用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 今晚吃飯有朋友已收到LaSalle, DBS offer, 你們說說吧。 ...
樓主: talent2000
go

今晚吃飯有朋友已收到LaSalle, DBS offer, 你們說說吧。 [複製鏈接]

簽名被屏蔽

引用:Quote:ANChan59+發表於+13-12-20+19:11+We+

原帖由 talent2000 於 13-12-20 發表
正能量係好重要特別在今天社會情況之下。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

我都識一個LS 畢業生, 足球超勁, 香港代表隊, 不過佢真係26個英文字母好似都未識哂咁, SEND 個 EMAIL 都要我SCAN 過先可以出, 因為就算中國人用 中國人英文都唔明佢講咩!

goodboy1 發表於 13-12-20 14:34
經此途徑入名校, 入到都未必好 !
因為一般只有名校才有能力聘請好出色的教練和有更多同級對手去培育精英運動員,才可把学生的才能發光發熱o陶傑曾問:"如果貝多芬參加香港的會考不足十四分 , 哪他仍然是不是天才?"

不同人會用不同尺 ,
運動員父母入名校是為了有好的訓練和更多參與國際比賽的機會,
而且香港運動員計劃中 , 学生於DSE成績合格多少少便會獲取錄讀学士学位o

ha8mo 發表於 13-12-20 19:34
收埋一大堆band 3中中仔返來打波
DSE成績唔敢開來見人
哩d行為根本就係極度 Negative ...
為咗隻紫荊杯,再不擇手段啲都仲得。

goodboy1 發表於 13-12-20 14:34
經此途徑入名校, 入到都未必好 !

囡囡同學係自行之前已經同同學講佢會入LS,我地當時半信半疑,因為無理由咁快知,見都未見?!再加上佢成績一般,操行仲............不過佢係某項球類高手,總會排名都幾前下嗰種,結果到放榜日真係入左。

囡囡最近同佢聯絡,發覺佢完全變左另一個人,變得積極,而且不斷講讀書好處,話玩係一時,讀書得到知識係一世得著。

我同囡囡都覺得好神奇,一個鍾意玩唔鍾意讀書既小朋友,入左LS短短幾個月就變左咁多。我覺得係學校文化,同儕間同老師既影響。所以話靠運動入係咪無用?又唔一定,中學6年好重要,入到間好學校接受教育(學業和品格),真係可以改變一個人既一生。

MCLIAN  Thank you for such a positive sharing!  發表於 14-1-6 12:13
黃金屋    發表於 13-12-21 22:11

雖然言論自由,但無理中傷、故意詆譭,並非君子所為。請自重。

簽名被屏蔽

瑩瑩老豆 發表於 13-12-20 09:51
Lasalle 自行都未收表, 咁快出offer? 就算真係內定, 都應唔可以提早公布要等統一公布.
...
我朋友的仔的同班同學早前就被喇沙內定,見埋校長仲話OK。成績係班上都屬一般,在全港就不曬講了,但係運動方面的特異功能。

各有所需,當你有條件就會揀.對等....

引用:+本帖最後由+YuYuMother+於+13-12-21+11:29

原帖由 YuYuMother 於 13-12-21 發表
真係好一個近朱者赤近墨者黑的例子,難怪古已有孟母三遷!

‹ 上一主題|下一主題