用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 寧願讀二三線直資,也不應讀津校?
樓主: Bear999
go

寧願讀二三線直資,也不應讀津校?   [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+Bear999+於+13-12-16+發表是

原帖由 MissMusic 於 13-12-16 發表
其實會否準校師資好d. 津校老師供公積金, 私校老師供強積金。

有能力的私校老師係咪都想入返津校教呢? ...
Agree

引用:Quote:原帖由+Bear999+於+13-12-16+發表朋

原帖由 kikichan0814 於 13-12-17 發表
師資也不一定好,除非學校肯比海鮮價,即按老師quali計人工,或比scale多幾個point,否則叻的老師是不會去 ...
Totally agree

引用:Quote:原帖由+Bear999+於+13-12-16+發表是

原帖由 LOVELY-BABE 於 13-12-17 發表
仲有一樣野,不要被坊間的思想謬誤,私小資源看看她是甚麼規模吧,如果是二至三線,學校本身又細,他的資源 ...
Agree

If you really do that, many parents would thank you for giving up chances with gov't allocation.  You should have better understanding on your child's abilities and characters in order to choose schools that fit him/her, whether it is gov't or DSS.  Trust yourself, don't just listen to friends' opinions, they don't know your child as much as you do.

IloveJJ 發表於 13-12-17 17:06
咁我唔認同喎。津校功課易,小朋友留心上課已識做,我個仔一向都係自己做,加上老師經常驚佢地唔識,會用唔 ...
津校每間都各有不同不能一概而論.
我自行收左既津校, 依據佢網上手冊小一每日7-8份功課, 分精英班. 津校分精英班好處係減少班中差異, 入到精英班壓力大, 入唔到仲死, 當然係一間好好既學校歷史長久, 我亦有朋友兒子就讀, 補足六日, 怕未能原校升中,可能我比我朋友嚇親, 所以就算係地區名校都非我首選.

而所選既直資英小, 小班,語境好,活動教學, 亦有默書測驗考試, according 簡介會只要主課合格直升中學, 壓力相對少D.
我較着重教學模式和語言環境, 呢D係津校未能提供.

我清楚孩子能力和性格, 所以選校以合適條件為先, 學校名氣為後。

直資私校要$$$

你估個個可以有能力甘講?

還有,直資私小要考,不是個個孩子都有能力去考,好多特殊需要的孩子跟本考不到,只可等運到

回覆:MrBeast 的帖子

比錢仲要二三線,咁笨?

Lingfung813  agree  發表於 13-12-24 12:49

引用:Quote:chingcging+發表於+13-12-17+13:47+

原帖由 AgapePa 於 13-12-17 發表
直資係市場主導, 全港收生, 做得唔好自然摺埋, 做得好我又唔介意比學校賺 ...
講就係市場主導,但當啲家長有多過一個offer而去選擇時,係邊個主導?學校咪又係要出盡法寶去搶自己心儀嘅學生!記住,係學校嚟講,生意嚟架咋!把口梗係要講到你甘心奉獻啦!實質係暗地去"製做"一啲outstanding 嘅學生去保住自己,等新一年又一班家長慕名而來!

另外,唔好忘記有插班生,係小三開始直資私校好鍾意搶呢啲學生,去令自己個升中個rate靚啲。官校反而冇呢樣嘢,因為network 好,人哋係唔洗打請都想入。

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+AgapePa+於+13-12-17+發表直

原帖由 chingcging 於 13-12-19 發表
講就係市場主導,但當啲家長有多過一個offer而去選擇時,係邊個主導?學校咪又係要出盡法寶去搶自己心儀嘅 ...
官校無猛人插班?你攪錯喇掛。我聽係倒轉。先讀間勁既打好個底,去到高小插官校,為左升中個聯繫位容易入好官中

絕對贊同,官小4年級是插班高峰期,勁多超級學生插入,多數體藝成績超卓,勁多名中爭住收

回覆:寧願讀二三線直資,也不應讀津校?

可能我講得唔好,我意思係官校有麝自然香,唔洗好似直私咁去搶,都有叻人自動要救插班,因為官校本身network好

個人覺得二丶三線直私,作用是安全網,作為派到三、四線官津的替補。
相信較小人直接投考二、三線直私,而放棄官津(除 貴朋友外)。

好同有歷史的津校,如果係考入去唔係抽獎的話,我十分願意讀,有乜好過唔使俾學費有好學校讀。
但抽獎完全唔係自己控制,好冇助,冇把握
得十五分,我唔想等運到

趁自己得閒少少都寫啲感想分享吓!
我大囡讀二線直資(英小,小班,一條龍)
我二囝讀名津
我兩個小朋友都係讀傳統kg品學兼優生。
我覺得大囡學校少功課好free,小一小二有時甚至無功課,學校主張多閱讀,小朋友好奇怪架,你唔谷佢地就hea,但事實上你又唔可以俾佢hea,因為佢啲同學個個也實力相當,咁問題黎喇,咁少功課的情況下但你又要同一班叻既小朋友比,咁即係要自己train !好彩我係ftm,都ok!
到講二囝,名津小,小一,都五,六樣功課,但因為kg時都屬於多功課train 慣咗上到小一自動波亦好快做完,一

(繼續)一樣放學後有時間玩。
由於學校有補充練習同工作紙去輔助學習,只要小朋友留心聽書,回家好好完成功課已經唔駛點跟!但啲小朋友質素好參差,要名列前茅相對易好多!
另一方面,由於大囡學校既小朋友係學校揀過既,小朋友確實比較純比較乖,而一班家長都係比較中產,有知識,同有心栽培小朋友既,所以班家長都同聲同氣啲,常常安排羣體活動俾大家參與。相反二囝在學校一開學已被同學仔欺負,多次有意整傷我個仔,我心痛到哭了幾個晚上,甚至考慮為我轉校,有後悔過為咗細囡而安排二囝讀津校!
在我個人而言,我比較buy直/私,起碼少了big6先!

同意私/直學生平均質素較官津高,家長投放的精神、時間 及其他資源也較多。(以全 港私/直與官津人均比較)。
但不同意以一條龍學校與非一條龍比較。
因為直/私非龍學校一樣好大競爭。不是上堂留心,做齊功課就能應付。
如果想要快樂校園,直/私的條件確較高。因為家長對孩子放手不理的比例不高,這是事實。

gigiyikyik 發表於 13-12-23 07:18

我大囡讀二線直資(英小,小班,一條龍)
我二囝讀名津

有後悔過為咗細囡而安排二囝讀津校!

我反而想八下你二囝係靠抽獎而入到名津?
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

回覆:奥脫福 的帖子

不是,自行二十分入,我只是舊生,也要碰運氣架!因為我知有些有二十分抽唔到

回覆:5tgb 的帖子

我唔知你是否指我比較一條龍與非一條龍,我只是以真正用家身份比較我仔女的直資和津校

‹ 上一主題|下一主題