用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 ST.CAT 2005 K1 家長入黎傾/分享下
樓主: yauling
go

ST.CAT 2005 K1 家長入黎傾/分享下 [複製鏈接]

Re: ST.CAT 2005 K1 家長入黎傾/分享下

bb517/sumyinmama:
唔o使客氣! 有消息再話妳o地知!

cherriemama:
6月BB生日會click here! 加個名就得o架喇!

judyma:
其實如果妳已經決定o左讀呢間, 參唔參觀都冇所謂! 因為一來唔係校長帶, 係主任介紹; 二來所講o既o野第時開學都會講! 不過, 預先參觀o既好處係可以先帶埋小朋友去睇睇學校環境, 等佢o地有個心理準備之餘, 家長亦知道小朋友鍾唔鍾意間學校!

傑傑mummy:
我都問過沙田, 佢話仲有2x個就到! 5月會有人電話通知! 但下期只開平日班o咼!

傑傑mummy 寫道:
Danielboy,

I have applied both Shatin and TST branch for weekday evening/weekend class.

I just called Shatin branch but they didn't tell me the position status.  But most probably a place can be offered to my boy when the next course starts wor

I also called TST branch this afternoon, they can offer my son a place on every Sat in June

I have got the place finally and thanks a lot for your help :  :  :

judyma:
參觀時, 我記得佢講過有時間比學生o係playground玩o架! 如果唔比玩, 佢都唔會有兩個playground啦!
我都覺得好快! 有d擔心到時唔知個仔又要喊幾耐!   :-|

傑傑mummy:
希望係啦!

參觀只限於已註冊o既學生, 妳個小朋友係嗎?

sumyinmama:
係咪只係for現就讀o既學生o架?

sumyinmama:
我個仔間幼兒園有暑期班, 可以讀埋先走, 唔o使再出去搵咁煩! 妳個女果間有冇?

sumyinmama:
我囝囝讀宏福, 我見過妳果間d暑期班章程, 價錢真係好抵! 不過我驚囝囝唔肯自己上(因為新環境)! 如果唔係妳果間都唔錯!
Tomlee都收o左我個仔, 5月尾上(Sat), 但我報o左Kenji試堂, 試完先決定!

冇理由o格! 好多媽咪都參觀過o播!
妳試o下再打去搵譚主任!

cindyau 寫道:
HEI HEI MA:

我個小朋友已註冊但我打電話比學校話想參觀,但佢地話比我聽學校是沒有參觀的?

Cherry 媽咪:
咁到L班要返PM, 妳點調節返佢作息時間?
學校教英文教得好唔好? 妳有冇比囡囡o係出面再join英文班?

Cherry媽咪:
Thanks for your kind sharing!
咁妳囡囡而家仲有冇時間學其他課外活動?
妳target邊間小學?

我都好同意TSLiu講法, 既然選擇o左呢間學校, 何不放些時間睇清楚, 雖然同一間學校, 每個老師每個學生o既配合都唔同, 每間學校都有人話好同唔好, 讀落去咪知o羅!
假如到時覺得真係唔好, K2再轉校一定比而家再搵第二間易! 唔需要太急於轉軚o既!
平常心吧!

Sue^_^:
好贊同妳呢番話! 為o左幫小朋友舖條易行d o既路, 所以家長往往都要諗得長遠d! 雖然小學之後, 可唔可以讀到一間好中學就要靠佢自己o既成績, 但如果父母可以做o既已經幫佢做o左, 到時總算冇得怨!
既然選擇o左, 就唔好望返轉頭, 或者之後o既日子,  妳小朋友o既進步, 就係比妳屋企人最好o既証明!

Sue^_^ 寫道:
現在的教育制度,唉….五時花六時變,除此之外,有些小學跟某間幼園有聯系,有些又可由幼園直讀至中學 (一條龍) 。所以我們家長真係要想得頗為長遠些,誇張d講,我們或會倒轉諗 -> 想讀 A 中學,就要想到要讀那間小學從而可以有高機會入讀,跟著由小學再去想,再然後又從幼園入手,報那間幼園才可升/派上這間小學呢?

老公又話: 政府實派到位讀小學啦,駛乜驚呀!? 無錯,位實會比你,問題係是否自已的心水小學而已!?

sumyinmama:
多謝妳報料! 我囝囝25/6先上!
係咪12人一班? 教d咩? 妳囡囡鍾意上嗎?
我報果班係Ms Wong! 唔知好唔好呢!

sumyinmama 寫道:
heiheima,
我和囡囡開始了第一次通利wonderland,我很同意她們的教學理念,只是上課班房擺滿電子琴,但又未可以用,搞到小朋友都常常搞琴,地方又逼﹗我囡囡的老師是miss tam,不錯,但只是一堂,以後不知如何﹗

sumyinmama:
多謝妳o既分享!
其實之前我都帶佢試過Kenji, 都係TST, 又係以遊戲唱歌教佢o地, 第一堂已學"do"音同手勢! 其間亦有樂器比佢o地邊唱邊玩! 一班6-7人, 都幾用心教!
不過老公話一次過要比12堂, 驚呢d私營唔穩陣, 所以都係讀返tomlee!
但果次HeiHei都ok, 後半堂熟識o左環境放好多! 而且課堂後可上佢o地個網頁溫返d歌, 都唔錯!

聽妳咁講都放心d, 因為早前睇到d評語好壞參半, 都有d擔心會揀錯! 希望到時果位Miss一樣咁好啦!

sumyinmama 寫道:
HeiHeiMa,
通利是我兩位同事大力推薦,他們都說後來小朋友學樂器很有興趣,對音樂的聆聽亦強些。今天剛上了一堂,囡囡更投入,又認識了其他小朋友,很開心﹗
sumyinmama

我都係咁話! 可能始終男仔會曳d!

danielboy 寫道:
sumyinmama,
我夠常常陪住我老闆啦,又唔見我果件乖!激少我1日都好難.

係呀, 富士急裡面o既 Thomas Land!

danielboy 寫道:
HeiHeiMa,
Did you take your picture in Thomas Land (Tokyo)?  

sumyinmama:
無可否認, 兩歲時o既Trouble 2真係好難攪! 兩歲半後開始好d! 但接近三歲, Terrible 3又o黎! 今次係挑戰我o地o既忍耐力同容忍度, 如果呢個時候唔對佢o地set下規限, 第時真係無王管! 而家我就係面對緊呢d問題!

danielboy:
我係跟團去, 所以交通方面比唔到資料妳!
不過, 我o地五月中去天氣比較涼, 而家可能開始熱, 妳最好check清楚d溫度!
Daniel係咪已經過三歲, 果度d遊戲三歲以下免費, 所以果陣帶HeiHei去好著數!
妳仲會去邊d地方? Disney會去嗎? Disney四歲以下免費!
‹ 上一主題|下一主題