用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有感而發.....
go

有感而發..... [複製鏈接]

成日睇到家長問/講邊間幼稚園淺,邊間幼稚園深,邊間幼稚園谷小朋友…

期實點為之淺、點為之深、因人而易。我好想知問幼稚園谷唔谷小朋友、課程深唔深d家長,佢地課程谷/深定義係點?

幼稚園的學生才三歲,我個人覺得主要選校因素係學校師資、環境,能令小朋友開心上學,提供小朋友學習社交禮儀的環境、培養小朋友健全品格先最重要。

咁細個就谷,攪到小朋友抗拒學習,可能適得其反。

chiyin8    發表於 13-12-18 23:19
   0    0    0    0

深深淺淺都好, 都係因需小朋友而作決定...
學歷好係要緊, 但性格等成長及培育更重要...

回覆:ElaineW_Mama 的帖子

咁你想唔想你的細路入到間好U?

入U嘅首要條件就係學術。雖然學術叻唔等於一切,但香港仍然是行精英制。谷同深唔等於不開心的返學日子,可以有win win situation的,更可況現在講的是all round education ,做家長嘅角色就好重要,家長正面小孩自然正面,可以做到平衡的。(不喜勿插)

回覆 Abc133 的帖子

哦,祝你小朋友入到間好U。

入到U其實唔代表d咩, 唔好講老一輩, 只講依家30歲呢批, 好多無讀u搵嘅錢多過有讀u, 生活都幸福快樂過無讀u的

回覆:有感而發.....

咁個forum 開出嚟都係比大家講吓/問吓嘢嘅唧!

我們應該選擇一間適合的學校, 不是失去理智地追求深/催谷, 如果小孩能力未得, 大人及小孩都不好過.  返學不開心, 不能從愉快中學習, 根本吸收不了什麼.  家長應該觀察小孩個性及天資, 選擇活動教學或傳統坐定定的學校, 而學術方面, 亦不防試試小孩底線, 看看吸收能力, 如覺得學校課程不配合小孩發展, 可自行製作/購買課外書, 上補習班, 甚至轉校也可.  

chiyin8    發表於 13-12-18 23:20

回覆 Warning 的帖子

睇過一篇文章,就係講香港小朋友既讀書態度剛好都歐洲等地既相反,就係小時好努力讀書(因為冇得反抗,家長一路睇住),到入咗大學就覺得甩難喇,可以hea讀,因為家長覺得入咗大學就已經達成目標,唔會管亦唔到佢地管。但外國小朋友就絶對享受快樂童年,到一路長大先真正投入學習,特別上到大學更加要應真。咁大家自己諗下邊個最終會成功

回覆 abby0624 的帖子

無奈我們生活在香港這地方, 小孩就要贏在起跑線, 忘記了或不理會這是馬拉松.
只好退而求其次 - 追求愉快地學習.  

Actually I do agree with what you mentioned and I do want my child to be as naturally learnt in those learning atmosphere. I thought letting children to have a balance learning and leisure life is very important. To chose the right school for children will lead them to achieve their best for sure. So it doesn't mean those school with difficult academic training is no good. Does it mean all "St. Cat" or "Kv" students will be failed in life long learning? That's what I really want to figure out as a humble parent. Please advice. Thank you.

樓主,人都有分好多種的,有積極有主動,有懶惰亦有hea 的,睇下你會選擇做邊類型,我只能夠說你的小孩要喺香港成長的話,你必要接受這個教育制度,這個無奈的遊戲,如你同外國比根本冇得比較(不喜勿插)

Abc133 發表於 13-12-18 14:58

Actually I do agree with what you mentioned and I do want my child to be as na ...

I don't mean schools with good acadamic level are not good.  The point is we cannot just focus on the acadamic level when we make a choice, we should understand the ability of our children and look for the most suitable one for them.  It is not wrong that we set target for children but we should not put too much pressure on them.  I found that some parents just focus on the reputation of the school when they make a choice, and have ignored the will of their children and their suitability for the school.  I know some children that they did very bad in the examination in purpose just because they want to get rid of the Elite class.

其實家長報得某間幼稚園, 點都一定既認知既... 再係EK呢度問下問題, 都係想聽到D用家既意見去睇下自己既諗法同現實係咪一樣啫~ 我又覺得無壞既! 問多D, 知多D者, 多一個考慮因素! 都唔係個個家長鐘意谷小朋友讀書既!
仲有好多家長都知道自己個小朋友係唔谷得既!!

回覆 Justsayhi 的帖子

你應該睇錯,我無同外國比較。

我出依個帖只想講小朋友係依個時期,個人覺得快樂健康成長比學術重要(如要排次序)。開心幼稚園唔代表小朋友/家長hea同退而求其次。

贏在起跑線,最主要係家長對"贏"的定義。是家長自己覺得贏or小朋友同家長雙贏,只有自己知。

歡迎大家討論,我唔會介懷有唔同聲音。

引用:回覆+Justsayhi+的帖子 你應該睇錯,我無

原帖由 ElaineW_Mama 於 13-12-18 發表
回覆 Justsayhi 的帖子

你應該睇錯,我無同外國比較。
我並唔係話你同外國比較,只是你這心態或睇法可能不適用於香港而已

引用:睇過一篇文章,就係講香港小朋友既讀書態度

原帖由 abby0624 於 13-12-18 發表
睇過一篇文章,就係講香港小朋友既讀書態度剛好都歐洲等地既相反,就係小時好努力讀書(因為冇得反抗,家長 ...
其實㸃解在香港讀大學讀得甘hea是因為大部分學生都精於考試,而且3年大學的課程也有些在A Level 時讀過,上到大學真係好hea好快樂。讀大學讀得投入或勤力與否其實和將來成就也没有什麼直接關係,做研究的除外。

回覆:jenjenny 的帖子

我針對討論讀書態度問題,當然如果佢未讀嗰3年大學都已經識哂就無得好講。

如果純講將來搵錢多少來𧗾量,香港越來越大6化,真係識人好過識字,自小就應該群埋D有錢人子弟嘅地方,識番個富二代或三代,但家長是否真的想這樣呢?

‹ 上一主題|下一主題