用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有感而發.....
樓主: ElaineW_Mama
go

有感而發..... [複製鏈接]

樓主係咪覺得所有學校都係好?我只可以講,一間學校冇乜人揀總有原因,而原因唔會係因為教得淺或唔夠谷咁簡單囉。一個人如果有要求,係會盡可能每個決定都認真考慮,而唔會諗住幼稚園就可以求求其其。當然唔排除有些人係諗住是是但但讀到就讀啦,正所謂人各有志。咁咪好囉,機會最終又落到有準備的人身上。

abby0624 發表於 13-12-18 14:31
身体睇過一篇文章,就係講香港小朋友既讀書態度剛好都歐洲等地既相反,就係小時好努力讀書(因為冇得反抗,家長 ...
呢個係我親身經歷!
我由幼稚園開始到我中五畢業都一直係我屋企方圓1000米內既村校讀書,
中五畢業,我只係緊緊拎到上中六既最低要求,當時只有私校收我,
因此我父母就把心一橫,送左我出國,話比四年時間我,畢到業就畢,畢唔到都唔會再比錢我!
我去到當地,都識左唔少香港同學,好多都係男拔,喇沙,德望,st.paul...
個個都小康之家,個個都會考至少廿分架!但係一過到去,我見到有啲神校果同學,
一去到就真係好叻,尤其數理科,但係,佢地多數都堅持唔到三個sem就會全部顛曬,
無人管,就玩到顛曬………最後到我畢業,有好多連college都未讀完,仲未transfer到上u
反而讀band1尾,band2頭果啲,就會上到當地名U,比佢地更上進………

孖寶的媽

哦,謝謝你參與討論這post同發表你寶貴的意見。

祝你有一個愉快的親子週末。

ElaineW_Mama 發表於 13-12-21 22:12
哦,謝謝你參與討論這post同發表你寶貴的意見。

祝你有一個愉快的親子週末。 ...

唔好意思,我唔係有心講邊個,我只係真心分享我經歷,是否我言論有地方引起誤會……唔好意思
孖寶的媽

teambuilder 發表於 13-12-21 21:19
樓主係咪覺得所有學校都係好?我只可以講,一間學校冇乜人揀總有原因,而原因唔會係因為教得淺或唔夠谷咁簡 ...

哦,謝謝你參與討論這post同理性發表你寶貴的意見。祝你有一個愉快的親子週末。

Cynthiapple 同其他家看得明白我出這post的家長,共勉之!

引用:咁你想唔想你的細路入到間好U? 入U嘅首要

原帖由 Abc133 於 13-12-18 發表
咁你想唔想你的細路入到間好U?

入U嘅首要條件就係學術。雖然學術叻唔等於一切,但香港仍然是行精英制。谷 ...
香港係行精英富貴家族關係制,已在擁有的人最好代代相傳!宜家八九十後要知識改變命運,真係要好叻好叻攞船浸咸水或者入真正專業!
我們這一代家長希望可以幫兒女打個底的都會盡力已經比基層的好。不過無論什麼階層,道德品格才是應該代代相傳的!(好似考緊AL文化科)

回覆 Cynthiapple 的帖子

要講唔好意思應該係我,我先前的回帖是給對上理性發表寶貴意見的家長。

因為我打中文字慢,加上我知道上ek的家長全部都係有素質同教養,所以我會認真用詞回帖,唔想比大家覺得好似在街市一樣,以至我post回覆時你的帖已在。

ElaineW_Mama 發表於 13-12-22 19:39
回覆 Cynthiapple 的帖子

要講唔好意思應該係我,我先前的回帖是給對上理性發表寶貴意見的家長。
文表表達沒有語氣表情,因此很容易會令人誤會,我明白的!!
不用唔好意思,大家明白便是了
孖寶的媽
‹ 上一主題|下一主題