用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 東區中學
go

東區中學

本人住TKO,想個女出去東區中學試吓

你地會點簡?車程都要考慮?單排位

庇理羅士女子中學
張祝珊英文中學
聖馬可中學
[size=large]Photo Here[img align=left]1

Eastern district is a quite strong district.  The schools you listed are all B1A schools.  Are you kid's a B1A student?  

我喜歡排張祝珊第一、庇理羅士第二,聖馬可第三

LittlePrincess 發表於 13-12-19 11:25
本人住TKO,想個女出去東區中學試吓

你地會點簡?車程都要考慮?單排位
庇理羅士女子中學
張祝珊英文中學
聖馬可中學

三間都係 band 1a

庇利羅士女子中學, 張祝珊英文中學第一志願已派哂, 吾洗填第二志願  (自行另計)

聖馬可第二/第三願仲有機會

庇利羅士女子中學, 張祝珊英文中學如果成績吾係 band1a 底,入去讀一定會好辛苦, 諗清楚,最好係 band 1a 裏面最 top 果批。

聖馬可英文好既話, 可以試試。

東區過TKO有機會升b, TKO過東區....

簽名被屏蔽

yekat169 發表於 13-12-30 23:58
東區過TKO有機會升b, TKO過東區....

而家樓主講緊的全部都是band 1的頂尖學校,沒再需要講升跌band了。就算要講都沒問題,將軍澳區內每年都有1/3的band 1學生要跨出外區,這些同學所響往的不乏那一些傳統名校,如皇仁、BPS、男、女拔都有不少,遠至要跨越半個香港來返學的KC又有。還有上年要在這裡找同道中人,相約一起包的士返沙田曾肇添的亦有。張祝珊更加不用多解說,要知道每年有幾多將軍澳區內的同學能於自行時進入張的,上去張的校網就一目瞭然。
雖然每年將軍澳都有1/3band 1同學即若300多同學能成功跨外,但我並唔會將之加入個人的偏見將這區說成是強區。或者我地要用更加概括和全面的資料去印證。簡單來說,1/3band 1同學能跨外,餘下還有2/3同學要在區內的英中就讀,或者甚至有少部份可能隨機號碼唔好而被派往中中學校。這留在區內的2/3同學在這兩年的文憑試成績中完全反映了出來。在主科的平均成績,中、數、常還可以跟區外一爭長短,英文科很顯然是較弱了。英文科較弱不是中學要負起完全責任,而是根基的不足。

因此我唔會否定,區內某些小學前列位置的同學確實有一定的競爭力,可能樓主的囡囡正是這部份的其中一名同學。我同時亦唔會去否定就算是這些較強的學校之內,一但去到某個名次,雖仍然是區內band 1,但已失卻競爭力了。

有時,既是事實的事實不需用故事來渲染,亦不用偏袒來掩飾。只要熟識這種制度、加點心思就會明白!

janetlam74  x3  發表於 14-1-1 08:02
opclk  Support Ohnono x 2  發表於 13-12-31 23:56
:verycold: :verycold: :verycold:

opclk 發表於 13-12-29 11:20
回覆 LittlePrincess 的帖子

All Brand 1A Top school....真正考慮清楚 ?
唔緊要,樓主係考慮緊自行的選校(西貢上年乙部沒有,今年應該都唔會將這幾間列作他區學校)。Band 1A學校就係給band 1A的同學去選擇。若小朋友屬本區band 1A同學,我會從各自受歡迎程度的差異去考慮,何不先進取選BPS。之後若選張祝珊的話,除非要有好平均的表現,包括學術和活動成就,沒有面試的幫忙亦沒有面試的拖累。面試強的或以聖馬可作次選,希望藉面試的表現增大成功的機會。
:verycold: :verycold: :verycold:

deleted

deleted

回覆:東區中學

以簡單的計算,大約10%B1學生成功自行入到B1A學校,即係大約3-4%升中學生。BPS和張祝山屬B1A中的熱門,相信要Top1-2%才有較大機會!

Band5 發表於 13-12-31 23:41
以簡單的計算,大約10%B1學生成功自行入到B1A學校,即係大約3-4%升中學生。BPS和張祝山屬B1A中的熱門,相信 ...
你所講的top 1-2%才有較大機會真係可圈可點。我唔會話錯,但我會從另一個角度去睇,目的就係唔好嚇自己先。
Top1-2%好,top 10%好,我地好難知同學的跟本排名次第是top幾。而且,排名次第只是學術方面的其中一個環節,還有校內的成績和校內的名次都絕對係學校在學術方面會考慮的其中一個因素。況且同學的活動成就都係令你成功的因素。
因此只要有中規中矩的排名次第加很好的校內成績已是一個極佳的條件。如果像BPS那樣有面試的學校,你還可憑面試的表現戰勝那些排名次第比你高的同學。面試表現的好壞就真係就算用最精準的計數機都沒辦法可預先計算到出來,誰敢說自己沒機會!

所以我係鼓勵有才華的同學只係用一個志願去試,在這樣頂尖的學校裡,單是成績方面已不足以依賴的了,沒有人夠膽講一定可以贏。最多第二志願保守少少以增大自己的競爭力。

一年又一年的對於區內有學校鼓勵全部band 1同學在自行時跨外的聲音好像仍言猶在耳,又一年又一年都要跟命運抗爭的地方,卻為將軍澳區內的同學、老師和學校帶來充份掌握這方面的作戰經驗。

Band5 發表於 13-12-31 23:41
以簡單的計算,大約10%B1學生成功自行入到B1A學校,即係大約3-4%升中學生。BPS和張祝山屬B1A中的熱門,相信 ...要Top1-2%才有較大機會!

吾洗 top 1-2% , 我諗都要 top 5%   (當 band 1a 係 100%/3/3 = 11.11%)

張祝珊根本都無 interview, 學校係睇教署二次呈分試成績次第收人,
如果吾係真係 top 5%內, 好易浪費了自行報名時其中一個志願。

BPS 如果無 TOP 5%, 有機會交左表都無得 IN, 又係浪費了一個自行時的志願。

ohnono 發表於 14-1-1 01:55
你所講的top 1-2%才有較大機會真係可圈可點。我唔會話錯,但我會從另一個角度去睇,目的就係唔好嚇自己先。 ...

張祝珊吾洗面試已幾年,
BPS 我知道好多 BAND1A 學生交左表都無得 IN,
可能教署呈分試成績次第未夠前。

E 兩間真係 BAND 1A 學生自己都爭得好西利。

其他東區 BAND1A 學校, 如婦女會, 筲官, 聖馬可,民生情況會好好多, 其實都係很好的學校,
係東區 BAND1A 同學攪珠時的第二, 第三志願。

回覆 ohnono 的帖子

當年張祝校長已經表示,他們跟BPS爭女生,QC爭男生。所以我當時自行放QC加張祝。張祝只要成績加ECA,不用面試,對某些學生可以減低變數,值搏率高。
跨區要考慮學生及學校的競爭力,強弱區是有不同考量。當年小兒學校鼓勵跨區去灣仔,中西及九龍城。成功率頗高,亦令部份校內同學升Band, 才會有65%Band 1。我亦知有其他學校倣效,但效果普通,所以我才說要考慮競爭力。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:+本帖最後由+babymj33+於+14-1-1+02:57+編

原帖由 babymj33 於 14-01-01 發表
11%中只有30%是以自行收的。自己計數吧!HaHa!

回覆:東區中學

點解你地好似知道樓主女兒不是top band 1A咁嘅?單憑樓主話是將軍澳區要報港區東區,就個個睇淡咁嘅?自行區區機會均等,如果年年考第一,ok 喎……

引用:點解你地好似知道樓主女兒不是top+band+1A

原帖由 fion6406 於 14-01-01 發表
點解你地好似知道樓主女兒不是top band 1A咁嘅?單憑樓主話是將軍澳區要報港區東區,就個個睇淡咁嘅?自行 ...

妳的問題十分好,其他人我不知道,但我沒有考慮。

因妳提起我想到,東區不是弱區,可能Band 1 多於三份一。但將軍澳是新區,Band 1 是三份一,如果學校不是太差,考第一應該有幾會面試。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.