用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 寧願讀二三線直資,也不應讀津校?
樓主: Bear999
go

寧願讀二三線直資,也不應讀津校?   [複製鏈接]

引用:朋友考到是不錯直資,是很多人喜歡的培僑。

原帖由 Bear999 於 13-12-16 發表
朋友考到是不錯直資,是很多人喜歡的培僑。

其實我是想請教,讀二線或一線尾津小,是否很谷,只著重抄寫? ...
我要為津小澄清,本人小朋友讀一線津小,一個星期都寫不到兩版copy book呀!

引用:是飯局中的朋友,不是太熟,不便問太多,相

原帖由 Bear999 於 13-12-16 發表
是飯局中的朋友,不是太熟,不便問太多,相信她是指直資或私校老師質素好些,資源好些,小班些吧!
我小朋 ...
仲有一樣野,不要被坊間的思想謬誤,私小資源看看她是甚麼規模吧,如果是二至三線,學校本身又細,他的資源怎可能及上一間津小?

每個家庭環境唔同, 價值觀唔同唔可以一概而論.
我自行入到好多人心儀既津校, 但我和丈夫決定入讀所謂"二三線直資". 有人選校依學校排名,我們選校依孩子能力和性格。
我們認同直資學校教育理念, 小班活動教學, 本地及NET雙班主任,功課相對少有英中涵接.
津校亦非常好, 有宗教背景亦有英中涵接但大班傳統教學, 多功課,少NET.
我們為在職父母, 不希望每晚只和孩子在功課上周旋, 寧可選擇課程相對輕鬆愉快,合適最重要。

回覆:寧願讀二三線直資,也不應讀津校?

講真,邊個唔想入一線津小。但當競爭過於激烈,所以大家講的都是退一步的決擇。二三線津直私的取捨。我見到津小41人一班,其實有點滴汗,未計谷唔谷。可能私校直資都谷,但就小班,同要交學費。

引用:講真,邊個唔想入一線津小。但當競爭過於激

原帖由 Bear999 於 13-12-17 發表
講真,邊個唔想入一線津小。但當競爭過於激烈,所以大家講的都是退一步的決擇。二三線津直私的取捨。我見到 ...
依家直資私小大部份都大班(over 35人)

因為,每個學生都係錢,一定盡收

一般直資資源係多過津校, 因為有政府津貼又可收學費,
例如最貴的SPCC, 學費 $60,000 + 政府 $44,000 = $104,000 per 學生. 與國際學校差不多.
一般直資, 學費 $30,000 + 政府 $42,000 = $72,000
津校根本無得比.

我去過數間地區2,3線津校開放日, 沒有一個坐厠係完整.

我覺得你朋友都幾有Point架!
如果你孩子是Brand 1學生,你未必覺得他正確。
但如果你是Brand 3學生,私校確有較多支援,因為私校成績直接與收生掛勾。
如果用一線官津與私直比較,收生對象有不同,相信大 部份家長如一線官津收左,都未必考慮一線私直架啦!
希望可解答你的問題!

引用:一般直資資源係多過津校,+因為有政府津貼又

原帖由 AgapePa 於 13-12-17 發表
一般直資資源係多過津校, 因為有政府津貼又可收學費,
例如最貴的SPCC, 學費 $60,000 + 政府 $44,000 = $104 ...
別傻了,收2家茶禮,唔一定放係學生身上。辦學亦是一門生意,冇錢落袋冇錢賺會做咩?!你哋睇吓佢哋嘅finance report, 啲錢買樓投資都有!

回覆 stockmike 的帖子

我細仔由k2開始就成日問點解要做功課,k3又問做咩二定要串字傘

直資最大優勢係自主性強, 教局監管很小. 又可自定教學語言,
所以各直資有不同風格, 不是只有學術成績一條路.

例如:
TSL, LMC, SMC ----英語環境
Logos ----- 平民IB
GT, EC ---- 愉快學習
ICQM ---- 音樂

醒目開學勳章 王國長老

都係果句, 睇校務報告啦, 老師年資, 幾多錢出幾多錢入一清二楚, 講"一般", "而家好多", 無意思架

津小有政府撥款,學校會用盡所有錢。而私校直資相信為了賺錢唯有想盡方法

chingcging 發表於 13-12-17 13:47
別傻了,收2家茶禮,唔一定放係學生身上。辦學亦是一門生意,冇錢落袋冇錢賺會做咩?!你哋睇吓佢哋嘅finan ...

直資係市場主導, 全港收生, 做得唔好自然摺埋, 做得好我又唔介意比學校賺

chrischeung 發表於 13-12-17 13:59
津小有政府撥款,學校會用盡所有錢。而私校直資相信為了賺錢唯有想盡方法 ...

但津校事事都要等申請撥款, 一線津校就話有捐款,有辨學圑體撥款,
二,三線津校就又殘又舊, 想做都無錢

無得咁計, 我睇學校唔理佢咩 funding, 最重要睇校方提供到咩, 而家庭經濟又可以負擔。谷唔谷都因校而異, 直私有超谷有活動, 官津亦然, 要靠自己去搜集資料。

你睇下賭王公子千金讀邊幾間? 不過我好同意, 在沒有足夠自行分數, 校網又有限制情況下, 唔少人會轉投二三線直私, 一鳥在手先呀嘛!

學校有好多方法分類

回覆:chrischeung 的帖子

其實佢嗊細個識反問係叻仔表現
,但也是一般填鴨學校較認為會麻煩的學生,如佢真係每事問,唔係單純逃避,你要揀合適學校俾佢。

引用:每個家庭環境唔同,+價值觀唔同唔可以一概而

呢個遊戲太難玩,資料搜集完,官津靠大抽獎,私直校要考,講能力亦講運氣。
我終於明,點解每年都咁多xx vs xx,因為要盡考,直私校都要選走認為不適合的,適合的就盡量都報盡量考,考到先有得比較。對嗎?

引用:大部分近年才轉直資的學校+(DBS+DGS+十數年

原帖由 Nbranson 於 13-12-16 發表
大部分近年才轉直資的學校 (DBS DGS 十數年前已轉)只係長期停留二線,唯有行這一着拿收一線生的主動權.香 ...
Totally agree

‹ 上一主題|下一主題