小朋友同我朋友嗰班d家長都未有聽聞喎。

暑期後,舊家長都覺有好多新面孔,主要集中响今年度N班
實際人數我唔清楚,只係其他家長傳N班大換血

另外,今年亦有老師中途離職(K1 + K2 都有),學校有正式出通告俾該老師負責嗰班嘅家長,老師都話係私人理由...
作為家長,人事嘅嘢我地理唔到,但係從孩子返到屋企嘅表現,除咗有d亂之外 (d書放錯書包之類),教學上都跟返進度,孩子都喜歡代課老師 (長工已於12月到任)
最重要嘅係,當唔同班級嘅家長傾開計,大家心目中最好嗰幾位老師都仲喺度,其中一位曾回覆家長:暫時無打算走

我唔去猜測發生咩事,大家係成年人,都明白人事變動未必係件壞事,家長們對事件有所保留亦係正常嘅反應,但如果今年N班家長都滿意新老師們的話,我絕對相信校長請老師時係有要求嘅!而目標/理念不變~

恐龍家

引用:+本帖最後由+小曳人+於+13-12-23+12:07+編

原帖由 小曳人 於 13-12-23 發表
我地今年先join N班, 所以唔識比較師資等等, 亦唔知邊位新邊位舊。但我小朋友班嗰兩位NET同本地班主任都十分好!
如果其他學校都target劍鳴老師, 我地應該覺得高興丫。
新入的老師可能只是無劍鳴經驗,但是否等於無師資?! 學校已有既定課程, 現在讀的只是幼稚園, 只要老師用心教學對小朋友, 對我來說已足夠。

醒目開學勳章 貢獻勳章

Cowbit 發表於 13-12-23 13:32
我地今年先join N班, 所以唔識比較師資等等, 亦唔知邊位新邊位舊。但我小朋友班嗰兩位NET同本地班主任都十 ...

係呀~ 講到底,好老師最緊要,唯有希望事件快d"過去",唔好再有老師突然離開

恐龍家

引用:+本帖最後由+小曳人+於+13-12-23+12:07+編

原帖由 小曳人 於 13-12-23 發表
我果囝讀pn超鍾意以家班主任同老師們

回覆:88egg 的帖子

I choose KM

引用:Quote:原帖由+s.kudo+於+13-12-22+發表小女

回覆:fabei 的帖子

真係好叻叻!!我仔九月尾,同你女一樣,但差不多全軍覆沒!!

fabei  多謝你讚賞! 其實interview 呢個game  到而家我都未能理解,皆因我女in 得唔好but 有offer, in 得好又落空。。所以我觉得我只是幸運吧了  發表於 13-12-30 00:57

3間中我選KM
‹ 上一主題|下一主題