用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 點搵社工?
go

點搵社工? [複製鏈接]

點搵社工?請問係去cac見完姑娘就自動比個你跟你定要自己搵架?

2    0    0    0

回覆:點搵社工?

正常一個月內社工會call 你約你見面,小朋友不需出現,傾傾家庭狀況,排服務及申請傷殘津貼事宜。也可主動早點打上CAC同社工約時間,記得quote 檔案號碼。

回覆:點搵社工?

補充:係指CAC醫生評估完寫你需要服務之後,不是見過姑娘就得。

你想找社工係咩事的呢?
我當年(3,4年前)見姑娘後仲要排醫生評估,醫生出咗結果係咩位,就即時會有醫務社工跟進。

若係私人評估的話,就係家庭服務中心(住那區)的社工跟。

回覆:Anan3388 的帖子

多謝大家,如等cac醫生評估咪有排?我搵左私人臨床心理學家做test,report都出左,所以我想知有無方法經社工排相關學校及訓練。我無概念下一步點做呀,我住九龍城區,點搵地區社工呢?

如果咁呢不如去cac找醫務社工先,佢哋熟些,睇下佢肯唔肯幫你

我所知心理學家要填一份叫form2交俾社署,裡面有孩子診斷,好似同埋建議嘅位。唔知你做嘅那些熟唔熟程序,你都可同時問埋個心理學家或中心

最後都未得就找家庭社工,找社署網站有資料(綜合家庭服務中心),打過去同佢哋講你地址,就知係咪你那區,or佢會俾啱嘅中心資料你。家庭社工一樣做到,但佢哋唔專,唔熟,有咩你上返嚟問清楚先。

http://www.swd.gov.hk/tc/index/site_aboutus/page_familyserc2/

順便提埋,呢d中心社工服務免費,遇到孩子問題情緒都好多時困擾,上去找當值社工傾下舒解下,有需要可有免費輔導,有時又有小組,都係幫自己多些support嘅方法呀

回覆:Anan3388 的帖子

其實之前我有講過揾私人評估要揾一些社處認可的心理專家,從而排埋服務,如E,I,S位。
如你心理專家沒有寫你|referral,你可叫普通任何一位西醫寫張肉緊啲referral 排返Cac,早見e生,再排eis位,再見社工,+-傷殘金幫補下。
等侯期間如經濟許可,就開始私人訓練或排其他如協康比錢服務。
冇錢都可以/借書自讀,家居訓練。丰檢由人。

唔好浪費孩子黃金期!
唔好浪費金錢和時間在另類治療!

回覆:王王爸爸 的帖子

多謝以上兩位

回覆 christytsui 的帖子

我同你一樣拎住私人報告同轉介信,去返你當區的家庭綜合服務中心
社署網站找會見到你住址係去邊間中心
之後辦公時間去就有當值社工接見,跟住會有人跟你case幫你排政府位

之後,繼續等CAC評估,因為CAC結果是你等邊種服務的最終決定依據
醫生如覺得你有需要申請傷殘金,便會自動轉介你見醫務社工
咁醫務社工只跟傷殘金,但輪候服務等仍由綜合家庭服務中心跟進

你唔明再PM傾。

回覆:sochi81 的帖子

明晒,唔該你

‹ 上一主題|下一主題