用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 寧願讀二三線直資,也不應讀津校?
樓主: Bear999
go

寧願讀二三線直資,也不應讀津校?   [複製鏈接]

唔好意思,新手,想問邊啲直私係一線,邊啲係二線??

崇真,培道果啲係咪三線?
孖寶的媽

引用:奇實要看你住屋支出,如以供樓中位數,佔47

原帖由 5tgb 於 13-12-27 發表
奇實要看你住屋支出,如以供樓中位數,佔47℅家庭收入,甘1/8就高,如果樓已供完或無須交租,甘就唔高! ...
如果供樓又係大概1/8, 份工就..…… 一個穩陣(一半)一個唔穩陣呢?

回覆 Irismammy 的帖子

咁又要睇(1)你有幾多個小朋友;(2)家庭收入的數值,如4萬中的5000 vs 8萬中的1萬 vs 16萬中的2萬。%一樣,但意義好吾同。

回覆 Jane1983 的帖子

完全同意!

引用:Quote:原帖由+LittleRoxie+於+13-12-27+發

引用:Quote:原帖由+Irismammy+於+13-12-27+發表

原帖由 LittleRoxie 於 13-12-27 發表
眼見蝗蟲經常拿福利!我囡讀津貼我才平衡到我交税的心理。btw我囡學校的校風和學術同一線私立有得fight... ...
iloveit:

引用:問題係唔係個個受得或同意神級津校教法。就

原帖由 stockmike 於 13-12-17 發表
問題係唔係個個受得或同意神級津校教法。就算直資私校間間報稱活動教學都係填鴨居多。但津校一般更傳統更加 ...
咁請問那些是開心小學?

回覆:寧願讀二三線直資,也不應讀津校?

我首選津校

引用:Quote:原帖由+Irismammy+於+13-12-27+發表

原帖由 LittleRoxie 於 13-12-27 發表
眼見蝗蟲經常拿福利!我囡讀津貼我才平衡到我交税的心理。btw我囡學校的校風和學術同一線私立有得fight... ...
Yes 我們香港人讀官津校, 已經當拿了福利

引用:是飯局中的朋友,不是太熟,不便問太多,相

原帖由 Bear999 於 13-12-16 發表
是飯局中的朋友,不是太熟,不便問太多,相信她是指直資或私校老師質素好些,資源好些,小班些吧!
我小朋 ...
私校師資未必好。供公積金是老師很重要的考慮。

momama 發表於 13-12-24 10:25
完全明白,我都係為咗細女而叫大女入津校。生多個就係希望佢地可互相扶持!呢幾個月見到朋友d細嘅考唔到大 ...
我明白呢個情況。
當年我大女都考到兩間私校,又係自行抽到地區頗不錯既小學。因為我仲有個細仔,所以放棄左兩間私校入左津校。

到而家囡囡已升中,亦入到間好學校,我諗番轉頭都覺得無決定錯。

回應番主題,以當年情況,我一定唔會為左二三線直資去放棄津校囉,當時考既全部一線。不過而家社會環境唔同左,咁多跨境兒童黎爭可能都會考左先算。

皇蟲律校巳經可以選黃大仙區校綱, 遲D 九龍城, 九龍塘全部攻入, 死未
‹ 上一主題|下一主題