用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘宣道小學 宣小出左result la
樓主: bec2460101
go

宣小出左result la   [複製鏈接]

执子之手414 發表於 13-12-21 12:15
來到呢個阶段,有幾多個系態度禮貌唔好架? 非名幼生的態度禮貌差過名幼生? 其實我系真心希望有真實的例子出 ...

並非安慰,而係好多時候小學揀小朋友一定唔會只睇學識,有時唔揀某位小朋友,唔等於小朋友唔好,只係小朋友運氣唔好。舉個例子,我哋會教小朋友見到老師一定要打招呼,但如果小朋友講得細聲,又或者老師剛埋首寫緊嘢,聽唔到,以為小朋友無講,便會扣分。之前亦有家長講英華面試嗰陣,學校要求十個小朋友排隊入課室,但有一個小朋友插隊,結果成組小朋友都想爭排第一,最後成組小朋友都入唔到2nd in。又以我的小朋友做例子,在另一間學校面試個陣,小朋友圍圈聽老師指示,突然隔離小朋友問我仔仔問題,我仔仔回答咗佢。結果面試當然衰咗,可能係老師見佢同人傾計,唔專心,已扣了印象分。其實面試結果真係受好多因素影響。

引用:Quote:执子之手414+發表於+13-12-21+11:52+

二二三 發表於 13-12-21 12:59
除了以上的原因我有少少意見的,同一題答岩而表達方法原來真係可以差好遠,因为學校有面试班,之前小朋友返 ...
呢一點我都聽過,亦係學校考慮因素。

回覆:甘恩 的帖子

我囡囡唔係基督徒,讀一般國際幼稚園,只學鋼琴,没有考任何證書和取得獎項。但在學術上,我和我先生都有教她,所以中英數的成绩都幾好!她是一個文静、專注的女孩!

我相信宣小是喜歡傳統乖乖寶寶!

幸好仍有這類學校,否則我囡囡這種唔多鍾意講說話的小朋友很難入到直資/私小!

男仔一半以上入top schools or 神學真係好勁!

宣道成績名不虛傳。小朋友有答對所有問題(佢自己話),學術成績高,有禮貌及多謝。Rejected.
Anyhow,  可能叻的小明朋友太多了……

我們細佬答錯了一題,幸好還在後補名單內(真的沒有優勢,reject的sibling也有),sibling加學術幼稚園加樂器,也未能正選,但我們是不會放棄的,黎緊半年再準備一下覆試,希望還在!同時也希望來試實力又真的實力過人的家長能盡早認清自己意向。
答對了也reject的我估是做了一些行為而不自覺,如傾計之類,始終我們作家長都沒有跟孩子一同面試,全靠他本人覆述也未必是事實的全部,但我認為宣小的面試是公平的,

引用:我囡囡唔係基督徒,讀一般國際幼稚園,只學

原帖由 茄子 於 13-12-21 發表
我囡囡唔係基督徒,讀一般國際幼稚園,只學鋼琴,没有考任何證書和取得獎項。但在學術上,我和我先生都有教 ...
好開心聽到你的例子,可能真系我諗多左。恭喜你囡囡有個好offer.

jeffreyBB 發表於 13-12-21 11:44
TSL語言環境好,英,普,曰/法/西班牙,而且1個月先$1400!比宣小抵讀
如果純睇學費而選TSL, 無可厚非....但睇學校本身質素....宣小強好多, 全面好多.......

甘恩  同意!  發表於 13-12-21 22:38
mamaluk  同意  發表於 13-12-21 16:12

回覆:执子之手414 的帖子

多謝!我覺得宣小很公平,不考慮年齡/宗教/居住環境/幼稚園。
我囡囡9月出世,家住新界居屋,讀新界幼稚園。

引用:多謝!我覺得宣小很公平,不考慮年齡/宗教/

原帖由 茄子 於 13-12-21 發表
多謝!我覺得宣小很公平,不考慮年齡/宗教/居住環境/幼稚園。
我囡囡9月出世,家住新界居屋,讀新界幼稚園 ...
甘你女女都應该系sfa果類型啊!

KittyMeldy1 發表於 13-12-21 15: 如果純睇學費而選TSL, 無可厚非....但睇學校本身質素....宣小強好多, 全面多....... ...
聽你地咁講攪到我都有啲動搖!唯有希望YW,SPC收咁就唔煩喇! BTW,剛收信,1月2曰註册,等call waiting的,1月2日後記住留意電話

jeffreyBB 發表於 13-12-21 15:53
聽你地咁講攪到我都有啲動搖!唯有希望YW,SPC收咁就唔煩喇! BTW,剛收信,1月2曰註册,等call waiting的,1 ...
waiting的應該全數要等六月覆試後才會call

交Form 時老師有問有無同音樂有關的個人資料,而佢哋係好注重音樂的。

相信宣小是有睇音樂的。

回覆:执子之手414 的帖子

但我沒報sfa.

回覆:宣小出左result la

我都現在都查不到,有人同我一樣嗎?

引用:交Form+時老師有問有無同音樂有關的個人資

原帖由 wendysuperbaby 於 13-12-21 發表
交Form 時老師有問有無同音樂有關的個人資料,而佢哋係好注重音樂的。

相信宣小是有睇音樂的。 ...
坦白講句,完全沒有,因為朋友叫姐姐去交表,所以什麼也沒問,而他也沒有交任何的cert, 因為他打去宣小問收唔收profile , 宣小那職員是答完全唔收,到佢一早交完,先知原來可以交cert!

引用:我都現在都查不到,有人同我一樣嗎? +

原帖由 laujoe 於 13-12-21 發表
我都現在都查不到,有人同我一樣嗎?
今日已經收咗註冊信。

引用:考十間,終於有一間收阿女正取生!本來不斷收

原帖由 茄子 於 13-12-20 發表
考十間,終於有一間收阿女正取生!
本來不斷收REJECT,都已經心灰,沒期望,但有時真是「柳暗花明又一村」。
宣 ...
考十四間....收左五間....好在考得多

好勁呀!五選ㄧ,你咪好頭痛!
你會揀邊間?
‹ 上一主題|下一主題