用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 點解小學不准穿羽絨返學 ? 你地學校可以嗎 ? ...
樓主: Lily2003
go

點解小學不准穿羽絨返學 ? 你地學校可以嗎 ? [複製鏈接]

我地16度以下便可以穿

我地話凍就可著,無講明幾度,如果吾怕熱C,30度都可以著

kwan_kwan3 發表於 13-12-18 08:13
回覆 perfectmame 的帖子

我囝果間9度或以下便可以穿羽絨(主要是黑色,寶藍色)
我仔學校就寒冷生效時就可以穿羽絨 (黑色及寶藍色)

Lily2003 發表於 13-12-18 00:31
我件是 純淨色 寶藍色 羽絨外套, 班主任警告, 不可再穿, 請問你地是否如此  ?????

學校 手冊寫明, 如天氣 ...

我囡學校做乜都得, 只要保藍色, 太凍仲可以著衭添。
如果唔得, 教你一個北方人著衫方法, 著兩條衭
這個方法真係好暖, 一條衭可以頂兩件衫。如果係男仔, 就著多一條虧佬衭响入面, 用袜包住衭腳再著校服衭。如果係女仔, 一般冬季著長袜, 咁著條虧佬衭, 然後用長袜包過膝頭, 條裙如果過膝, 就睇唔到。
因為我家地區關係, 超凍, 所以有此一著。

引用:+本帖最後由+Lily2003+於+13-12-18+00:36+

原帖由 Lily2003 於 13-12-18 發表

我件是 純淨色 寶藍色 羽絨外套, 班主任警告, 不可再穿,  ...
你間學校都唔算過份有間男校規定學生冬天都只能穿短褲添

回覆:Tata1668 的帖子

同意,我地細個都無羽絨,但入面加得夠多衫,過冬天一樣無問題

我囡學校都係呢兩年才可以著羽絨外套.  睇下學校幾時可以開通D.
~easybring~

回覆:點解小學不准穿羽絨返學

學校會話要保留學校傳统!

貢獻勳章

遊戲規則, 喇沙拔萃聖若瑟幾十年來都係短褲, 而喇沙更在12度以下先準著羽絨 (市區溫度, 話知你住打鼓嶺得2度, 跟天文台, 市區唔夠都唔準著)

就因為係傳統, 學校同家長都會去保留. 如果真係有需要, 去淘寶買件 "南極人", 我驚你小朋友熱得濟添 !

回覆:joemyt 的帖子

我返小學時,(2005畢業),學校係唔俾著校服以外嘅野,就算有一年,我好幾得係得6度,都捉人著襪褲。我地d校(嬲)係傳統個d。幾凍都係加入面only。
其實係依家嘅家長太緊張,定係d細路身體太差??
P.s.只係自己意見,唔鐘意,勿插,謝謝。
       本人中文水平唔好,有錯字,同音字,請見      諒。

回覆:點解小學不准穿羽絨返學 ? 你地學校可以嗎 ?

我們的學校雖准許穿羽絨,但必須12度或以下才可穿。有一次,早上起床時天文台個app顯示12度,我便一心安排穿羽絨,怎知溫度慢慢上升,到7點後天文台話已到13度,但小孩已上學,當天被老師寫手冊,非常唔抵

Twins 媽咪

回覆:Lily2003 的帖子

東涌某直资中學有學向SCMP Young Post投訴,星期一氣温驟降,有著街褸同學被要求入校門後要除街褸,學校回覆報紙話,有sweater提供給同學穿著,另外件校褸係中褸款,有fleece内裡,450元供同學選購,你話边個有道理?

‹ 上一主題|下一主題