用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 你們如何克服社交問題?
go

你們如何克服社交問題? [複製鏈接]

帶兩歲半仔仔出席朋友活動, 一叫佢同朋友的同年紀小朋友say hello就大喊
只是懂背出自己的名字和年歲,其他問題都吾認答。
其他小朋友識話我兩歲四個月啦.... (鐘吾鐘意Hello Kitty 呀),會點頭或擰頭。
佢只會大喊和想走。根本理解不到題目。
見佢咁唯有早走。

每次除了embarrassed, 還很擔心他長大了如何交朋友?
千支針刺在心。但還是要出席,因為要給他機會見多些人。

你們如何克服社交問題?

0    0    0    0

回覆 rd21gn54 的帖子

你肯多帶小朋友出席聚會,真是一件很好的事,但社交不是一朝一夕的事,可以多試試在家练習答問題技巧。

另外,不只是社交問題,也是認知問題,要去過遊樂場,先知鍾意玩咩架﹗做家長好忙架,要不繼教不繼試。

回覆 celia1606 的帖子

佢重未識聽。等大個D先教。你個小朋友幾大會聽故事?

回覆 angels'mom 的帖子

thanks.

下一步是帶佢去同朋友飲茶。好怕佢又get mad.
要有三寶:snacks, 巴士 and ipad.

對不起, 恕我多咀....如有ipad的話, 小朋友只會沉醉在電子世界裡, 又點會願意同外間接觸!

hellokit_wolf! 發表於 13-12-18 11:43
對不起, 恕我多咀....如有ipad的話, 小朋友只會沉醉在電子世界裡, 又點會願意同外間接觸!  ...

同意你既講法,我都會比佢玩,但每日最多15分鍾,同要佢做到晒我要求至有,唔會佢一發難就比佢玩.

親子童讀樂

有無表哥表姊堂哥堂姊,小一以上,搞多D聚會,一齊玩,叫D哥哥姊姊,帶動佢講多D野,無咁怕羞,熟人知仔仔咩事,會就下佢,幫佢,同年齡小朋友係唔理的,仔仔唔講野,唔埋堆,就無人理佢

我個仔四歲半前同樓主個仔差不多,多些去公園,不玩也看人玩,如有熟悉的孩子帶著,真的進步快好多,阿仔k2開始返全日,下午混齡活動,放學學跟k3鄰居哥哥去公園踏單車,下學期肯走上滑梯,學期尾肯打秋千 ,玩搖搖板,玩沙

系好漫長,加油

飲茶不玩ipad, 佢又好偏食吾食點心。零食生果都出齊,玩具帶吾倒咁多,咁做什麼好?
我有時都好矛盾,好怕佢發脾氣全世界望住佢,好似我吾識教仔咁。
酒樓周圍走,人迫人又有滾水,危險。
試過有次自已一個細細粒閃入左lift, 好彩uncle反應快跟住入。
但係又吾想佢只玩ipad.

回覆:rd21gn54 的帖子

我會帶枝筆俾佢畫下缐,我又會畫下公仔俾佢睇,起碼有d互動

回覆:你們如何克服社交問題?

是已評估?有冇返學?我都覺得可要先了解佢認知問題

It's a long-time issue for us to handle his social issue. I will try to have some role play with him and teach him the sentences first. Then, bring him to park or playground to practice. Don't be greedy, just practice 1-2 sentence every week. Then, add more when he/she already learnt

親子童讀樂

空間太大係會想走開,試下找D死角位,或貼牆既台子坐,要有小童椅子,大脾岩岩頂住台底,父母左右夾住,咁會好小小啦

唔好怕人望,唔理得咁多

但係都唔會坐得定太耐,要訓練,買個細鐘仔行針,放係台,同佢講,支長針行到邊度,就可以鬆人,之後出去行幾多個字,又要番去坐

親子童讀樂

食野方面,佢地好主觀既,明明係甜,好好食,佢地見到個樣(形狀)會抗拒,或者試下整碎比佢地食,有親戚在坐,就請佢地幫手整,唔好比細路見到

返緊學有老師在場監督又會好D(我仔係咁),試下撻老師個名嚇下佢,或者將老師張大頭相過膠,放係佢面前,話阿老師要你點樣點樣......
‹ 上一主題|下一主題