用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 有無小朋友無打一歲針都確診自閉?(介意者慎入) ...
go

有無小朋友無打一歲針都確診自閉?(介意者慎入)

大仔岩岩3 歲, 2.5歲確診重度自閉加speech delay
未打一歲針之前好精靈, 學野好快
6個月教左兩次就識自己爬落大人床,
8.5月識叫爸爸(知道邊個係爸爸,唔係撞口神)
9.5月識行,
1歲前識講約10個單字,一叫佢就過黎,有眼神接觸,
成日笑笑口~
打完1歲針就唔再講野, 唔望人,叫佢唔理我地,
成日扭計,發脾氣

下個月就要同細佬打1歲針,
我好想知無打到1歲針都有自閉症既case 多嗎?
小朋友打針前後分別大嗎?

我而家日日對住大仔已經身心俱疲,
如果因為一支針,細佬都有自閉我真係怕自己頂唔住

希望有經驗既媽媽分享一下~ 多謝!

我覺得有懷疑就暫時唔帶細佬打1歲針, 只係擔心日後入幼稚園要睇針咭時, 學校唔知會唔會有意見

另有個以順勢療法homeopathy 為基礎衍生的 cease therapy, 希望幫到你個小朋友, 詳情請睇:  http://www.cease-therapy.com/

回覆:有無小朋友無打一歲針都確診自閉?(介意者慎入)

我係你,就吾搏住。等小朋友再大D,抵抗力好D,可以補打返,唔洗跟schedule。至於幼稚園問,可話小朋友容易敏感,醫生叫大D先打。其實係咪D幼稚園會張張小朋友針卡驗哂,都未必,唔問米唔講,有D甚至唔要的。

其實法例又無規定一定要打,我入學個方面一啲都唔擔心,
只係想知如果唔打真係有咁易感染德國庥疹咩?

有herd immunity, 意思係當一個社會大部分人都打咗針,無打個D感染機會都好低。另外eg德國麻疹對懷孕婦女肚中BB有危險(畸胎)但對患者危險好低,even 小朋友都無乜併發症

hk430 發表於 13-12-18 09:23
大仔岩岩3 歲, 2.5歲確診重度自閉加speech delay
未打一歲針之前好精靈, 學野好快
6個月教左兩次就識自己爬 ...

有文章講, 一九九二年日本兒童無打MMR針, 自閉症的個案下降了百分之二十

日本是發達國家裡,唯一承認這種混合劑是有問題的,故他們一直沿用較昂貴的獨立接種疫苗法 (即分開三枝針,每次規定要相距多於四星期)。但他們沒有繼續研究的,是分開接種的麻疹針,其實與另外兩針的接種時間太近,同樣對自閉症起引導作用。因此,混合疫苗派多次引用日本例子作反證,因為有兩名醫生曾做統計,說明取消混合針後,自閉症個案持續高企。但他們沒有告訴公眾的,是這兩名醫生與藥廠有密切關係;而且在他們的研究中,根本不構成有效的「科學實驗」。不少人質疑這兩位醫生沒有用「科學」的方法去印證,連中學生用的「對照實驗」也沒有。

說回他們的結論,可幸的是他們有公佈「原始數據」。日本是於一九九二年開始停用混合疫苗,到一九九三年開始用獨立疫苗——即一九九二至九三年這一年,很多小孩是沒有接種任何與這三種病菌有關的疫苗。而從這兩位日本醫生的圖表來看,一九九一年出生的小孩,*****   自閉症的個案下降了百分之二十  *****,這一批正是一九九二至九三年倖免於疫苗一代的小孩。之後,一九九二年出生的孩子,因在九三年復用分開疫苗接種法,自閉個案才再次攀升。

https://www.facebook.com/mamameaa/posts/662972607048686

親子童讀樂

我覺得同打針無必然關係,我小朋友細過時,又咪係好精靈,又靚仔,人見人愛,影相會望鏡頭,但愈大,去到3歲,徵狀就浮見晒,出晒黎

如果唔打混合,真係要去私家打番獨立針,咁多發達國家都要公民打,係有原因

政府當然要公民打針,因他要有效控制大部分公民的健康,旦佢吾會理一少部分會對疫苗產生自閉反應的小朋友,就算有證據,亦吾會認疫苗有問題,賠死佢。
我系樓主就變左驚弓之鳥,吾之就話啫,有懷疑都幫細佬打,個分心理壓力樓主要諗清楚。
Mmr邊種病菌是致命的?政府是想小孩入學前打唒疫苗,你可為小孩揸主意

回覆 HopeLJ 的帖子

但係點解我樓下私家醫生話一歲後打個針無用?
佢話吾會同我補打。

我識得私家醫生話可以遲D打返無問題,其實唔打都無問題,宜家政府無強制則家長有自主權。我不是醫生,所以不能評論他的意見。只是本人覺得有時不要盲信專業,自己多思考,消化不同的資訊,也是你上來這裡問的一個目的,也請教多一兩位醫生。請容我借一位我覺得寫得很好的家長的一段話。

我本來cap咗圖,之後覺得不太啱規舉,所以煩請自行參考"葉酸缺乏症"一惦第4774則。

疫苗與自閉症(一)
http://thehousenews.com/society/ ... E7%97%87-%E4%B8%80/
疫苗與自閉症(二)
http://thehousenews.com/society/ ... E7%97%87-%E4%BA%8C/

唔打1歲針 mean whole? or MMR only?

回覆:hk430 的帖子

我無幫細妹打,但報幼稚園是無問題的,現巳有二間頗出名的幼稚園收了她,當年我也掙扎好耐,現在見囡囡聰明健康,相信我無決定錯,

請問沒打MMR的小朋友在升小學後是否也不打德國麻疹加強劑?
如幼稚園准囡囡唔打MMR入學,將來小學卻不准,那又怎辦?