用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 名次大退步
樓主: wylo_alex
go

名次大退步   [複製鏈接]

長生不老 發表於 13-12-20 15:12
依家的小朋友讀書真係辛苦, 讀書叻都唔够, 仲要做埋藝術家
如果唔係,那個西九文化地產發展區點支持下去!沒有了文化就只會徹底裸露了地產的真面目!
:verycold: :verycold: :verycold:

我囡都係, 由1B 趺左去1C, 而家係邊緣人, 真係好旁惶

我個女對視藝無興趣,又無得返屋企做,係擔心教署呈交比中學次第會較低

回覆:goodboy1 的帖子

甘她不是因視藝,而是她考試個輪身體不適,而且她一向很飄忽

引用:Quote:wylo_alex+發表於+13-12-20+10:40+我

引用:其實真係唔係好公平的點解視藝分會計?又唔

回覆:名次大退步

我女都係,全a,除左視藝b

wylo_alex 發表於 13-12-20 18:43
我個女對視藝無興趣,又無得返屋企做,係擔心教署呈交比中學次第會較低
其實冇得話冇興趣的,上到中學課程,一般都有超過10科,有些去到13科,你諗下如果冇興趣就連心機都冇係好危險。
而家你唯有做一份portfolio,將這幾年的中英數常成績列出,突顯同學在這方面的強項。

升中嘅過程牽涉到的不單止淨係學業成績嘅,其他還包括活動的成就和面試的表現。不如揀一些有得全in的學校,希望憑面試的表現扯返高個評分啦。快d開始睇下時事新聞、留意多些身邊的事物,提早作面試的準備!

orangebb  好同意你呢句"無得話無興趣的.....", exactly 就係我教我女兒的那一套, 幾唔like, 要做到的都要做, 點解人地全級考到第1, 就係要"全面".  發表於 13-12-21 20:50
:verycold: :verycold: :verycold:

我地今年仲勁, 體育考跳"背月式", 亞女話亞SIR 教左兩次, 佢話佢明, 不過都係跳唔過去, SO  "D"

回覆 KT0603 的帖子

我個2樣 都 晤得, 體育晤計呈分, 對嗎? 但怎麼會考筆試仲計分, 我看到D筆記真無謂, 完成不知讀來做什麼

B-藝視都好難咁底分,呀仔keep住輸左名次幾個位.

我都覺得呈分試計埋視藝好唔公平,評分準則好難定,睇老師主觀,而且真係有小朋友無咩藝術天份,點樣都好難提高。

長生不老 發表於 13-12-20 15:12
依家的小朋友讀書真係辛苦, 讀書叻都唔够, 仲要做埋藝術家
我女的視藝老師一向都不教怎做,要求又高,那些視藝功課的難度之高根本不是小學生可以應付,大部份同學都要在外學,但學左都應付不到老師的要求,平時上視藝課前要先周圍搜集資料,總之就吃力不討好。但其他班有個視藝老師就要求低,比分很鬆手,真是不公平。

goodboy1 發表於 13-12-21 00:11
師兄,請教路如何做好份portfolio!甚樣列出近三年中英數常成績啊 ?
...
portfolio的本來意義就係用作將你介紹給別人,既然自己的強項就係中英數常,而成績表又淨係得ABC又睇唔到幾多分,不如用portfolio來作一個工具,將最好的一面介紹給學校。
先分校內和校外的項目,再在兩主項目下列出學術性的和非學術性的成績或成就。校內學業成績方面,例如:

中 (Grade)         英 (Grade)      數(Grade)       常(Grade)

97/98 (5上)            100(A)                 100(A)          100(A)             100(A)

97/98 (5下)            100(A)                 100(A)          100(A)             100(A)

98/99 (6上)            100(A)                 100(A)          100(A)             100(A)

呢個係其中一個例子,由5上寫起,如4上開始有好成績的,由4上開始寫囉,有好名次的或有學業獎的可加在後面,沒有的就算了。當然如果唔係有好成績的就無謂寫了,這只是給有類似樓主的情況,中英數常非常好卻給音樂視藝拖累的同學家長參考。避免累贅更要避重就輕!

longfung  呈分試成績是沒有分數的, 只有GRANDING  發表於 13-12-30 17:56

引用:回覆+KT0603+的帖子 +我個2樣+都+晤得,+體

引用:我個女對視藝無興趣,又無得返屋企做,係擔心

回覆:名次大退步

我仔視藝老師話上堂做視藝功課時的態度都會計分,唔會話畫得唔靚,就一定會低分。阿仔都話如果沒有盡力(例如沒有油滿張紙),分會低些。

orangebb  同意 !  發表於 13-12-21 20:53

‹ 上一主題|下一主題