用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 收到教育局信, 好似簽賣身契
樓主: vailon
go

收到教育局信, 好似簽賣身契 [複製鏈接]

往年小女也收到一樣的信, 我處於泰然. 理由就是權責問題. 我們在港,做什麽應看政策, 權責, 法制,司法, 執行. 一个部們會否擔當眾部門的工作呢!
考私/直小及大抽獎是我們的權利. 如有人擔當教肓警察, 他也可擔當教育法官/教育懲教嗎? 又如是政策? 又何時發佈?又那條文說不可?

私/直巳交了學費, 一如過往(年年如是)靜待大抽獎吧!

但巳決定這私/直是您們The only one CUP of tea, 請家長放位給別人

年年如是, 年年抽獎/年年派彩, 私/直考小一入学/交留位費/ 入学如選, 两樣東西各自運行( 私/直一早聲名不可参加大抽獎除外)!

theodorechung 發表於 13-12-21 12:22
請問是否人人都會收到呢,我亦註冊了私校,我仍未收到,會寄掛號嗎?
我都未收到!請問应應該點做好.?

回覆:收到教育局信, 好大壓力, 好似簽賣身契

引用:有没有撹错重要自己貼郵票?呢個政府真係想

原帖由 二二三 於 13-12-23 發表
有没有撹错重要自己貼郵票?呢個政府真係想点呀,已经學位厳重不足,现自己寄來想人覆点解可以要人贴 ...
你可以唔覆嘅。

回覆:vailon 的帖子

講得非常好

絶對贊同唔好自已貼郵票,你這麽有理,政府這麽錯!
唔覆是不行的,打電話叫教育局找人上門收啦!
香港好彩有你,才有真理,要堅持呀!唔好貼郵票寄左算數!

引用:絶對贊同唔好自已貼郵票,你這麽有理,政府

原帖由 5tgb 於 13-12-23 發表
絶對贊同唔好自已貼郵票,你這麽有理,政府這麽錯!
唔覆是不行的,打電話叫教育局找人上門收啦!
香港好彩 ...
If you post the mail with insufficient postage, the post office will not ensure a timely delivery, and will also arrange a surcharge on the mail.

回覆:二二三 的帖子

郵政局自負盈虧行咗好耐啦……
早幾年郵政局都虧咗成億啦,我哋身為香港巿民咪$1.7豪比佢囉

如果吾貼郵票就寄,郵政局會向收件人(即教育局)收郵費(貼欠資郵票),如教育局不肯俾錢,郵件會退給寄件人,所以記得寫回郵地址啊!

講真,$1.7 都斤斤計較,讀乜私校丶直資呢?

不贊成不貼郵票或貼不足。這會浪費郵局資源去追討郵費。

醒目開學勳章

theodorechung 發表於 13-12-21 12:22
請問是否人人都會收到呢,我亦註冊了私校,我仍未收到,會寄掛號嗎?
You may not received this letter if the private school which accepted you didn't provide your name in time of the deadline set by EDB.

醒目開學勳章

whalebone 發表於 13-12-21 23:39
I also registered for 註册了自行和私小, but I didn't get any letter yet, do I need to call 教局??? ...
You have already registered for 自行, you will not get this letter as you won't be in lucky draw!  

請問,唔覆呢封信既後果係點? 無事,繼續可以大抽獎?

回覆 nkf 的帖子

我往年是不表態, 不回覆. 有派彩, 已收的私校也歡迎入讀如選, 但我們成功叩了目標學校, 所以派彩及留位費全放棄.

edmondau.1 發表於 13-12-23 23:42
回覆 nkf 的帖子

我往年是不表態, 不回覆. 有派彩, 已收的私校也歡迎入讀如選, 但我們成功叩了目標學校,  ...

謝謝。你意思係繼續填表參加大抽獎,照樣派到小學,無受到任何影響?

whalebone 發表於 13-12-21 23:39
I also registered for 註册了自行和私小, but I didn't get any letter yet, do I need to call 教局??? ...
會唔會你間私小冇俾名教育局?註冊了自行和私小的學生收另一封信,大意是為免浪費學位,問你是否放棄自行學位,如保留,教局則會通知私小你己註冊另一官津。

我間私小一定有給教署, 因這封信巳題那私小名稱 及後成功叩津小本人(家長)一定要從已分配注冊津小拿回派位信給成功叩門學校辦理新津小注冊.

上題我說過, 私/直一早聲名不可参加大抽獎除外, 是因每一直/私校對大抽的態度不一, 恐個別家長接納直/私學校位時巳簽放棄大抽獎條文. 如直/私沒有說過及我們沒簽過二這不並全, 那章說不可参加大抽獎及同時有直/私小一学位呢!

有無家長唔打算回覆?

咦...我都註冊左自行同私校都冇收到呢封信既?

醒目開學勳章 王國長老

nkf 發表於 13-12-30 17:17
有無家長唔打算回覆?

睇封信意思, 如果家長唔OPT OUT(唔覆), 佢就會繼續處理大抽獎並將名單交俾學校LOR
‹ 上一主題|下一主題