用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 寧願讀二三線直資,也不應讀津校?
樓主: Bear999
go

寧願讀二三線直資,也不應讀津校?   [複製鏈接]

其實我是想提出,分直/私,官/津的同時,必須再細分一條龍,因為一條龍的辦學模式與一般學校有別。不能直接比較。
當然一條龍本身有極多優勢,讀得開心的機會確較大。

gigiyikyik 發表於 13-12-23 10:02

不是,自行二十分入,我只是舊生,也要碰運氣架!因為我知有些有二十分抽唔到

...

純好奇,咁你呢句「為咗細囡而安排二囝讀津校」好似唔多關事喎!
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

gigiyikyik 發表於 13-12-23 07:18
(繼續)一樣放學後有時間玩。
由於學校有補充練習同工作紙去輔助學習,只要小朋友留心聽書,回家好好完成 ...
多謝你的分享!我考直資的其中一個原因就是你所說的。

間間學校吾同,小朋友資質能力吾一樣,個個家庭財政、對小朋友支持度吾同。同一間學校,有人讀到全家都受罪,有人開開心心,不知幾enjoy。

想清想楚,搵一間適合自己仔女,朋友的意見都系從他的角度出發,吾一定口岩你。

kitmantsoi  agreed!!  發表於 13-12-23 17:11

Jane1983 發表於 13-12-23 13:02
間間學校吾同,小朋友資質能力吾一樣,個個家庭財政、對小朋友支持度吾同。同一間學校,有人讀到全家都受罪 ...

同意...就算大家係同一間小學...同級和同班...家長們既意見亦不一樣~~~

Jane1983  係呀,人人處境吾同,感受吾一定!  發表於 13-12-23 13:36

回覆:奥脫福 的帖子

為什麼不關事,你認為龍b容易入好小學嗎?
我因為有第三個才選擇行番津校路,我真的不明白你的說話是什麼意思囉

魚兒小寶貝  我諗佢唔知你有第3個先至咁問囉,如果經濟能力許可,我都想要3個小朋友呢,真幸福啊!  發表於 13-12-24 01:40

回覆:gigiyikyik 的帖子

我如果自行唔得,就大抽獎,再唔得就叩門,以我仔成績,叩津校還可以

引用:為什麼不關事,你認為龍b容易入好小學嗎?

原帖由 gigiyikyik 於 13-12-24 發表
我因為有第三個才選擇行番津校路,我真的不明白你的說話是什麼意 ...
同意,近2年競爭大,以後會更甚。如你二囝讀名津,20分這2年都未必穩入。比着我都會同你一樣咁選擇。

引用:為什麼不關事,你認為龍b容易入好小學嗎?

原帖由 gigiyikyik 於 13-12-24 發表
我因為有第三個才選擇行番津校路,我真的不明白你的說話是什麼意 ...
完全明白,我都係為咗細女而叫大女入津校。生多個就係希望佢地可互相扶持!呢幾個月見到朋友d細嘅考唔到大個間,甚至乜都考唔到,就知道冇做錯

Jane1983  好一句「互相扶持」!  發表於 13-12-24 12:37

回覆:Bear999 的帖子

一線私校,對二線官/津,你又點睇呀?

回覆 5tgb 的帖子

假設小朋友性格適合、學費吾系問題,邊間學術好、校風純,中英文語境好,選邊間。

如果要符合以上標準,你相信你連一線津都不用考慮啦。
一線津祗有精英班成績可比一線私。普通班成績,語境等,私津相差成條街架!人地要收抽獎學生架!

口羊都系相對的,一綫津都好多好野。

5tgb 發表於 13-12-27 13:03
如果要符合以上標準,你相信你連一線津都不用考慮啦。
一線津祗有精英班成績可比一線私。普通班成績,語境 ...
甘肯定??

引用:我放棄了一線私立,讀一線津校!省回的錢可

原帖由 LittleRoxie 於 13-12-27 發表
我放棄了一線私立,讀一線津校!省回的錢可用來去旅行!
如果間私校學費加雜費,用了家庭收入的。1/8, 大家覺得算多嘛?

Irismammy 發表於 13-12-27 17:07
如果間私校學費加雜費,用了家庭收入的。1/8, 大家覺得算多嘛?

I would say yes.

奇實要看你住屋支出,如以供樓中位數,佔47℅家庭收入,甘1/8就高,如果樓已供完或無須交租,甘就唔高!

回覆:Irismammy 的帖子

要留意,私校每年都加,有啲加幅並唔係一兩百咁小,你一個小學供佢6年,如果有埋私校中學一條龍,再多6年,小朋友話要讀呢間你都無得say no,可能到時唔止1/8咁簡單

回覆 Irismammy 的帖子

高吾高,仲要睇份工穩吾穩陣,家庭有無資產支持不事之需。
同埋,間直資私校值吾值得讀,直資私校吾不一定比津校好。
‹ 上一主題|下一主題